sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Sunnuntaipuuhaa

Tänään tulikin sunnuntain kunniaksi puuhattua vaikka mitä. Aamusella laitoinkin jo hiushuuhteluksi vihreä tee - kamomilla -yhdistelmää, jota olen tällä viikolla käyttänyt ja josta olen hyvin paljon pitänyt. Jääkaappikylmän nesteen kaataminen päähän ei välttämättä tunnu kivalta ajatukselta, mutta kyllä siitä selviää. Ja virkistäähän se myöskin. Vihreä tee on auttanut päänahkan finneihin, joita on yhtäkkiä tänä keväänä jostain syystä tullut. Kamomilla sopii erityisesti vaaleille hiuksille, mutta myös tummat saavat siitä kiiltoa ja pehmeyttä. Olen käyttänyt näitä hiushuuhteluita nyt noin kolme viikkoa, alkuun pelkkää vihreää teetä mutta nyt viikon ajan sekoitusta, jossa on 2/3 kamomillateetä ja 1/3 vihreää teetä. Teen hiushuuhtelua n. 6 dl kerrallaan, mikä riittää kahteen huuhteluun minun olkapäille ulottuviin hiuksiini. Käteväksi astiaksi on osoittautunut mieheni vanha proteiinipirtelömuki, koska siinä on hyvä kaatonokka. Hiukset ovat mielestäni paljon pehmeämmät ja kiiltävämmät kuin ennen teehuuhteluita ja päänahkan finnit ovat kokonaan hävinneet. Teen huuhtelun siis märkään tukkaan ja annan sen kuivaa hiuksiin, en huuhtele sitä enää pois. En myöskään harjaa hiuksia märkänä, vaan annan niiden kuivaa melkein kokonaan ennen takkujen selvittämistä.

Lisäksi tein kasvovettä kamomillateestä ja omenaviinietikasta. Käytän tekemääni kasvovetta yleensä noin viikon ja sitten uusin sen, koska en laita siihen säilöntäainetta. Kasvoveden säilytän jääkaapissa, kylmähän supistaa ihohuokosia joten jääkaappisäilytys on senkin vuoksi hyvä asia. Ensimmäisen kasvoveden tein kurkkumehusta, seuraavan vihreään teehen ja nyt kokeilen kamomillaa. Kamomilla on sikäli hyvä yrtti, että se on antibakteerinen ja antiviraalinen. Lisäksi se vielä lievittää tulehduksia ja tehostaa ihon aineenvaihduntaa. Kannattaa etsiä lisätietoa, kamomilla on todellinen tehoaine. Kasvoveteen laitoin siis n. 1,5 dl kamomillateetä ja 3 tl omenaviinietikkaa.

Kamomillasta ja muista kotimaisista yrteistä löytyy paljon lisätietoa Yrttitarhan nettisivuilta sekä tietysti ihan googlen kauttakin.

Kasvoveden ja hiushuuhtelun lisäksi innostuin tekemään uuden vartalovoiteen hieman kevyemmällä koostumuksella kuin viimeksi, koska lämmin toukokuu on vähentänyt kosteutuksen tarvetta lisää. Kerron reseptin tarkemmin seuraavassa postauksessa, jotta tästä ei tule ylipitkä.

Innostuin myös tekemään saippuaa pitkästä aikaa. Tein kaksi erilaista erää, toisen värjäsin saippuavärillä ja toisen kaakaojauholla. Käytin tällä kertaa myös kummassakin erässä eri ylirasvoitusprosenttia ja eri rasvoja, nyt odotan mielenkiinnolla, mitä niistä syntyi. Tällä hetkellä saippuat ovat päässeet jo mukavasti täysin geelautumaan, mutta ovat varmaankin leikattavissa vasta huomenna, jos silloinkaan.

Nyt auringosta nauttimaan, nyt kun vielä on aikaa!


torstai 17. toukokuuta 2012

Paksu vartaloemulsio, 2. versio

Yksi asia, mistä pidän itse tehdyssä kosmetiikassa on "tuotteiden" muokattavuus. Toisinaan ihoni kaipaa paksumpaa voidetta, toisinaan kevyempää ja voin helposti muokata lempireseptejäni ihon tarpeiden mukaan ja näin saada aina aikaiseksi tuotteen, joka on juuri omiin tarpeisiini sopiva.

Nyt kesän tullessa ihoni kuivuus ja kutina on hellittänyt ja huomasin että tekemäni paksu vartalovoide alkoi olla liian tuhtia päivittäiseen käyttöön. Oli siis aika päivittää reseptiä kevyempään suuntaan. Voidereseptiä voi keventää oikeastaan kahdella tapaa: joko käyttämällä kevyempiä öljyjä tai sitten pienentämällä öljyfaasia. Tein jo aikaisemmin pienen kevennyksen reseptiini käyttämällä vähemmän paksuja öljyjä ja rasvoja ja enemmän kevyitä, hyvin imeytyviä öljyjä. Tällä tavoin ei kuitenkaan saa suurta kevennystä aikaiseksi, joten tällä kertaa oli aika pienetää öljyfaasia. Aiemmassa reseptissä öljyjä oli 100 g ja emulgointiaineita yhteensä 24 g. Tällä kertaa laitoin öljyjä 85 g ja suhteutin emulgointiaineiden määrän tähän sopivaksi. Todennäköisesti teen myöhemmin kesällä vielä kevyempää voidetta, mutta juuri nyt tämä resepti on oikein sopiva.

Paksu vartaloemulsio, 2. versio

125 g vettä
5 g glyseriiniä

30 g manteliöljyä
30 g aprikoosinsiemenöljyä
25 g karitevoita
7 g BTMS
7 g setyylialkoholia
7 g emulgointihiutaleita

1 g Optiphen-säilöntäainetta

Valmistin emulsiovoiteen kuten aina ennenkin, joten teko-ohjetta ei liene tarpeellista käydä läpi. Tuoksuksi laitoin yhden tipan Gracefruitin Hunajaa ja useamman tipan Vihreää omenaa. Hunaja on aivan ihana tuoksu, mutta valitettavasti se tunkee näinkin pienenä määränä omenan läpi. Itse ainakin haistan pääasiassa hunajan.

Sain aikaan juuri sellaisen voiteen kuin halusinkin, huomattavasti paksumman kuin "tavallisen" emulsion mutta riittävän kevyen, jotta se silti kosteuttaa. Iho kiittää muutoksesta voiteessa ja olo on taas kovin pehmoinen. Olen pyrkinyt aina tekemään raaka-aineiltaan mahdollisimman erilaisia voiteita, jotta ihon pehmeys säilyy, mutta nähtävästi parhaan vaikutuksen saa aikaiseksi muuttamalla myös voiteen koostumusta. Tähän voiteeseen valitsin manteliöljyn ja karitevoin, koska ne ovat vitamiinirikkaita, hoitavia ja suojaavia rasvoja. Aprikoosinsiemenöljy puolestaan kosteuttaa ja auttaa muita öljyjä imeytymään. Tämä yhdistelmä sopii iholleni varsin hyvin.

Kevyempää voidetta tästä voisi muokata käyttämällä enemmän aprikoosinsiemenöljyä ja vähemmän paksuja, rasvaisia öljyjä. Lisäksi manteliöljyn sijaan voi valita esimerkiksi jojobaöljyn tai kirsikansiemenöljyn ja karitevoin voi korvata hieman kevyemmällä kaakaovoilla tai mangovoilla. Aktiiviaineita tähänkään voiteeseen ei oikeastaan voi enempää laittaa, koska muuten voide juoksettuu ja menee piloille.

tiistai 8. toukokuuta 2012

Virkistävä kasvovesi

Kasvovettä en ole oikeastaan koskaan käyttänyt. Joskus satunnaisesti olen joitakin kokeillut, kun olen toivonut niistä olevan apua epäpuhtauksiin. Olen kuitenkin kokenut käytön hyödyttömäksi ja jopa haitalliseksikin voimakkaampien tuotteiden kanssa, joten olen luopunut koko touhusta, kun en ole ymmärtänyt mitä hyötyä siitä on.

Rohkaistuin kuitenkin naamiokokeilustani sen verran, että tutkiskelin muita keinoja hyödyntää kurkkua ja muita vastaavia aineksia ihonhoidossa - siis ulkoisesti. Löysinkin monen monta hyvää vinkkiä, joita tulen varmasti tulevaisuudessakin kokeilemaan. Tässä kuitenkin sunnuntain puuhastelujen ohessa syntynyt kasvovesi:

Kurkku virkistää ihoa ja vaalentaa tummia silmänalusia, aloe rauhoittaa ja kosteuttaa ja omenaviinietikka auttaa epäpuhtauksien kanssa.

Virkistävä kasvovesi
1/2 kurkku murskattuna
1,5 dl aloemehua
0,5 dl vettä (keitettyä)
2 tl omenaviinietikkaa

Säilöntäainetta ohjeen mukaan (1 g optiphen)
Haluttaessa eteeristä öljyä tuoksuksi
5 tippaa jojobaöljyä

Ensin tein aloemehun ja keitin veden, annoin niiden jäähtyä huoneenlämpöiseksi jääkaapissa. Paloittelin kurkun, murskasin sen ja valutin vielä nestettä siivilän läpi kulhoon. Sitten valutin vielä veden siivilän läpi, jotta saan kaiken mahdollisen kurkusta irti. Sekoitin kurkkuveteen aloemehun ja omenaviinietikan. Lisäsin säilöntäaineen ja tipan litsean eteeristä öljyä sekä jojoban. Öljyt eivät tietenkään sekoitu tähän, mutta kun pulloa ravistaa niin ei sieltä paljoa kerrallaan tule öljyjä ulos. Kasvovesi on väriltään vihreää, eikä omenaviinietikan tuoksu tule eteerisen öljyn läpi. Säilytän sitä jääkaapissa ja käytän aamuisin ja iltaisin.

En suosittele käyttämään kasvovettä silmänympäryksillä, mutta itse voin laittaa sitä silmänalusiin. Silmäluomilla se ei tunnu hyvältä. Ensimmäisessä käytössä tuntui aavistuksen pientä kirvelyä tai polttelua, mutta ei enää. Kasvovesi tuntuu raikkaalta ja virkistävältä, varsinkin näin kylmänä. Annan sen olla puhtaalla iholla viitisen minuuttia ja laitan kosteusvoidetta vasta sitten.

Ihoni on nyt viikonlopun jälkeen puhdistunut mielestäni aika paljon. Leuan alla on ollut näppyjä jo pitkään, mutta ne ovat kokonaan hävinneet ihan muutaman päivän aikana. Myös hiusrajasta näppylät ovat hävinneet ja tulehtuneet finnit parantuneet paljon nopeammin. En tiedä, johtuuko tämä kasvovedestä vai mineraalimeikeistä, mutta hyvä juttu kuitenkin!

Tilasin muuten Greenlipsiltä Barefaced Beautyn mineraaliluomivärejä ja luomivärisiveltimen ja olen erittäin tyytyväinen niihin. Värit (Peridot ja Black Pearl) ovat pigmenttiset ja kauniit ja luomivärisivellin on todella hyvä. Tällainenkin uuno, joka ei todellakaan osaa meikata, saa näillä aikaiseksi kaunista jälkeä. Haluaisin vielä saman merkin mineraalimeikkipohjan (nyt alkuun), mutta en vielä voi sitä tilata.. Minua hieman huoletttaa tällä hetkellä käyttämäni bareMineralsin meikkipohjan sisältämä vismuttikloridioksidi, joka voi ärsyttää ihoa. en myöskään oikein pidä siitä hieman metallisesta kiillosta, jonka meikkipohja tekee kaikkiin vähänkin kuiviin kohtiin, tällä hetkellä silmänalusiin ja nenän yläosaan. Muuten olen varsin tyytyväinen - meikkipohja näyttää luonnolliselta, tuntuu luonnolliselta ja pysyy kauniina koko päivän. Aion siis ehdottomasti pysytellä mineraalimeikeissä, kenties siitä enemmän asiaa myöhemmin. Lisää voitte lukea esimerkiksi Fashioned in Finland -blogista sekä monesta muusta paikasta.

Luvassa myös lisää ruoka-ainekokeiluja, varmasti ainakin hunajan, hedelmien ja kasvisten kanssa. Minun on tarkoitus myös kehitellä silmänympärysvoide itselleni. Tällä hetkellä käytän tekemääni aloegeeliä, mutta kaipaan ehkä jotain hieman kosteuttavampaa. Saippuaakin pitäisi taas tehdä, samoin vartalovoidetta. Viikonloppuna sain onneksi aikaiseksi puhdistusemulsion ja huulirasvaa. Huh, "hommaa" riittää, onneksi tämä on mukavaa!

Päivitys 13.5.2012
Olen varsin hämmästynyt, koska tämä kasvovesi toimii vieläpä paremmin kuin ajattelin. Olen käyttänyt sitä nyt viikon aamuin illoin puhtaalle iholle ja se on jo ihan lopussa. Iho on puhdistunut ja nekin näpyt joita tulee paranevat nopeammin. Väri on mielestäni tasaisempi. Iho ei kuitenkaan ole kuivunut, vaan tuntuu enemmänkin tasapainoisemmalta. Herkimpiä alueita kasvovesi saattaa hieman kuivattaa - suosittelen siis jättämään silmänympärykset rauhaan. Tänään täytynee tehdä uusi versio, kurkku jää kuitenkin tällä kertaa pois koska en muistanut ostaa sitä lisää. Mutta uudet reseptit sitten omana päivityksenään.

lauantai 5. toukokuuta 2012

Virkistävä kasvonaamio

En ole oikeastaan koskaan käyttänyt kasvonaamioita - mitä nyt muutamia testereitä joskus vuosia sitten hyvin, hyvin skeptisenä. Olen aina ollut jostain syystä vähän sitä mieltä, että naamiot, kurkut silmillä ynnä muut toimenpiteet ovat humpuukia.

Talven jälkeen kevään auringossa paljastuva eloton, kalpea ja väsynyt iho oli kuitenkin mielestäni niin ankean näköinen, että halusin edes yrittää tehdä sille jotain. Tutkiskelin hieman asiaa ja kaivelin netistä muutamia vinkkejä, joiden pohjalta tein itselleni naamion. Naamioita on monenlaisia, itse halusin nimenomaan kosteuttavan ja virkistävän.

Luonnonjugurtin sanotaan puhdistavan, rauhoittavan ja ravitsevan ihoa. Kurkku puolestaan elvyttää, kosteuttaa ja poistaa turvotusta sekä vaalentaa tummia silmänalusia ja supistaa ihohuokosia. Hunaja kosteuttaa, puhdistaa, elvyttää ja ravitsee ihoa. Hunajan vaikutusta voisi tehostaa saunalla, mutta en usko tämän naamion muuten soveltuvan saunakäyttöön, koska se on varsin vetinen. Appelsiinin mehusta iho saa elvyttävää C-vitamiinia.  

Virkistävä kasvonaamio
n. 0,5 dl luonnonjugurttia
puolikkaan appelsiinin puristettu mehu
n. 2 rkl hunajaa

kurkunviipaleet silmille

Puristin appelsiinin käsin jugurtin joukkoon, lisäsin hunajaa ja sekoitin nopeasti haarukalla, jotta hunajakin varmasti sekoittuu joukkoon. Naamiosta tuli varsin löysää, kenties sitä kannattaisi sakeuttaa esimerkiksi tapiokajauholla tai muulla vastaavalla. Levitin naamion puhtaalle iholle, parhaimmaksi välineeksi osoittautui Ecotoolsin litteähkö ja leveä luomivärisivellin. Laitoin herätyskellon soimaan 15 minuutin kuluttua, asetin kurkkuviipaleet silmille ja kävin sohvalle selälleni tarkoituksena rauhoittua hiljaisuudessa tuon 15 minuutin ajan.

Rauhoittumishetkeni alkoikin varsin hienosti ja kurkunviipaleet tuntuivat silmillä todella hyvältä. Olin varsin rauhallisessa olotilassa ja haaveilin omiani, kun ajatukseni keskeytti keittiöstä kuuluva kirkasääninen ”mmaaauuuuh” ”mmmuuuuuh”. Rakas seitsemänvuotias pojanpullukkamme (kissa) päätti ruveta tässä vaiheessa valittamaan elämänsä epäkohdista kovaäänisesti. Kuuntelin huutoa loput 15 minuutin lepohetkestäni – en enää niin kovin tyytyväisessä olotilassa.

15 minuutin kuluttua pesin naamion pois ja hieroin ihoa vielä kurkunpalalla. Turvotus silmien alta oli hävinnyt kokonaan ja iho tuntui ihan hyvältä mutta en ainakaan vielä ole mitään suurta muutosta ihossa huomannut. Parin tunnin jälkeen voi sanoa, että iho ainakin tuntuu virkistyneeltä ja värikin näyttää hieman tasaisemmalta, kenties säännöllisessä käytössä näkisi isompiakin eroja. Olo ainakin tuntuu virkistyneeltä ja rauhoittuneeltakin, huolimatta hiljaisen hetken ikävästi keskeyttäneestä kissanrontista.

Yleisesti ottaen naamiot ovat varmasti ihan hyvä lisä ihonhoitoon. Naamioita kannattaisi ilmeisesti (naamiotyypistä riippuen) käyttää viikoittain, pikanaamioita vaikka useamminkin. Itse en usko tarvitsevani erikseen kuorivaa tai puhdistavaa naamiota, käytän merisuolaa ihon kuorintaan kerran viikossa tai kahdessa ja se varmaan riittää hyvin. Liika puhdistaminen voi kuitenkin aiheuttaa enemmän vahinkoa kuin hyvää. Mutta joku kosteuttava ja virkistävä naamio voisi olla varsin hyvä vaihtoehto, tällä kertaa käyttämääni voisin jalostaa vielä hieman lisää. C-vitamiinin uskoisin tehokkaammaksi c-vitamiinivoiteena tai seerumina, jollaisen aionkin kehitellä kunhan ratkaisen muutaman käytännön ongelman. Kurkku on sen sijaan varsin käyttökelpoista tavaraa naamioksi, jugurtista en vielä ole ihan varma. Täytynee tutkiskella lisää näitä vaihtoehtoisia ruoka-aineita, joita naamioon voisi käyttää. Öljypohjaista naamiota en välttämättä halua, koska sitten en saa enää kosteusvoidetta imeytymää ihoon - tosin kerran viikossa tai kahdessa käytettynä öljystä voi olla ennemminkin hyötyä kuin haittaa. Täytynee testailla.