lauantai 16. kesäkuuta 2012

Laiska lauantai

Tarkoitus oli, että käyn päivällä kulmakarvojen muotoilussa ja iltapäivällä muutaman tunnin auttamassa muutossa. Muuten ajattelin vain olla ja pötkötellä, lukea ja katsoa telkkaria. Tein tarkoituksella eilen (eli perjantaina) kahta eri emulsiovoidetta, jotta minun ei tarvitsisi lauantaina tai sunnuntaina miettiä niitä. Aikomuksena oli herätä kahdenksan - yhdeksän aikoihin, juoda rauhassa kahvi ja syödä aamupala ja käydä ruokakaupassa ennen kulmakarvojen hoitoa.

No, nukuin ilmeisesti sitten hieman univelkojani pois, koska olin vain sammuttanut herätyskellon ja heräsin vasta yhdeltätoista. Siitä sitten kiireellä kahvit naamariin ja kulmakarvojen hoitoon, jonka jälkeen ruokakauppaan, kotiin syömään ja samalla juoksulla muuttoavuksi. Siellä onneksi meni vain kolme - neljä tuntia, jonka jälkeen juostiin taas kaupan kautta kotiin syömään, koska miehellä oli omia suunnitelmia illaksi. Itsehän sain äkkinäisen saippuainspiraation (pakkomielteen), jonka vuoksi siellä kaupassakin käytiin toiseen kertaan. Hetken aikaa hengähdin kotona, meinasin jo jättää saippuanteon sunnuntaille, mutta en sitten kyennytkään siihen... Saippuat sain muottiin tuossa puoli yhdentoista maissa, jonka jälkeen nopea keittiön siivous ja suihkun kautta sohvalle. Nyt kello onkin jo niin paljon, ettei varmaankaan enää kannata mitään elokuvia alkaa katselemaan. Saippuamieli on kuitenkin rauhoitettu ja voin käydä kurkkimassa ja tuoksuttelemassa tekeleitäni siihen asti, että on pakko raahautua lakanoiden väliin. Huomenna en meinannut tehdä mitään, yksi ideanpoikanen kyllä kutittelee mielessä, mutta sitä en (onneksi) voi toteuttaa ennen tuoksukaupan tilauksen saapumista.. Huomenna voisin kirjoitella sen saippuatekstin loppuun, mihin olen jo kuvatkin saanut otettua. Muutakin tekstiä on valmistumassa ja toki myös näistä tämän viikonlopun puuhailuista tulee merkintöjä aikanaan.. jotenkin olen nykyään vähän vastahakoinen esittelemään saippuoita ennen kuin olen kokeillut niitä, tiedä sitten miksi. Toki onnistuneista resepteistä on varmasti iloa jollekin, joka haluaa niitä kokeilla tai muokata omaan käyttöönsä, mutta miksi ei myös epäonnistuneista?

Epäonnistumisia onkin ollut matkan varrella jonkin verran, mutta tänne niitä ei ole juurikaan eksynyt. Saippuoissa ongelmia on tullut vastaan melko vähän, esimerkiksi vanilja-kaakao ruutusaippuassa, mutta senhän tänne kirjoittelinkin. En taida enää yrittää vanilja-kaakaomarmorointia uunisaippualle. Risiiniöljyä sisältävää saippuaa en myöskään taida laittaa enää uuniin, koska tämä massa meinasi tulla yli kattilasta. Sokeria sisältävät saippuat laitan jatkossa pikkumuotteihin ja jääkaappiin.

Voiteissa epäonnistumisia on tullut enemmänkin. Tein muun muassa mehiläisvaha-hunajaemulsiovoidetta, joka vaati kaksi suihkupesua saippualla, että sain sen iholta pois. Jostain syystä tämän voiteen tekemisessä ei ollut yhtään järkeä mukana, sillä siinä oli kohtuullisen normaali määrä muita aineita, mutta lisäksi 35 g mehiläisvahaa ja 80 g hunajaa, mikä on ihan järkyttävä määrä näin jälkiviisaana. Voide imeytyi käsiin ja jalkateriin varsin hyvin, tuntui oikeastaan käsille aika hyvältä, mutta vartalolle se tahmautui niin että minulla oli inhottava olo vielä seuraavanakin päivänä. Hunajavoidetta aion kyllä jatkossa vielä kokeilla, resepti kaipaa vain todella paljon muokkausta. Ja tosiaan, haluan tehdä sen oikeasta hunajasta, en hunajajauheesta.

Lisäksi olen kokeillut tehdä voidetta merisuolaveteen, koska merisuola on hyväksi kuivalle iholle. Voide emulgoitui hyvin, muttei paksuuntunut ollenkaan. Päätin työntää siihen guarkumia, mutta siitähän tuli sellainen klimppinen limapuuro, etten itsekään uskonut sitä käyttäväni. Laitoin sen kuitenkin purkkeihin Parin päivän päästä se oli paksuuntunut, muistaakseni se muuttui hieman vaahtomaiseksi. En koskaan kokeillut tätä voidetta, joten en tiedä millaista se olisi ollut. Takaraivossa kutittelee kuitenkin edelleen hinku tehdä sekä merisuola- että hunajavoidetta. Olen myös yrittänyt tehdä emulsiovoidetta, jossa on aloemehua, mutta jostain syystä tämä sekoitus ei emulgoidu ihan täysin eikä myöskään paksuunnu, mitä olen ihmetellyt. Käsittääkseni moni on kuitenkin tehnyt emulsiovoiteita, joissa osa nesteestä on aloemehua? Aloevoidetta olen kokeillut parikin kertaa, mehun olen tehnyt Pienen tuoksukaupan aloejauheesta. Paksun vartalovoiteen useita versioita olen saanut juoksettumaan lisäämällä liikaa glyseriiniä tai muita aktiiviaineita.

Toki monia ei niin hyviä emulsiovoiteita ja öljy-rasvaseoksia on tullut tehtyä, esimerkkinä vaikkapa vaahdotettu kaakaovoi, jossa oli 60 g kaakaovoita ja 70 g öljyä ja joka oli silti käyttökelvottoman kovaa. Lisäksi yritin tehdä vedetöntä vartalovoita kookosöljystä, sheavoista ja öljystä, mutta siitä tuli vain omituista kookosöljyn ominaisuuksien vuoksi. Useampikin vedetön vartalovoi on rakeistunut käytössä ja tuoksua on monta kertaa tullut aivan liikaa. Emulsiovoiteet eivät alkuun olleet kovinkaan hyviä, koska en ollut yhtään perehtynyt eri rasvojen ja öljyjen ominaisuuksiin. Mutta kaikkea ei voi oppia etsimällä tietoa netistä, koska kaikkeen ei löydy vastausta muuten kuin kokeilemalla. Lisäksi erilaisten asioiden kokeileminen tyydyttää sitä luovuutta ja uteliaisuutta, jonka vuoksi tähän touhuun on niin koukkuun jäänyt. Ne perusemulsiovoiteet ja -saippuat kun voi käyttöön tehdä pikaisesti, sen enempää suunnittelematta, mutta johonkin se luovuus ja kokeilunhalukin on purettava!

Eipä sitten muuta kuin hyvää yötä, palaan huomenna asiaan saippualla!

2 kommenttia:

  1. Hei!

    Eilen vasta löysin blogiisi karkkipäivän blogista, jonne olit kommentoinut. Sellaista tuumasin sanoa, että blogiasi olisi huomattavasti mukavampi lukea jos siinä olisi kuviakin enemmän :)

    VastaaPoista
  2. Olet ihan oikeassa, toki luettavuus olisi parempi ja lukukokemus miellyttävämpi, jos kuvia olisi enemmän. Harmittavan vähän niitä tulee yleensä tekovaiheessa otettua, vaikka siitä voisi tietenkin olla apua ja iloa lukijoille. Tuleviin teksteihin onkin itseasiassa tullut otettua enemmän kuvia, tämä "väli" jäi aika köyhäksi kun tuli tehtyä paljon kaikkea, mutta harvemmin kuvattua. Varsinkin kun saippuanteko oli tauolla, voidekuvat ovat jotenkin niin tylsiä. Vai onko joku lukija eri mieltä, onko voidekuvistakin jotain iloa ihmisille? Toki kamerankäyttö tuo oman ongelmansa, meillä on sen verran "hieno" kamera etten ihan osaa sitä käyttää, ihan peruskuvaukseen vaan, joten lopputulos ei aina ole ihan sitä mitä pitäisi..

    VastaaPoista