torstai 17. toukokuuta 2012

Paksu vartaloemulsio, 2. versio

Yksi asia, mistä pidän itse tehdyssä kosmetiikassa on "tuotteiden" muokattavuus. Toisinaan ihoni kaipaa paksumpaa voidetta, toisinaan kevyempää ja voin helposti muokata lempireseptejäni ihon tarpeiden mukaan ja näin saada aina aikaiseksi tuotteen, joka on juuri omiin tarpeisiini sopiva.

Nyt kesän tullessa ihoni kuivuus ja kutina on hellittänyt ja huomasin että tekemäni paksu vartalovoide alkoi olla liian tuhtia päivittäiseen käyttöön. Oli siis aika päivittää reseptiä kevyempään suuntaan. Voidereseptiä voi keventää oikeastaan kahdella tapaa: joko käyttämällä kevyempiä öljyjä tai sitten pienentämällä öljyfaasia. Tein jo aikaisemmin pienen kevennyksen reseptiini käyttämällä vähemmän paksuja öljyjä ja rasvoja ja enemmän kevyitä, hyvin imeytyviä öljyjä. Tällä tavoin ei kuitenkaan saa suurta kevennystä aikaiseksi, joten tällä kertaa oli aika pienetää öljyfaasia. Aiemmassa reseptissä öljyjä oli 100 g ja emulgointiaineita yhteensä 24 g. Tällä kertaa laitoin öljyjä 85 g ja suhteutin emulgointiaineiden määrän tähän sopivaksi. Todennäköisesti teen myöhemmin kesällä vielä kevyempää voidetta, mutta juuri nyt tämä resepti on oikein sopiva.

Paksu vartaloemulsio, 2. versio

125 g vettä
5 g glyseriiniä

30 g manteliöljyä
30 g aprikoosinsiemenöljyä
25 g karitevoita
7 g BTMS
7 g setyylialkoholia
7 g emulgointihiutaleita

1 g Optiphen-säilöntäainetta

Valmistin emulsiovoiteen kuten aina ennenkin, joten teko-ohjetta ei liene tarpeellista käydä läpi. Tuoksuksi laitoin yhden tipan Gracefruitin Hunajaa ja useamman tipan Vihreää omenaa. Hunaja on aivan ihana tuoksu, mutta valitettavasti se tunkee näinkin pienenä määränä omenan läpi. Itse ainakin haistan pääasiassa hunajan.

Sain aikaan juuri sellaisen voiteen kuin halusinkin, huomattavasti paksumman kuin "tavallisen" emulsion mutta riittävän kevyen, jotta se silti kosteuttaa. Iho kiittää muutoksesta voiteessa ja olo on taas kovin pehmoinen. Olen pyrkinyt aina tekemään raaka-aineiltaan mahdollisimman erilaisia voiteita, jotta ihon pehmeys säilyy, mutta nähtävästi parhaan vaikutuksen saa aikaiseksi muuttamalla myös voiteen koostumusta. Tähän voiteeseen valitsin manteliöljyn ja karitevoin, koska ne ovat vitamiinirikkaita, hoitavia ja suojaavia rasvoja. Aprikoosinsiemenöljy puolestaan kosteuttaa ja auttaa muita öljyjä imeytymään. Tämä yhdistelmä sopii iholleni varsin hyvin.

Kevyempää voidetta tästä voisi muokata käyttämällä enemmän aprikoosinsiemenöljyä ja vähemmän paksuja, rasvaisia öljyjä. Lisäksi manteliöljyn sijaan voi valita esimerkiksi jojobaöljyn tai kirsikansiemenöljyn ja karitevoin voi korvata hieman kevyemmällä kaakaovoilla tai mangovoilla. Aktiiviaineita tähänkään voiteeseen ei oikeastaan voi enempää laittaa, koska muuten voide juoksettuu ja menee piloille.

4 kommenttia:

 1. Miten BTMS eroaa emugointihiutaleista? Luulin että ne on juuri niitä. Aina oppii uusia asioita :)

  VastaaPoista
 2. Ei ole sama asia :)

  BTMS on inci-nimeltään Behentrimonium Methosulfate (and) Cetearyl Alcohol ja se on jalostettu rypsistä. BTMS on hoitava emulgointiaine, siksi sen runsaalla käytöllä voikin saada aikaiseksi varsin rasvaisen tuntuisen voiteen vaikka öljyjä olisikin vain vähän. BTMS on hyvä emulgointiaine, jolla emulsio onnistuu helposti. BTMS myös paksuntaa tuotteita.

  Emulgointihiutaleet (jotka on siis pienessä tuoksukaupassa sillä nimellä) ovat inci-nimeltään Glycerol monostearate, jota esiintyy ihmisen elimistössä ihan luonnostaankin. Sitä käytetään myös elintarvikkeissa. Tätä ainetta saadaan sekä kasveista että eläimistä, Pienen tuoksukaupan tavara on kuitenkin kasvipohjaista joten sitä voi ihan hyvällä omallatunnolla käyttää :) Monet suosittelevat kuitenkin, että sen rinnalla käytettäisiin myös toista emulgointiainetta, ihan erityisesti setyylialkoholia. Ilmeisesti ei siis ole emulgointiaineena yksinään ihan niin vakaa ja hyvä kuin esimerkiksi BTMS.

  Itse tykkään käyttää joko näitä kaikkia kolmea tai pelkästään BTMS:sää.. Jos haluan paksumpaa voidetta, niin sitten kaikkia kolmea. Jossain vaiheessa kokeilen ehkä mitä saan aikaiseksi pelkästään setyylialkoholilla ja emulgointihiutaleilla :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos hyvästä selityksestä :) Minä olen vain käyttänyt BTMS:ää, mutta olen niin alkutaipaleella ja paljon on opittavaa.

  VastaaPoista
 4. Eipä mitään :) Kaikenlaista sitä oppii, tekemällä ja lukemalla ja kokeilemalla.. Mä tein alkuun ihan sokkona kaikkea ja ihmettelin kun en tahtonut kunnollista apua saada siihen kutiamiseen, oli sitten pakko alkaa ottamaan ihan oikeasti selvää niistä raaka-aineista, mitä on käytettävissä ja täytyy sanoa että lopputulokset parani huomattavasti :) Mielelläänhän sitä tietoa jakaa muillekin, ei sen panttaaminenkaan mitään hyödytä.. Ja vielä on hirveän paljon opittavaakin, koko ajan tulee jostain uusi asia eteen kun tutkii :)

  VastaaPoista