lauantai 4. helmikuuta 2012

Kevyt kosteuttava vartaloemulsio 21.1.2012

Parin päivän käytön jälkeen aiemmin tekemäni tehokosteuttava vartaloemulsio tuntui liian tuhdilta voiteelta jokapäiväiseen käyttöön. Myöhemmin osoittautui, ettei se ole totta, mutta koska kevyempikin versio on hyvää käytössä ajattelin kirjoitella senkin reseptin tänne. Voide voi olla paljon parempi jollekin, jolla on hieman vähemmän kuiva iho kuin minulla. Uskoisin, että minulla tämä tulee olemaan kesäaikana oikein hyvä voide. Reseptin suunnittelussa lähdin liikkeelle siitä, että öljyfaasin osuus voiteesta on pienempi, tässä tapauksessa 23 %. Lisäksi vähensin babassuöljyn määrää, jätin mangovoin kokonaan pois ja korvasin manteliöljyn ja osan avokadoöljystä kevyellä aprikoosinsiemenöljyllä, jonka pitäisi auttaa muita öljyjä imeytymään paremmin. Avokadoöljyn pitäisi puolestaan tehostaa aktiiviaineiden imeytymistä. Vähensin vastaavasti myös emulgointiaineiden määrää.

Kevyt kosteuttava vartaloemulsio
vesifaasi:
170 g vettä

öljyfaasi:
15 g neitsytkookosöljy
10 g babassuöljy
10 g aprikoosinsiemenöljy
5 g avokadoöljy
4 g BTMS -emulgointiaine
3 g emulgointihiutaleet
3 g setyylialkoholi
3 g steariinihappo

2,2 g Optiphen -säilöntäaine
7 g kauraproteiini
2 g E-vitamiiniöljy
yht. 12 tippaa Gracefruit Omena ja Kurkku -tuoksuöljyjä
yht. 3 tippaa piparmintun ja katajan eteerisiä öljyjä

Arvasin jo etukäteen, että voiteesta tulee ohutta joten päätin lisätä steariinihappoa paksuntamaan voidetta. Siitäkin huolimatta voiteesta tuli hyvin juoksevaa, joten päädyin laittamaan sen pulloon purkin sijaan. Voide on kuitenkin riittävän sakeaa, jotta sitä on helppo käyttää, mutta purkista sen käyttö voisi olla hankalaa. Alkuun laitoin tuoksua vain 4 tippaa, mutta käytössä huomasin että steariinihapon tuoksu tulee tuoksuöljyn läpi, joten seuraavana päivänä lisäsin tuoksuja. Laitoin piparmintun ja katajan eteerisiä öljyjä sen vuoksi, että ne ilmeisesti peittävät muita hajuja oman tuoksunsa lisäksi. Lisäsin myös Gracefruitin Omena ja Kurkku -tuoksuöljyjä, jotta saisin edes jollakin tapaa mieleisen tuoksun.

Voide on itselleni liian ohutta varsinaiseksi vartaloemulsioksi, joten käytän sitä käsivoiteena joka kulkee kassissa mukana. Vartalolle käytän sitä vain silloin, kun ihoni kaipaa enemmän rauhoittamista kuin tehokasta kosteutusta. Esimerkiksi toisinaan suihkun jälkeen suolaliuoshoidon aiheuttamaan kutinavaiheeseen ja toisekseen kotiin tullessa, kun iho kutiaa lämmetessään. Voide imeytyy hyvin ja kosteuttaa, mutta tällä hetkellä ihoni tarvitsee tuhdimpaa tavaraa. Vähemmän kuivaihoiselle tämä voisi olla hyvä voide ja uskoisin, että itsekin käytän tätä tai muuta yhtä kevyttä voidetta kesäaikaan. Voiteen paksuntamiseen yritän keksiä jonkun muun aineen kuin steariinihapon, koska en halua tuoksua kynttilälle. Luultavasti emulgointiaineiden määrän lisääminen voisi auttaa, lisänä voisi käyttää ksantaania tai guarkumia, en tosin tiedä miltä ne sitten tuoksuvat.

2 kommenttia:

  1. Olen kertaalleen kokeillut kasvovoiteessa (tyrnivoide) ksantaanikumia, eikä se minusta vaikuttanut tuoksuun lainkaan. Voiteen koostumukseen se kyllä vaikuttaa muutoinkin kuin paksuntamalla sitä, mutta ei mitenkään häiritsevästi. Ei se ainakaan minulla käyttöä ole haitannut...

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä, täytyy kokeilla ksantaania (tai guarkumia) jos vielä tulee tarvetta voiteen paksuntamiseen. Koostumukseen varmasti vaikuttaa, voin hyvin kuvitella sen efektin, mutta ei se haittaa.

    VastaaPoista