maanantai 30. huhtikuuta 2012

Kevyempi kasvovoide 27.4.2012

Ensimmäinen tekemäni kasvovoide oli varsin käyttökelpoista, mutta ehkä hieman tuhtia meikin alle. Halusin siis tietenkin kehittää siitä kevyemmän version. Valitettavasti ensimmäinen kokeilu meni vikaan, koska käytin liikaa emulgointiaineita (3 g BTMS:ää, 2 g setyylialkoholia ja 2 g emulgointihiutaleita). Voide oli muuten ihan hyvää, mutta aivan liian rasvaista ja paksua, joten päätin käyttää sen meikinpoistoaineena.Toiseen kokeiluun muutin siis ainoastaan emulgointiaineen määrää.

Aprikoosinsiemenöljyä halusin käyttää ehdottomasti, koska se on hyvin imeytyvä ja mieto öljy, joka auttaa myös muita öljyjä imeytymään. Jojobaöljy oli myös varsin itsestäänselvä vaihtoehto, koska sekin on kevyt ja hyvin imeytyvä sekä muistuttaa koostumukseltaan ihon omaa rasvaa. Avokadoöljyä laitoin mukaan, koska se on hyvin ravitsevaa ja tehostaa aktiiviaineiden imeytymistä. Tehoaineiksi valitsin e-vitamiinin ja glyseriinin lisäksi ylellisen arganöljyn, jonka pitäisi olla varsinainen ihmeaine.

Kevyempi kasvovoide
80 g vettä
2 g avokadoöljyä
8 g aprikoosinsiemenöljyä
6 g jojobaöljyä
4 g BTMS -emulgointiainetta

3 g glyseriiniä
3 g e-vitamiiniöljyä
2 g arganöljyä

1 g Optiphen -säilöntäainetta
3 tippaa GF Kurkku -tuoksua

Voiteen sakeutuminen kestää melko kauan, eikä siitä kovin paksua tulekaan. Ehdottomasti pullotavaraa, mutta kasvovoiteen ei tarvitsekaan olla paksua. Tuoksua on juuri sopivasti ja mielestäni Gracefruitin Kurkku sopii erinomaisesti kasvovoiteen tuoksuksi.

Voide on kevyt ja nopeasti imeytyvä, mutta kuitenkin kosteuttava. Iholle ei jää rasvaista tunnetta jälkeenpäin ja ainakin nestemäinen meikkivoide levittyy varsin hienosti tämän voiteen päälle. Olen nyt käyttänyt voidetta vasta muutaman päivän, mutta olen siihen varsin tyytyväinen.

Tänään minulle iski täydellinen turhautuminen kasvojen epäpuhtauksien kanssa. Teini-ikäisestä reilusti yli parikymppiseen minulla oli täydellinen kasvojen iho: kirkas, pehmeä ja puhdas. Kaksikymmentäviisivuotiaana se alkoi rasvoittumaan ja kukkimaan, enkä vieläkään ole saanut sitä tasapainoon. Olen kokeillut kaikenlaisia puhdistus- ja hoitotuotteita herkän ihon tuotteista akneiholle tarkoitettuihin, eikä mikään tunnu auttavan. Nykyisin käytän vain itse tekemiäni. Halvemmat meikkivoiteet hylkäsin viime syksynä ja siirtyin käyttämään Sensain Fluid Finish -meikkivoidetta, joka nyt loppui.

Hieman epätoivoisena päätin, että haluan täysin mineraaliöljyttömän meikkivoiteen, joka on mielellään vapaa myös silikoneista, lanoliinista ja kaikesta mahdollisesta, joka saattaa tukkia ja/tai ärsyttää ihoa. Melko luonnollinen valinta olisi ollut jokin luonnonkosmetiikkamerkin meikkivoide, mutta en löytänyt riittävästi positiivisia kokemuksia niistä. Mineraalimeikkejä olen vältellyt kuin ruttoa sen jälkeen, kun kolmisen vuotta sitten sain ihoni niillä aivan järkyttävään - ja kivuliaaseen - kuntoon. Nyt päädyin pitkän tutkiskelun jälkeen kuitenkin hankkimaan 100 % mineraalimeikkipuuterin, bareMineralsin meikkipohjan sävyä Light. Tutkiskelun perusteella aiempi ihon tukkiutuminen johtui siitä, että halvemmissa merkeissä on puhtaiden mineraalien lisäksi esimerkiksi talkkia ja muuta töhnää, jotka sitten tukkivat ihon. Tämä käy järkeen, kun katsoo "puhtaan" mineraalimeikin inciä: ainesosia on vain muutama! Lisäksi puhtaat mineraalimeikit ovat varsin hyvä vaihtoehto luonnonkosmetiikalle, koska niissäkään ei ole silikoneja, mineraaliöljyä, parabeeneja tai muitakaan säilöntäaineita, vaan ainoastaan maasta louhittuja mineraaleja.

Tämä asia johtui mieleeni siitä, että kokeilin meikkivoidetta juuri ensimmäisen kerran (tietysti heti) ja totesin kaksi asiaa: a) ihoni kaipaa reilusti enemmän kosteutusta, ennen kuin mineraalimeikkipohja näyttää läheltäkin hyvältä ja b) tämä kasvovoide ei ehkä ole ihan ideaali mineraalimeikin pohjalle. Tarvitaan lisää ihon pintaa silottavaa vaikutusta (eli skvalaania). Kenties mineraalimeikkien alle kannattaisi olla hieman rasvaisempi voide?

Päivitys 13.5.2012
En enää usko, että tarvitsen mineraalimeikin alle rasvaisempaa voidetta. Olen viikon ajan kosteuttanut ihoa tehokkaammin kuin aiemmin, jolloin voide on meikin alle ihan riittävä. Joskus tehostan sitä pienellä tipalla skvalaania, mutta sitäkään ei kannata laittaa liikaa. Öljyisemmälle iholle mineraalimeikki ei levity kauniisti, joten ideaali pohja lienee hyvin kosteutetttu iho ja kevyt kasvovoide. Olen siis todella tyytyväinen voiteeseen, teen varmasti uudestaankin.

Päivitys 6.7.2012
Tällä hetkellä tämä voide on käytössä vain tehokosteuttajana, jos kaipaan hoitavampaa voidetta esimerkiksi suihkun jälkeen. Meikin alle tämä on lämpimillä ilmoilla ihan liian rasvainen, jolloin meikki alkaa päivän kuluessa kärsiä ja näyttää suttuiselta. Talvella tämä on varmaan ihan omiaan myös meikin alle, mahdollisesti jopa liian kevyt. 

sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Aloegeeli 6.4.2012

Anteeksi, blogi ei ole haudattu, se on vain ollut hieman koomavaiheessa. Työkiireet ynnä muut kiireet ja ongelmat yllättivät niin täysin, että blogin kirjoittaminen jäi pelkästään ajatuksen tasolle pariksi kuukaudeksi. Nyt alkaa taas helpottaa, joten voinen keskittyä vapaa-ajalla muuhunkin kuin pitämään silmiä auki.

Halusin tehdä kevyen kasvogeelin, koska olen aina pitänyt geelimäisistä, kevyistä kosteusvoiteista kasvoille hyvin paljon. Tein jo aikaa sitten yhden kokeilun, kun sain Pienen tuoksukaupan paketissa guarkumia. Silloin voiteesta ei tullut mieleistä, joten hylkäsin ajatuksen hetkeksi. Nyt kun olen pohdiskellut asiaa pidempään, päätin kokeilla uudestaan. Tiesin, että voiteesta tulee pakostikin kevyt, koska öljyjä voi käyttää vain noin 5 % veden määrästä. Siksi päätin käyttää veden lisäksi myös rauhoittavaa ja kosteuttavaa aloemehua. Aloemehun tein Pienen tuoksukaupan aloejauheesta veteen sekoittamalla. Öljyiksi valitsin arganöljyn, skvalaanin ja jojoban. Jojoban uskoisin olevan varsin hyvää kasvojen iholle, koska sen koostumus muistuttaa paljolti ihon omaa rasvaa. Skvalaani tehoaa hyvin ihon pintakuivuuteen ja ainakin omasta mielestäni iho tuntuu välittömästi sileämmältä. Arganöljyn ajatellaan olevan varsinainen ihmeaine, joka nuorentaa, kosteuttaa ja heleyttää ihoa. Kaikki kolme öljyä ovat myös melko kalliita, joten ajattelin ominaisuuksien tulevan parhaiten esille geelivoiteessa. Lisäksi laitoin voiteeseen myös glyseriiniä lisäämään kosteuttavaa ominaisuutta.

Aloegeeli
70 g aloemehua
63 g vettä
2 g guarkumia
1,5 g glyseriiniä

2 g arganöljyä
2 g skvalaania
2 g jojobaöljyä

1 g Optiphen-säilöntäainetta

Tein ensin aloemehun, koska minulla ei ollut yhtään valmiina. Kiehautin vettä, jäähdytin sitä hieman ja lisäsin yhden gramman aloejauhetta 199 grammaan vettä. Sekoitin hyvin ja annoin seoksen seistä jonkin aikaa. Tästä seoksesta otin sivuun 70 g geelivoidetta varten. Olisin toki voinut tehdä koko geelivoiteen aloemehuun, mutta halusin kokeilla pienemmällä määrällä ensin.

Seuraavaksi kiehautin veden voidetta varten, sekoitin siihen glyseriinin ja aloemehun ja jäähdytin seoksen huoneenlämpöiseksi. Guarkumijauheen sirottelin huoneenlämpöisen nesteen päälle ja sekoitin huolellisesti, kunnes geeli oli saostunut. Seuraavaksi lisäsin säilöntäaineen ja öljyt ja sekoitin ne huolellisesti mukaan seokseen. Tässä voiteessa guarkumin ja suhde on noin 1,5 g / 100 g. Ensimmäisessä kokeilussani guarkumia oli samaan määrään nestettä vain 1 g, joka oli selkeästi liian vähän. Tämä määrä vaikuttaisi olevan sopiva ainakin tähän seokseen, seoksen ph voi kuitenkin vaikuttaa guarkumin tarpeeseen.


Geelivoiteen teko on todella helppoa ja nopeaa, koska emulgointiaineiden sulamista ja seoksen jäähtymistä ei tarvitse odotella. Väriltään se ei tietenkään ole vesimäisen läpikuultavaa, kuten kaupan voiteet, koska öljyt sameuttavat seoksen. Tuoksua siihen ei mielestäni tarvinnut lisätä, koska voide ei mielestäni tuoksu millekään.

Olen käyttänyt voidetta nyt pari päivää ja olen siihen tyytyväinen. Se on mukavan kevyt ja nopeasti imeytyvä, iho tuntuu imaisevan voiteen hetkessä. Skvalaani vaikuttaa välittömästi pintakuivuuteen ja iho tuntuu silkinpehmeältä - valitettavasti tämä vaikutus ei kestä koko päivää, mutta sen tiesinkin jo etukäteen. Voide myös kosteuttaa, mutta iho ei tunnu rasvaiselta tai öljyiseltä. Meikin alla en ole sitä vielä kokeillut, joten siitä annan tuomioni vasta myöhemmin.

Päivitys 10.4.2012
Tämä voide ei ole (ainakaan minulle) hyvä meikin alle. Se imeytyy liian nopeasti, minkä vuoksi meikkivoide menee murusiksi, kun sitä levittää kasvoille. Tämä ongelma johtuu nimenomaan liian kuivasta meikinalusvoiteesta, ei mistään voiteen ainesosista. Kosteusvoiteena pidän siitä kyllä erittäin paljon, mutta taidan tyytyä buustaamaan valmiita voiteitani skvalaanilla, kun haluan meikin alle aivan erityisen silkinpehmeän ihon.