sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Aloegeeli 6.4.2012

Anteeksi, blogi ei ole haudattu, se on vain ollut hieman koomavaiheessa. Työkiireet ynnä muut kiireet ja ongelmat yllättivät niin täysin, että blogin kirjoittaminen jäi pelkästään ajatuksen tasolle pariksi kuukaudeksi. Nyt alkaa taas helpottaa, joten voinen keskittyä vapaa-ajalla muuhunkin kuin pitämään silmiä auki.

Halusin tehdä kevyen kasvogeelin, koska olen aina pitänyt geelimäisistä, kevyistä kosteusvoiteista kasvoille hyvin paljon. Tein jo aikaa sitten yhden kokeilun, kun sain Pienen tuoksukaupan paketissa guarkumia. Silloin voiteesta ei tullut mieleistä, joten hylkäsin ajatuksen hetkeksi. Nyt kun olen pohdiskellut asiaa pidempään, päätin kokeilla uudestaan. Tiesin, että voiteesta tulee pakostikin kevyt, koska öljyjä voi käyttää vain noin 5 % veden määrästä. Siksi päätin käyttää veden lisäksi myös rauhoittavaa ja kosteuttavaa aloemehua. Aloemehun tein Pienen tuoksukaupan aloejauheesta veteen sekoittamalla. Öljyiksi valitsin arganöljyn, skvalaanin ja jojoban. Jojoban uskoisin olevan varsin hyvää kasvojen iholle, koska sen koostumus muistuttaa paljolti ihon omaa rasvaa. Skvalaani tehoaa hyvin ihon pintakuivuuteen ja ainakin omasta mielestäni iho tuntuu välittömästi sileämmältä. Arganöljyn ajatellaan olevan varsinainen ihmeaine, joka nuorentaa, kosteuttaa ja heleyttää ihoa. Kaikki kolme öljyä ovat myös melko kalliita, joten ajattelin ominaisuuksien tulevan parhaiten esille geelivoiteessa. Lisäksi laitoin voiteeseen myös glyseriiniä lisäämään kosteuttavaa ominaisuutta.

Aloegeeli
70 g aloemehua
63 g vettä
2 g guarkumia
1,5 g glyseriiniä

2 g arganöljyä
2 g skvalaania
2 g jojobaöljyä

1 g Optiphen-säilöntäainetta

Tein ensin aloemehun, koska minulla ei ollut yhtään valmiina. Kiehautin vettä, jäähdytin sitä hieman ja lisäsin yhden gramman aloejauhetta 199 grammaan vettä. Sekoitin hyvin ja annoin seoksen seistä jonkin aikaa. Tästä seoksesta otin sivuun 70 g geelivoidetta varten. Olisin toki voinut tehdä koko geelivoiteen aloemehuun, mutta halusin kokeilla pienemmällä määrällä ensin.

Seuraavaksi kiehautin veden voidetta varten, sekoitin siihen glyseriinin ja aloemehun ja jäähdytin seoksen huoneenlämpöiseksi. Guarkumijauheen sirottelin huoneenlämpöisen nesteen päälle ja sekoitin huolellisesti, kunnes geeli oli saostunut. Seuraavaksi lisäsin säilöntäaineen ja öljyt ja sekoitin ne huolellisesti mukaan seokseen. Tässä voiteessa guarkumin ja suhde on noin 1,5 g / 100 g. Ensimmäisessä kokeilussani guarkumia oli samaan määrään nestettä vain 1 g, joka oli selkeästi liian vähän. Tämä määrä vaikuttaisi olevan sopiva ainakin tähän seokseen, seoksen ph voi kuitenkin vaikuttaa guarkumin tarpeeseen.


Geelivoiteen teko on todella helppoa ja nopeaa, koska emulgointiaineiden sulamista ja seoksen jäähtymistä ei tarvitse odotella. Väriltään se ei tietenkään ole vesimäisen läpikuultavaa, kuten kaupan voiteet, koska öljyt sameuttavat seoksen. Tuoksua siihen ei mielestäni tarvinnut lisätä, koska voide ei mielestäni tuoksu millekään.

Olen käyttänyt voidetta nyt pari päivää ja olen siihen tyytyväinen. Se on mukavan kevyt ja nopeasti imeytyvä, iho tuntuu imaisevan voiteen hetkessä. Skvalaani vaikuttaa välittömästi pintakuivuuteen ja iho tuntuu silkinpehmeältä - valitettavasti tämä vaikutus ei kestä koko päivää, mutta sen tiesinkin jo etukäteen. Voide myös kosteuttaa, mutta iho ei tunnu rasvaiselta tai öljyiseltä. Meikin alla en ole sitä vielä kokeillut, joten siitä annan tuomioni vasta myöhemmin.

Päivitys 10.4.2012
Tämä voide ei ole (ainakaan minulle) hyvä meikin alle. Se imeytyy liian nopeasti, minkä vuoksi meikkivoide menee murusiksi, kun sitä levittää kasvoille. Tämä ongelma johtuu nimenomaan liian kuivasta meikinalusvoiteesta, ei mistään voiteen ainesosista. Kosteusvoiteena pidän siitä kyllä erittäin paljon, mutta taidan tyytyä buustaamaan valmiita voiteitani skvalaanilla, kun haluan meikin alle aivan erityisen silkinpehmeän ihon. 

6 kommenttia:

  1. Tarkoitatko että iho tuntui jo iltapäivällä kuivalta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tuntunut kuivalta, skvalaanista johtuva silkinpehmeys vain häviää ajan kanssa. Oletko kokeillut skvalaania voiteissa? Vaikuttaa siltä, että sitä pitää laittaa aika paljon, että vaikutus tuntuu. Siksi laitoin sitä tähän geelivoiteeseen, jossa muita aineita ei ole niin paljoa. Skvalaani silottaa ja pehmentää ihoa välittömästi ja tehokkaasti, joten tykkään laittaa sitä meikin alle. Se on kuitenkin hieman hintavaa, joten en raaski tehdä tavallista emulsiota, johon laittaisin sitä suuria määriä. Joskus lisään sitä kasvovoiteeseen hieman siinä vaiheessa, kun laitan voidetta, näin sitä ei kulu niin paljoa. Skvalaanin pintaa silottava vaikutus kuitenkin häviää minulla (ainakin meikittömältä iholta) iltaan mennessä, muuten kasvojen iho tuntuu kyllä edelleen oikein hyvältä.

      Tämä aloegeeli on melko kevyesti kosteuttava voide. Öljyjen määrä on hyvin pieni suhteessa emulsiovoiteeseen, joten yritän käyttää tehokkaampia öljyjä. Lisäkosteutusta saadaan aloe verasta ja glyseriinistä. Koska kasvojeni iho ei ole kuiva, tämä on varsin mainio kasvovoide. Ainakin näin keväällä ja kesällä, ensi talvena sitten testaillaan riittääkö se silloin. Nyt laitan yleensä tätä aloegeeliä suihkun jälkeen ja joskus seuraavana aamuna, jos iho tuntuu tarvitsevan lisäkosteutusta. Yöksi laitan kasvoemulsiota, jossa öljyjä on hieman enemmän ja joka on näin ollen hieman rasvaisempaa.

      Poista
  2. En ole käyttänyt. Piti vaan kysyä kun tämä geeli vaikuttaisi olevan täydellinen minun rasvaiselle iholle joka on talvisin pintakuiva. Normaalisti en meikin alle laita mitään voiteita, koska iho on muutenkin niin kiiltävä. Illalla laitan vasta puhdistuksen jälkeen. Huomaa vaan että kun ikää tulee lisää, tarvitsee iho myös kosteutta ihan eri tavalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se ilmeisesti menee ja uskoisin että geelivoide voisi olla pintakuivalle iholle varsin hyvä. Öljyjä ja nestekoostumusta muokkaamalla voi tehdä varsin erilaisiakin versioita, voiteen voi tehdä pelkkään veteen tai käyttää juuri aloemehua tai muuta hydrolaattia (ruusuvesi, appelsiininkukkavesi, yrttikeitteet ym.). Pintakuivalle suosittelisin (vaikka en asiantuntija olekaan), että et käyttäisi alkoholipitoisia hydrolaatteja, ainakin apteekin ruusuvedessä on alkoholia. Alkoholi luultavasti pahentaa kuivuutta. Yrttikeitteiden käyttäminen vaatii myös sen, että säilöntäainetta laitetaan enemmän, ne kun ovat herkkiä bakteereille ja homeille. Kevyet öljyt, kuten esimerkiksi jojoba, aprikoosinsiemenöljy ja kirsikansiemenöljy ovat varmaankin parempia pintakuivalle iholle kuin paksummat öljyt, joita toki voi myös vähän laittaa halutessaan. Aloe vera ja skvalaani ovat lukemani mukaan oikein hyviä kosteutta kaipaavalle, varsinkin yli 30-vuotiaan iholle. Jääkaapissa säilytettynä geeliin saa vielä ihanan, viilentävän vaikutuksen.

      Poista
    2. Juuri nuo jojoba, kirsikansiemenöljy ja aprikoosinsiemenöljy ovat olleet ahkerassa käytössä. Eniten pidän aprikoosinsiemenöljystä. Sitä laitan monesti ihan pelkältäänkin iholle. Eikä ole tullut näppyjä sun muita kuin monista kaupan tai apteekin voiteista.

      Poista
    3. Aprikoosinsiemenöljy on siinäkin mielessä hyvä öljy, että sen pitäisi auttaa muita öljyjä imeytymään. Pidän myös siitä, että se on hyvin mieto ja tuoksuton, eikä käsittääkseni yleensä aiheuta allergisia reaktioita edes pienillä lapsilla. Kun se on lisäksi myös melko edullista, tapaan pitää sitä aina varastossa. Käytän sitä varmaan kaikissa tekemissäni voiteissa.

      Poista