torstai 17. marraskuuta 2011

Vaahdotettu karite 3.11.2011

Ainekset:
150 g karitevoi
50 g jojobaöljy
Muutama tippa E-vitamiiniöljyä
Parikymmentä tippaa Gracefruit Neilikka –tuoksuöljyä

Karitevoi jätti sormiin todella rasvaisen tunteen, mutta jojobaöljy imeytyi hyvin kun sivelin sitä ranteelle. Testaan kaikki tilaamani aineet ensin pienelle alueelle, etten aiheuta itselleni allergisia reaktioita. En kyllä ole allerginen oikeastaan millekään, joten en todennäköisesti saa reaktiota mistään.

Tein voiteen täysin Pienen tuoksukaupan ohjeen mukaan, sieltä tilasin muuten raaka-aineetkin. Ainoa poikkeus ohjeeseen johtui siitä, että olin unohtanut tehdä jääpaloja, joten vatkasin voiteen tiskialtaassa, jossa oli kylmää vettä ja jäisiä kylmäkalleja 5 kpl. Toimi ihan yhtä hyvin, tosin kylmäkallet ovat hieman hankalia kokonsa puolesta. Vatkasin voidetta, kunnes se muistutti sokeri-kananmunavaahtoa, eli väri oli hyvin vaalean kellertävä ja vaahto pientä kuplaa. Kaadoin valmiin voiteen 2,5 desilitran lasipurkkiin, joita muuten löytyy monien tavaratalojen säilöntäosastolta muiden taloustarvikkeiden joukosta. Tästä määrästä raaka-aineita tuli purkki täyteen. Se oli vielä kuitenkin hyvin nestemäistä, joten annoin sen olla kylmässä vesihauteessa vielä kymmenisen minuuttia ja siirsin sen sitten vielä noin puoleksi tunniksi jääkaappiin. Voide oli todella helppo tehdä ja mielestäni siitä tuli juuri sellaista, kuin ohjeen mukaan pitääkin. Tuo neilikka muuten yllätti, sain sen tuoksunäytteenä tilauksen mukana, enkä todellakaan näköjään yhtään tiennyt, miltä neilikka tuoksuu! Ihana tuoksu joka tapauksessa.

Ihon lähtötilanne on se, että joka paikkaa kutittaa ja kiristää. Kosketuksessa iho tuntuu kuulemma pehmeältä, mutta olo on silti kuiva. Kutina on pahinta, jos nojaan johonkin tai iho venyy tai kiristyy jostain kohdasta. Pahimmin kutisevat olkapäät, käsivarret, kyljet ja selkä. Jollen rasvaa ihoa, kutina ensin pahenee ja sitten alkaa hilseilemään ja menee lopulta jopa hieman verille. Apteekista saatava Ceridal-öljy ja Aqualan Plus eivät enää yksinkertaisesti riitä, kun ilma on kesästä kylmennyt niin paljon. Myös kädet ja jalkaterät tuntuvat todella kuivilta, mutta eivät kutise.

Iltasuihkun päätteeksi käytin kosteusvoiteena pelkästään tätä vartalovoita. Voide oli jo jähmettynyt, koostumukseltaan hieman moussea muistuttava, pehmoinen ja ilmakuplia täynnä. Iholle voide levittyi ihan hyvin, joskin iho jäi melko öljyiseksi. Voide vaatii melko paljon aikaa imeytyäkseen. Oma ihoni tuntui kaipaavan tavallaan tuhdimpaa ja kermaisempaa, mutta vähemmän öljyistä voidetta. Olo oli kuitenkin pehmoinen, ainoastaan ongelmakohdat, eli käsivarret ja olkapäät, kyljet, kädet ja jalkaterät kaipaavat vielä jotain enemmän.

Parin viikon käytön jälkeen on selvää, että jotakin voiteen koostumuksessa täytyy muuttaa. Voide ei imeydy riittävästi, jotta kosteutus olisi paras mahdollinen. Iho siis kutisee edelleen. Vaihtoehtona on lisätä öljyn määrää tai sitten tehdä emulsiovoide. Öljy imeytyisi paremmin kuin voi, emulgoimalla taas voisin lisätä voiteeseen vettä. Olen ennemminkin ensimmäisen vaihtoehdon kannalla, koska se on helpompi. En uskalla vielä kokeilla emulsiovoiteen tekoa :)
 
Hyvä puoli näissä itse tehdyissä voiteissa on se, että halutessaan voiteen voi sulattaa uudelleen ja öljyn määrää lisätä tai tuoksua muuttaa. Itse aion kuitenkin muuttaa koostumusta niin paljon, että taidan aloittaa ihan alusta. Pienestä tuoksukaupasta onkin tulossa paketillinen kaikkea ihanuutta: babassuöljyä, kaakaovoita, aprikoosinsiemenöljyä, avokadoöljyä, makadamiapähkinäöljyä, hampunsiemenöljyä sekä kolme ihanalta kuulostavaa tuoksua. Lisäksi tilasin Saippuapajasta mehiläisvahaa ja mangovoita. Ohjeen aion muokata Hellusen blogin reseptistä, aloitan ensin hieman pienemmällä määrällä öljyä. Jossain vaiheessa kokeilen varmasti myös tuota huulikiiltoa.

Kerron sitten miten onnistun, kun kovasti odottamani paketit saapuvat perille ja pääsen hellan ääreen!

Jos joku haluaa kokeilla karitevoin tehoa, mutta ei ole innostunut voiteen tekemisestä itse, voin suositella kahta kokeilemaani tuotetta. Body Shopin karite-vartalovoita olen käyttänyt koko viime talven hyvällä menestyksellä ja tänä talvena hetken aikaa hieman huonommalla. Voide on melko voimakkaan, mausteisen tuoksuinen (käykää testaamassa tykkäättekö), mutta auttoi itselläni kutinaan aika hyvin. Se jättää hieman tahmaisen tunteen ennen kuin imeytyy ja tuoksu säilyy iholla jopa seuraavankin päivän, varsinkin päivittäin käytettynä. Myös Cliniquella on karitevoita sisältävä kosteusvoide, jonka tuoksu on hyvin erilainen. En osaa oikein kuvailla tuoksua, mutta itse en siitä pitänyt. Tuoksu ei kuitenkaan imeytymisen jälkeen jäänyt iholle ja minua Cliniquen voide auttoi enemmän kuin tuo Body Shopin, toki se on melkein kaksi kertaa kalliimpaakin..

Vinkki: kuivaihoisen (ja miksei muidenkin) kannattaa vaihdella kosteusvoiteita säännöllisesti ja pitää varalla yhtä tai kahta voidetta, jonka tietää toimivan. Iho kuulemma tottuu kosteusvoiteisiin, jolloin niiden teho heikkenee ja jopa loppuu kokonaan. Pitääköhän sama paikkansa puhdistusaineiden, shampoiden ja muiden tuotteiden kohdalla? Ainakin hiustenhoitotuotteista olen sitä mieltä, että oma tukka kaipaa säännöllistä vaihtelua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti