tiistai 19. kesäkuuta 2012

Porkkanaemulsio 15.6.2012


No ehkei ihan porkkana, mutta lisäaineena on karoteeniöljyä.

Vesifaasi:
170 g vesi
5 g glyseriini

30 g neitsytkookosöljy
10 g kirsikansiemenöljy
20 g avokadoöljy
20 g mangovoi
5 g BTMS
5 g setyylialkoholi
5 g emulgointihiutaleet

1,5 g Optiphen
5 g karoteeniöljy
5 g kauraproteiini
3 g e-vitamiiniöljy

Tuoksut: GF Tropicana, GF Omena, GF Kurkku

Karoteeniöljyä en ole laittanut voiteeseen vähään aikaan, mikä johtuu pääasiassa siitä, että olen tehnyt vain paksua vartaloemulsiota, johon en glyseriiniä lukuunottamatta mitään "lisäaineita" laita. Nyt kuitenkin päätin tehdä lisäksi kevyemmän vartaloemulsion, johon pystyin laittamaan glyseriinin lisäksi myös ihoa hoitavaa kauraproteiinia, vitamiinirikasta karoteeniöljyä ja e-vitamiiniöljyä. Porkkanasta jalostettu karoteeniöljy sisältää siis A-, B-, C-, D- ja E-vitamiineja ja sen sanotaan edistävän ruskettumista. En tiedä, missä määrin tämä viimeinen on totta. Toki porkkana edistää ruskettumista, mutta en tiedä voiko voiteeseen laittaa siinä määrin karoteeniöljyä, että rusketusta edistävää vaikuttusta huomaisi. Ravitsevaa se kuitenkin on, värikin oikein henkii terveellisyyttä. Suositeltu käyttömäärä on 2 - 5 %, suuremmat määrät voivat värjätä ihoa ja vaattteita. Karoteeniöljyssä on mieto, makea tuoksu, jonka huomasin nyt kaikkein parhaiten, koska se vaikutti muihin käyttämiini tuoksuihin.

Emulsiovoide ennen aktiivi- eli "lisäaineita"

Minulla on sellainen kuva, että monet lämmittävät glyseriinin vesifaasissa, mutta itse sekoitan sen punnittuun veteen vasta veden keittämisen jälkeen. Tykkään tietää tarkat mitat, joten punnitsen vettä reseptin vaatiman määrän vasta sitten, kun sitä on keitetty tarpeeksi. Karoteeniöljy ja muut lisäaineet lisätään jäähtyneeseen voiteeseen, yleensä pyrin odottamaan että voide on huoneenlämpöistä. Kylmä vesihaude ja jääkaappi auttavat kärsimätöntä :)

Raaka-aineiksi valitsin pitkästä aikaa neitsytkookosöljyn, koska halusin kevyestä emulsiosta erityisen kosteuttavaa. Mangovoista voiteeseen saadaan hoitavuutta, kirsikansiemenöljy on taas kevyt, hyvin imeytyvä öljy. Mielestäni kevyiden ja tuhdimpien öljyjen yhteiskäyttö tasapainottaa voiteen koostumusta ja tekee siitä parempaa. Avokadoöljy on vitamiinirikas öljy, joka edistää aktiiviaineiden imeytymistä.

Emulsio karoteeniöljyn ja muiden aktiiviaineiden jälkeen
Pidän tästä voiteesta hyvin paljon, olen käyttänyt sitä nyt valmistuspäivästä lähtien. On ihanaa käyttää välillä kevyempää voidetta, joka on kuitenkin niin kosteuttavaa ja hoitavaa, että pärjään sillä näin kesällä varsin hyvin. Kevyt koostumus, hedelmäiset rasvat ja kevyen hedelmäinen tuoksu sopivat hyvin kesään, samoin kuin voiteen aurinkoinen väri. Rusketusta edistävästä vaikutuksesta en osaa sanoa, koska en ole juuri aurinkoa nähnyt tällä viikolla. Reseptin raaka-ainemäärällä voidetta tuli kaksi ja puoli 60 ml:n purkkia, jotka riittänevät vielä reilun viikon. Toisaalta käytän varmaan välillä paksumpaakin emulsiota, etten kuivata ihoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti