perjantai 3. helmikuuta 2012

Paksu vartaloemulsiovoide 2.2.2012

Päätin pitkästä aikaa ryhtyä kirjoittelemaan ja huomasin häpeäkseni, että edellisestä postauksesta on kulunut jo kaksi viikkoa! Valitettavasti työt ovat alkaneet viedä paljon aiempaa enemmän aikaa, kirjanpitäjälle tämä vuodenvaihde ei ole mukavinta aikaa. Se otti toki veronsa myös vapaa-ajastakin. Lisäksi kutina paheni taas vaihteen vuoksi, erityisesti nyt kun pakkaset ovat huomattavasti kiristyneet. Jotenkin ei huvittanut mikään, reseptien suunnittelu, kirjoittaminen eikä ylipäätään oleminen.

Se, että päädyin taas näppäimistön ääreen, kertonee siitä, että tilanne on hieman parantunut. Ei töiden suhteen, kiire tulee vielä pahenemaan ennen kuin kaikki tilinpäätökset ovat kasassa. Olo ei kuitenkaan ole enää niin ikävä ja kutinan helpottuminen on taas saanut mielen hieman virkistymään. Tällä kertaa olen keksinyt kaksi uutta asiaa, joilla helpottaa oloani: uuden voiteen ja uudet vaatteet. Vaatteista kirjoittelen lisää myöhemmin, aion tehdä hieman pidemmän tekstin tuosta ihonhoidosta yleensä. Voiteen reseptin ajattelin kertoa nyt.

Ihmettelin, kun iho kutisi ja hilseili siitä huolimatta, että kosteusvoiteena oli suihkun jälkeen kasviöljysekoitus ja lisänä käytin myös tekemääni tehokosteuttavaa emulsiota 1 - 3 kertaa päivässä. Viimeinen piste oli se, että reiteeni ilmaantui punainen läiskä, josta iho kuoriutuu pois. Jotakin oli tehtävä. Lopulta päädyin siihen tulokseen, että vika on öljyn käytössä, uskoisin että se voi olla jopa liian rasvaista kosteuttaakseen ihoa kunnolla. Monet ovat kokeneet, että öljy saattaa jopa kuivattaa ihoa. Oli vaikeaa keksiä hyvää vaihtoehtoa ihoöljylle, koska uskoin pelkän emulsiovoiteen olevan liian kevyttä. Siksi päätinkin valmistaa tavallisen ö/v (öljyä vedessä) emulsion sijaan v/ö eli vettä öljyssä emulsion. Tavallisessa versiossa on yleensä n. 1/3 öljyä ja 2/3 vettä, kun taas v/ö-emulsiossa on 1/3 vettä ja 2/3 öljyä. Reseptin suunnittelu oli nopeaa, päätin käyttää öljyjä 100 g, emulgointiaineita laitoin mielestäni sopivan määrän, eli yhteensä 24 % öljyjen määrästä. Se on suurin piirtein saman verran kuin aiemmissa resepteissä, hieman enemmän kuin suositeltu minimi eli 20 %. Öljyt ja rasvat päätin vasta lennossa kokkaillessani. Sekoitusvaiheessa päädyin kuitenkin hiljalleen lisäilemään kiehautettua vettä, koska emulsio oli kovin paksua. Lopulta voiteessa on 50 % öljyfaasi ja 50 % vesifaasi.

Paksu vartaloemulsio
vesifaasi:
124 g vettä

öljyfaasi:
40 g neitsytkookosöljyä
20 g babassuöljyä
10 g avokadoöljyä
10 g mangovoita
10 g karitevoita
10 g aprikoosinsiemenöljyä

1,5 g Optiphen -säilöntäainetta

Yht. n. 12 tippaa Gracefruit Omena, Hunaja ja Tropical -tuoksuöljyjä.

Voiteesta tuli hyvin, hyvin paksua. Lisäilinkin vettä valmistuksen aikana, kuten mainitsin. Ensin minulla oli voiteessa vain 62 g vettä, lisäilin sitä n. 20 g kerrallaan ja päädyin lopulta 124 grammaan. Jouduin joka tapauksessa kaatamaan voiteen purkkiin melko lämpimänä, koska sitä oli niin vaikea sekoittaa. Se on kuitenkin oikein hyvää voidetta suihkun jälkeen, ainakin näin kuivalle iholle. Se imeytyy huomattavasti tehokkaammin kuin pelkkä öljy ja tuntuu siltä että se kosteuttaa myös tehokkaammin ihoa. Parin päivän käyttökokemuksen perusteella olen erittäin tyytyväinen, koska iho vaikuttaa selvästi elävämmältä kuin aiemmin. Tällainen paksu emulsiovoide sopii varmasti parhaiten niille, joilla on erittäin kuiva iho. Itsekin käytän tätä vain suihkun jälkeen, muulloin käytän joko tekemääni tehokosteuttavaa emulsiovoidetta tai kevyempää versiota siitä (reseptin kerron myöhemmin). Mutta suihkun jälkeen iho tarvitsee jotain rasvaisemaa ja tämä voide on varsin hyvä siihen tarkoitukseen.

Päivitys 3.4.2012
Tämä voide osoittautui todelliseksi pelastajaksi ja onkin minulla päivittäisessä käytössä. Olen jatkokehitellyt siitä kaksi reseptiä, joissa on mahdollisimman vähän samoja öljyjä, jotta iho saa tarvitsemaansa vaihtelua. Voiteen käytön myötä olen ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen jättänyt ihoöljyt kokonaan pois ja koko syksyn ja talven kestänyt kutina ja ihon hilseily on hävinnyt! Joskus jätän jopa tämänkin voiteen väliin ja käytän vain kevyempää kosteusvoidetta. Kokeiluja tehdessäni olen huomannut, ettei tämä resepti kestä vaikuttavia aineita enää oikeastaan ollenkaan. Olen lisännyt vesifaasiin 5 g glyseriiniä, mutta e-vitamiiniöljyt, kauraproteiinit ja muut on viisaampi unohtaa. Jos öljyjä tulee liikaa, voide juoksettuu ja menee kertakaikkiaan käyttökelvottomaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti