torstai 19. heinäkuuta 2012

Yrttien maserointi öljyyn

Maseroinnista tuntuu olevan hieman erilaisia käsityksiä, joten en tiedä onko käyttämäni menetelmä varsinaisesti maserointia. Tarkoituksena oli kuitenkin uuttaa yrteistä öljyyn väriä ja muita ominaisuuksia, esimerkkinä vaikkapa ratamon ja nokkosen ihoa ja hiuksia hoitavat ominaisuudet. Tutkiskeltuani erilaisia menetelmiä päädyin uuttamaan yrtit öljyihin vesihauteessa keittäen, koska se oli nopein menetelmä ja halusin ainakin osan öljyistä käyttöön jo samana iltana.

Ratamot huuhtelussa
Osa maseroiduista öljyistä on tarkoitettu puhtaasti saippuan värjäämiseen, mutta osalle on muitakin käyttötarkoituksia, joista lisää myöhemmin. Pohdiskelun ja kaappien tutkimisen jälkeen päädyin käyttämään maserointiin maustekaapista paprikajauhetta, salviaa ja kanelia. Kaikki edellä mainitut ovat ihan maustekaapista, joten ne ovat reippaasti vanhempia kuin kaksi muuta yrttiä. Neljänneksi valitsin itse keräämäni ja kuivaamani nokkosen, josta saisin paitsi väriä, myös hyvän hiustenhoitoöljyn. Viidentenä yrttinä oli ratamo, josta maseroitua öljyä en aio käyttää saippuassa ollenkaan, ainakaan vielä. Kaikki muut ratamoa lukuunottamatta ovat kuivattuja yrttejä, ratamolehtiä keräsin aamulla ja ne saivat parin tunnin ajan huuhtoutua lavuaarissa. Ratamo on siitä hassu kasvi, että lehtiä tulisi kerätä kukkivista kasveista. En ole mikään asiantuntija, mutta kaikissa muissa yrteissä, joista olen lukenut, kasvinosat tulisi kerätä nimenomaan ennen kukkimista.

Nokkonen, kaneli, salvia ja paprika teepusseissa
Yrttien ja öljyn määrät laskeskelin amerikkalaisen ohjeen perusteella, joten niissä saattaa olla jonkin verran heittoa. Loppujen lopuksi määrät muuttuivat kuitenkin hieman, koska laitoin kuivatut yrtit tyhjentämiini teepusseihin, joihin ei kaikkia kuutta grammaa mahtunut. Öljyt valitsin värin ja ominaisuuksien mukaan. Paprikaan ja kaneliin käytin rypsiöljyä, koska se on hieman kellertävää. Salviaan käytin tavallista oliiviöljyä, koska se on melko väritöntä. Ratamon laitoin neitsytoliiviöljyyn, koska ratamoöljy tulisi ihonhoitoon. Nokkosen aioin laittaa tavalliseen oliiviöljyyn, mutta muutin mieleni koska sitä oli niin vähän ja päädyin käyttämään neitsytoliiviöljyä.



Maseroitavat yrtit ja öljyt

6 g paprikajauhetta 140 grammaan rypsiöljyä
6 g kanelia 140 grammaan rypsiöljyä
2 g kuivattua nokkosta 140 grammaan neitsytoliiviöljyä
4 g kuivattua salviaa 140 grammaan oliiviöljyä
20 g tuoretta, murskattua piharatamoa tiiviisti lasipurkkiin, johon kaadetaan neitsytoliiviöljyä niin, että öljyn pinta on 2-3 cm ratamomurskan pintaa ylempänä.


Seokset ennen maserointia. Ratamo, kaneli, paprika, salvia, nokkonen vasemmalta oikealle.

Purkit laitoin kattilaan, jonka pohjalle kaadoin n. kolme senttiä vettä. Laitoin levyn lämpenemään kohdalle 4 (asteikolla 1-6). Maseroinnin aikana vaihtelin levyn lämpötilaa 2 - 4 välillä sen mukaan, kuinka paljon vesi kiehui. Tarkoitus on, että se kiehuu hieman mutta ei liikaa. Lisäsin vettä myös tarpeen mukaan, koska noin pieni vesimäärä haihtuu nopeasti useamman tunnin keittämisen aikana. Onneksi meillä on vedenkeitin, jolla sain lisättyä aina kuumaa vettä, eikä kiehuminen keskeytynyt hetkeksikään.

Annoin öljymaseraattien kiehua 2 - 4 tunnin ajan. Nokkos- ja ratamomaseraatit otin kiehutuksesta jo kahden tunnin kuluttua, koska niiden värit olivat jo niin vahvat, että arvelin niiden olevan jo ihan käyttökunnossa. Kumpaakin maseraattia halusin myös käyttää välittömästi, joten otin ne jäähtymään ja jatkotoimenpiteitä varten. Paprikamaseraatin poistin kiehumasta kolmen tunnin kuluttua, koska värissä ei ollut tapahtunut enää mitään muutoksia. Kaneli ja salvia jäivät viimeisiksi, ne poistin vasta neljän tunnin kuluttua. Kanelin ja salvian värit muuttuivat varsin vähän, jos ollenkaan. Varsinkin kaneli oli varsinainen pettymys, koska odotin lopputuloksesta hyvin vaaleaa ruskeaa. Salviaöljyn värikään ei muuttunut yhtään, täytynee kokeilla näitä kahta tuoreempina versioina. Paprika, nokkonen ja ratamo kokivat suurimman muodonmuutoksen. Ratamoöljyn määrä on vähentynyt noin radikaalisti sen vuoksi, että kaadoin sitä vahingossa pöydälle. Lisäksi siitä on otettu jo 15 grammaa käyttöön, nokkosöljystä on käytetty kuusi grammaa.

Valmiit maseraatit: ratamo, kaneli, paprika, salvia ja nokkonen

Kuivatuista yrteistä valmistetut maseraatit säilyvät varsin hyvin, kuukausista jopa vuosiinkin hieman riippuen käytetystä pohjaöljystä. Rypsiöljy on joidenkin lähteiden mukaan paras säilymisen kannalta, mutta myös oliiviöljy on hyvä. Auringonkukkaöljyä käytetään uuttamiseen myös varsin paljon, mutta se pilaantuu nopeasti, joten uutokset tulisi myös käyttää nopeasti. E-vitamiiniöljyllä säilymistä voi toki parantaa, mutta homeita ja muita itiöitä vastaan se ei kuitenkaan mahda mitään. Tuoreista yrteistä valmistetut maseraatit tulisi käyttää mahdollisimman nopeasti, mielellään heti samana päivänä. Hyvällä pohjaöljyllä ja kylmäsäilytyksellä säilyvyyttä voi parantaa, samoin kaatamalla myöhemmin kirkastuneen öljyn eri pulloon, jolloin vedensekainen sakka saadaan öljystä ainakin suurimmaksi osaksi pois.

Ihan omalla logiikalla, että maserointiin kannattanee käyttää kuivattuja yrttejäkin melko "tuoreena", koska maustehyllyn antimet eivät varmaan tarjoa parasta mahdollista lopputulosta. Uskoisin, että vähemmän vanhoilla yrteillä väreistä olisi saanut vahvempia, joskin aikomuksena on kokeilla näitä kaikkia joka tapauksessa. Näin etukäteen luulisin, että nokkosöljyllä voisin saada saippuaan kohtuullisen vahvankin värin ja paprikalla melko vaalean punaisen. Salvia- ja kaneliöljyllä en usko olevan saippuan väriin mitään vaikutusta, koska öljyjen väri ei muuttunut silmämääräisesti ollenkaan. Ratamoöljyä en aio kokeilla saippuaan, koska se on jo käytetty pois.

Pätevämmät voivat korjata, jos tekstissä esiintyy jotakin virheellisiä käsityksiä, en tosiaan ole tässä asiassa mikään asiantuntija.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti