tiistai 22. marraskuuta 2011

Kahvikuorintavoide 21.11.2011

Ainekset:                                                                                                            
Kahvikuorintavoide

0,5 dl hienoa sokeria
0,5 dl kahvinporoja (käyttämättömiä)
2 tl leivontakaakaojauhetta
30 g manteliöljyä
30 g karitevoi-jojobaöljyseosta (n. ¼ jojobaöljyä ja ¾ karitevoita)

Valmistusaika: n. 15-20 minuuttiaÄitini osti minulle joskus lapista ruusun tuoksuista kuorintavoidetta, jossa oli mukana jojobaöljyä. En tiedä, mitä ihoa kuorivat murut olivat, mutta pehmeämpää kuin sokeri ja muistaakseni valkoista, kenties kookoshiutaleita tai jotain vastaavaa. Tämä kuorintavoide oli siitä ihanaa, että jojobaöljy kosteutti samalla kun muruset kuorivat ihon pehmeäksi. Suihkun jälkeen ei tarvinnut välttämättä edes lisätä kosteusvoidetta. Koska minulla nyt oli kaapissa vain hyvin vähän pari vuotta vanhaa Garnierin Bodytonic vartalonkuorintavoidetta, jota en ole syystä tai toisesta saanut heitettyä pois, päätin valmistaa kuorintavoiteen itse.

Tutkiskelin hetkisen erilaisia vartalonkuorintavoiteiden ohjeita ja kaappien sisältöä ja päädyin mukailemaan Hellusen kahvikuorintavoiteen ohjetta. Halusin voiteesta kiinteämpää rasvaisempaa kuin pelkkää öljyä käyttämällä, joten päätin käyttää jämät vaahdotetusta karitesta, jonka valmistin muutama viikko sitten. Näin sain mukaan myös hieman jojobaöljyä, joka on käsittääkseni hoitavampaa kuin manteliöljy. Tosin jojobaöljyn määrä jäi melko vähäiseksi, alle 10 millilitraan. Kookoshiutaleita minulla ei ollut, joten ne jäivät pois. Halusin myös valmistaa kuorintavoidetta huomattavasti pienemmän määrän, koska kuorin ihoani ehkä kerran kuussa tai kahdessa, jos niinkään usein.

Vaahdotettu karite oli jo kiinteässä muodossa, joten se täytyi ensin sulattaa uudestaan (liedellä 1-tasolla). Sulaan seokseen lisäsin n. 30 g manteliöljyä. Näin ollen aineita oli yhteensä reilu puoli desilitraa (n. 60 ml jojobaöljyä = 50 g meidän keittiövaa’an mukaan). Annoin seoksen jäähtyä kylmässä vesihauteessa kymmenisen minuuttia. Tällä välin sekoitin kuivat aineet keskenään. Joissakin ohjeissa on kehotettu käyttämään pehmenneitä (käytettyjä) kahvinporoja, mutta en tiedä onko tällä käytännössä merkitystä jos kuorintavoide saa seistä hetken aikaa. Imeytyyhän öljykin kahvinporoihin ja pehmentää ne uskoakseni ihan yhtä pehmeiksi. Lisäsin kuivat aineet öljyseokseen, kun se tuntui käteen viileältä. Sekoitin seoksen tasaiseksi ja annoin seistä jääkaapissa n. 20 minuuttia. Tämä oli virhe, koska jääkaapista otettuani voide oli ihan kivikovaa. Onneksi voide kuitenkin pehmeni melko nopeasti lämmetessään suihkun lattialla.

Kuorinnan tein suihkun päätteeksi kun iho oli ehtinyt lämmetä ja pehmetä mielestäni riittävästi. Kuorintavoide tuntui miellyttävän rakeiselta iholla, juuri sopivan karkealta vartalon kuorintaan. Öljyt ja karitevoi jäivät ihon pintaan juuri sillä tavoin kuin ajattelin, suojaten ja kosteuttaen, mutta kevyemmin kuin pyyhekuivalle iholle laitettuna. Kahvin tuoksu oli melko voimakas ja jäi iholle vielä pitkäksi aikaa suihkun jälkeen. Kuorinnan jälkeen ei välttämättä tarvitse lisätä kosteusvoidetta, mutta laitoin kuitenkin hieman manteliöljyä, ettei iho varmasti kutise myöhemminkään. Iho tuntui miellyttävän pehmeältä, juuri siltä miltä kuorinnan jälkeen pitääkin tuntua. Illalla olkapäitä hieman kutitti, tämä johtunee siitä että käytin öljyä huomattavasti vähemmän kuin edellisenä iltana ja toisekseen laitoin öljyä märälle, en pyyhekuivalle iholle. Kutinaa ei kuitenkaan ollut paljoa, joten sipaisin olkapäihin hieman voidetta eivätkä ne häirinneet sen enempää. Kahvin tuoksu oli kevyenä iholla vielä nukkumaan mennessä, vaikka jätin suihkun ja nukkumaan menon väliin öljylle aikaa imeytyä pari tuntia.

Seuraavana päivänä tuoksua ei enää tuntunut, mutta iho tuntui edelleen hyvin pehmeältä. Kutinaa ei ollut olkapäissä eikä muuallakaan. Olen todella tyytyväinen tähän hetken mielijohteeseen. Purkkiin jäi vielä jämät, jotka voin käyttää myöhemmin jos ne ovat vielä käyttökunnossa. Seuraavalla kerralla vähennän kuitenkin karitevoin määrää (tai jätän kokonaan pois) ja vaihdan mahdollisesti öljyn johonkin muuhun, kenties jojobaan. Iho nimittäin kaipaisi hieman enemmän hoitoa ja kosteutusta, eikä öljyisen kuorinnan jälkeen märälle iholle levitetty öljy tunnu imeytyvän riittävän hyvin. Toki karitevoi saattaa vaikeuttaa sitä imeytymistä.

Mielestäni tämä kuorinta teki ihon kauniin näköiseksi (siinä missä muutkin kuorinnat, kunhan muistaa kosteuttaa). Ihon väri näyttää tasaisemmalta ja pari tuntia imeydyttyään öljy saa ihon ”hohtamaan”, iho näyttää terveeltä ja kosteutetulta mutta ei yhtään rasvaiselta. Jos haluan näyttää erityisen hyvältä jossakin juhlissa tai muuten vaan, niin teen kuorinnan yleensä edellisenä iltana tai mieluummin samana aamuna, jos vain suinkin aikaa riittää. Toiset ovat sitä mieltä, ettei kuivaihoisen pitäisi tehdä kuorintaa ollenkaan, mutta itse koen että silloin tällöin tehtynä se auttaa kosteusvoidetta (tai öljyä) imeytymään paremmin.

Kuorintavoiteeseen voi periaatteessa käyttää mitä tahansa kasviöljyä, esimerkiksi oliiviöljyä, mutta kannattaa toki hieman tutkia ja etsiä se itselle paras vaihtoehto. Kahvi on miellyttävän pehmeä kuorinta-aineena, mutta antaa melko voimakkaan tuoksun. Sen sijaan voi käyttää pelkkää sokeria tai kookoshiutaleita, mahdollisesti myös kaurahiutaleita tai karkeaa kaurajauhoa. Jotkut ovat käyttäneet merisuola-öljykuorintaa akneiholle ja todenneet sen auttavan siihen. Ohjeita ja neuvoja löytyy netistä vaikka kuinka paljon, sekä blogeista että keskustelupalstoilta. Jos kiinnostusta löytyy, niin ei muuta kuin kokeilemaan, kuorintavoiteen teko on todella helppoa ja nopeaa!

Käytän muuten kosmetiikkakokkailuihini erillisiä astioita, joilla ei laiteta ruokaa. Ostin pienen ja halvan, kannellisen kattilan jostakin halpamyymälästä. En usko tarvitsevani kovinkaan laadukasta kattilaa, koska käyttämäni lämpötilat ovat niin mietoja. Lisäksi hankin silikonisen nuolijan, lasipurkkeja ja teräksisen parin desin mittakupin. Näillä pärjää jo pitkälle. Pesen astiat käytön jälkeen mahdollisimman kuumalla vedellä ja fairylla, laitan vielä sen jälkeen astianpesukoneeseen. Uskoisin, ettei niiden käytöstä ruoanlaitossa olisi välttämättä mitään haittaa tällaisten pesujen jälkeen, mutta ainakin pysyvät ruoanlaiton ja kosmetiikan tuoksut erillään. Eikä varmasti pääse mitään vahinkoja sattumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti