maanantai 16. heinäkuuta 2012

Kookoskermasaippua 6.7.2012

Muotti
Olen jo pitkään halunnut tehdä maitosaippuaa, mutta syystä tai toisesta en ole siihen vielä ryhtynyt. Nyt päätin kuitenkin ottaa itseäni asian suhteen niskasta kiinni ja tein itseasiassa kaksi erilaista saippuamassa, joista syntyi lopputuloksena neljää hieman erilaista saippuaa. Muista versiosta lisää myöhemmin omassa postauksessaan. Saippuanteosta tuli tällä kertaa hieman monimutkaista väri- ja lisäainesuunnitelmieni vuoksi, josta jotakin kertonee jo väkertämäni muotti. Muottina toimii n. 4 cm syvä leivinpelti, johon teippasin maitotölkeistä tehdyt väliseinät. Väliseinät eivät ole kovinkaan pitäviä, mutta se ei ollut tällä kertaa tarkoituskaan. Öljyjen määrä saippuamassassa on 750 grammaa, eli 1,5 kertaa tavallinen 500 gramman annos.

Halusin käyttää maidon sijaan kookoskermaa, koska siinä ylikuumenemisen ja värimuutosten riski on pienempi kuin tavallisessa maidossa. Massapohjan suunnittelin helpoksi, siinä on 40 % kovia rasvoja eikä kookoskerman lisäksi mitään raaka-aineita, mistä saattaisi seurata yllätyksiä. Ylirasvoitukseksi laitoin 4 %, koska kookoskermassa on rasvaa. Purkissa ei valitettavasti lukenut rasvaprosenttia, mutta se on luultavasti 18 - 23 % välillä, kuten muissakin merkeissä.

Saippuamassa odottelemassa
Kookoskermasaippua, ylirasvoitus 4 %.
375 g oliiviöljy
150 g kookosrasva
75 g manteliöljy
75 g palmuöljy
75 g kaakaovoi
105 g lipeä
188 g vesi
93 g kookoskerma

Kookoskermasaippuamassa
Liuotin lipeän minimimäärään vettä, kookoskerman lisäsin vasta kiisselivaiheessa. Tässä vaiheessa eteen ei ollut tullut mitään ongelmia, joskin oman haasteensa loi kahden saippuamassan yhtäaikainen valmistaminen. Sulatin siis ensin kookoskermasaippuan kovat rasvat, jotka lisäsin juoksevien öljyjen joukkoon. Sitten laitoin toisen saippuamassan rasvat sulamaan ja valmistin kookoskermasaippuan lipeäveden. Kaadoin sen rasvojen joukkoon ja annoin seoksen olla ihan rauhassa siihen asti, että sain toisen saippuamassan samaan tilanteeseen. Sekoitin massoja sauvasekoittimella vuorotellen, kunnes kumpikin oli ohuessa kiisselissä. Kookoskermasaippuaan muodostui sekoittaessa hassu "kettu" eli kuori pintaan, joka näkyy kuvassa sauvasekoittimen ympärillä, kun tarkasti katsoo. Kiisselivaiheeessa jaoin molemmat massat puoliksi. Puoleen kookoskermasaippuamassaa lisäsin 20 grammaa ohrajauhoa, jotta saisin saippuaan hieman kuorivuutta. Ohrajauho on karkeampaa kuin vehnäjauho, mutta ei kuitenkaan kovin karkeaa. Halusin saippuaa, joka kuorii hyvin hellävaraisesti, nähtäväksi jää miltä ohrajauho saippuassa tuntuu. Tämä massa sai jäädä täysin ilman väri- ja tuoksuaineita, koska halusin nähdä mikä on lopputulos ilman niitä. Massan kaadoin muottiin äärimmäiseksi vasemmalle. Massa oli kaatovaiheessa jo hieman jähmeää, jonka vuoksi se pysyi hyvin kolossaan, mutta työnsi väliseinää alaosasta sivulle.

Kookoskermasaippua äärivasemmalla
Loput kookoskermamassasta värjäsin titaanidioksidilla valkoiseksi. Tai yritin värjätä. Ensin sekoitin vajaan teelusikallisen titaanidioksidia öljyyn, mutta en saanut tätä mössöä sekoittumaan kunnolla saippuamassaan, joka oli jähmettynyt tässä välissä melkoisesti. Massaan päätyi titaanioksidia ehkä vajaa puoli teelusikallista, sekin huonosti sekoittuneena. Lisäsin vielä puoli teelusikallista titaanioksidia sekoitettuna veteen, mikä toimi paremmin ja lisäksi ohensi saippuamassaa sopivasti. Erotin massasta vielä noin kolmasosan sivuun ja värjäsin sen ensin violetilla saippuavärillä. Se näytti mielestäni rumalta, joten päädyin lisäämään seokseen sinistä. Lopputulos on vaalea violetti, joka vivahtaa hieman siniseen. Ihan kaunis väri, vaikka se näytti astiassa lähinnä harmaalta. Vaalean massan kaadoin muottiin toiseen koloon vasemmalta, violetin kaadoin siksakkina siihen päälle ja tein vielä S-kuviota tikulla. Sen jälkeen tein toisen saippuan valmiiksi. Massat jähmettyivät muotissa sen verran hyvin, että sain tehtyä vähän tekstuuria pintaan. Tässä vaiheessa älysin jättäneeni tuoksut kaikista massoista pois. Reunimmaisissa massoissa väri- ja tuoksuaineiden puute on tarkoituksellista, mutta värjätyt massat oli tarkoitus myös hajustaa. Kookoskermasaippuan tuoksu olisi ollut Gracefruitin lumi, mutta näin jälkeenpäin ajateltuna väri ei ehkä ole siihen ihan omiaan.

Saippuamassat muotissa
Saippuamuotin osastojen koot eivät ole täsmälleen samat, eikä niiden ole tarkoituskaan olla. Vinoudella ei myöskään ole mitään merkitystä. Poistin nimittäin väliseinät sen jälkeen, kun pintakuviointi oli valmis, koska halusin massojen yhdistyvän. Tarkoituksena oli leikata eri kokoisia paloja ja sekoittaa eri massoja keskenään samana palaan. Tämä oli suunnitelma alusta lähtien, sen vuoksi väliseinätkin saivat olla huteria. Seinien poiston jälkeen kävin massojen välit vielä tikulla läpi, jotta sinne ei jäisi rakoja. Yhdistämisen vuoksi massojen piti olla jokseenkin yhtä tuoreita, jotta kaksivärinen saippua ei katkea käytössä. Muotin laitoin vielä jääkaappiin pariksi tunniksi, jonka jälkeen annoin sen odotella pöydällä vajaan vuorokauden ennen leikkaamista. Leikkausvaiheessa massa oli vielä jokseenkin pehmeää, joten sain pyöriteltyä reunoista helposti palloja.
Valmis saippualaatta

Parhaiten pintakuviointi onnistui kookoskermasaippuassa. Väreinä mieluisimmat ovat kelta-vihreä sekä kummatkin kookoskermasaippuat (valko-violetti ja reunimmainen vasemmalla), toki myös vaalea oikeassa reunassa on kiva, mutta jotenkin niin tavallinen. Ohrajauho antoi värittömään kookoskermasaippuaan yllättävän paljonkin väriä, olisi ollut hauska laittaa osa myös ilman sitä, jotta luonnollinen väri olisi näkynyt. Ohrajauhosta tuli saippuaan myös hauskat pilkut, odotan innolla että saan kokeilla tätä käytössä. Titaanioksidilla valkaistusta massasta tulikin lopulta sopivan vaaleaa, tosin se näkyy violetin alta harmillisen vähän näin päältä katsottuna. Massa oli kaatovaiheessa sen verran paksua, ettei violetti uponnut sen sekaan, lisäksi violettia massaa oli vähän liikaa.


Leikkasin saippuat hieman eri kokoisiksi ja muotoisiksi paloiksi tarkoituksella, jotta sain yhdisteltyä eri värisiä massoja. Saippuoista tuli ihan hauskoja, tällä hetkellä suosikki on ulkonäön puolesta ehdottomasti tuo ohrajauhoa sisältävä saippua. Tuoksu saippuoissa oli jo alkuun varsin mieto, lisäaineet vähentävät myös tuoreen saippuan hajua. Tuoksuttomuus ei haittaa yhtään, eihän sitä suihkussa kuitenkaan haista. Valmistusprosessista ja muista samalla kertaa syntyneistä saippuoista kerron lisää tulevissa postauksista, tästä tulee muuten ihan liian pitkä juttu.

Näin jälkeenpäin tuoksuteltuna saippuoiden tuoksu on hieman erikoinen, eikä juurikaan muistuta sitä tavallista tuoreen saippuan tuoksua. Tuoksu on varmasti peräisin kookoskermasta, enkä tällä hetkellä siitä juurikaan pidä. Toivottavasti se laimenee ajan kanssa. 

4 kommenttia:

 1. Vau mikä kokeilu! Minä kokeilen aina yhtä uutta asiaa kerrallaan, niin tuossa olisi liikaa minulle yhdelle kerralle. Minun kookoskermasaippuat eivät oikein haise millekään. Ne vaahtoavat ihan älyttömän hyvin, eikä iho kuivu yhtään vaikka joutuisi pesemään ties kuinka monta kertaa saman päivän aikana.

  VastaaPoista
 2. No mulla tahtoo aina lähteä vähän mopo käsistä kokeilujen kanssa, vaikka välillä onnistunkin vähän hillitsemään :) Luvassa tähän vielä toinen osa, varmaan tällä viikolla tässä muutaman päivän sisään. Kuvien ottaminen on nyt osoittautunut valon puolesta vähän haasteelliseksi, tuntuu ettei missään saa hyviä kuvia, käyttää sitten salamaa tai ei. Siis värejä ei saa näkymään oikein. Ja tämä on tietenkin kiinni valosta ynnä muista ulkoisista tekijöistä, ei siitä etten osaisi käyttää kameraa! :)

  VastaaPoista
 3. Tuo kuvaaminen on ihan tuskaa. Meillä on niin pimeetä sisällä vaikka ulkona olis aurinkoinen ilma. Toisaalta nyt voikin ottaa kuvia ulkona (paitsi jos sataa). Ei haittaa vaikka naapurit vähän katselee :D

  VastaaPoista
 4. No meillä onnistuu sisällä ihan ok, jos ulkona on vähän pimeämpää. Tossa kamerassa on niin hyvä salama. Mutta näin valoisalla en onnistu sisällä eikä ulkona, pitäisi varmaan kysellä tuolta mieheltä vähän neuvoja :)

  VastaaPoista