torstai 5. tammikuuta 2012

Appelsiinin ja greipin tuoksuinen vartalovoi 24.12.2011

Kiinteät rasvat yht. 120 g:
50 g mangovoi
20 g karitevoi
30 g babassuöljy
20 g kaakaovoi

Juoksevat öljyt yht. 100 g:
40 g avokadoöljy
40 g saksanpähkinäöljy
10 g hampunsiemenöljy
10 g aprikoosinsiemenöljy

2,5 g e-vitamiiniöljy
6 tippaa appelsiinin eteerinen öljy
7 tippaa greipin eteerinen öljy

Kun lopulta huomasin, että olin vahingossa käyttänyt liian vähän kiinteitä rasvoja, päätin lisätä niitä tähän versioon ja katsoa kuinka koostumus muuttuu. En uskonut, että 10 grammalla suurta eroa tulee, mutta toisin kävi. Voide jähmettyi huomattavasti nopeammin ja on koostumukseltaan paljon kiinteämpi kuin edelliset kaksi vartalovoita. Toisin sanoen sitä on myös helpompi käyttää. Tuoksuksi valikoitui jälleen kerran appelsiini-greippi -yhdistelmä, koska en vieläkään innostunut kukkaistuoksuista. Kunhan tuoksukauppa aukeaa, aion tilata lisää tuoksuöljyjä, jotta saan hieman vaihtelua tähän tuoksuvalikoimaan sekä voiteiden että tuoksujen osalta. Samaten aion tilata huulirasvaa varten aromiöljyjä.

Voide on ollut tehokkaampi kosteuttaja, varmaankin koska lisäsin babassuöljyn määrää. Saatan loppujen lopuksi jättää tuon karitevoin kokonaan pois ja käyttää sen vaikka saippuaan, koska siitä ei näytä kosteusvoiteessa kovinkaan suurta apua olevan, ainakaan minulle. Tavoitteena olisi myös yksinkertaistaa tämän voiteen reseptiä, koska en näe mitään mieltä käyttää näin montaa eri raaka-ainetta Ajattelin jättää aprikoosinsiemenöljyn pois ja käyttää avokadoöljyn sijaan oliiviöljyä. Hampunsiemenöljyn käyttöön en näe näin pienissä määrin mitään järkeä, koska mokoma öljy säilyy ilmeisesti vain kuukauden – pari. Haluaisin sellaisen maksimissaan neljän-viiden raaka-aineen voiteen, mielellään toki vielä mahdollisimman edullisista ja helposti saatavista aineksista.

Uusi ongelma on se, että jostain syystä voide tihkuu öljyä, eli päälle kerääntyy pieni määrä juoksevaa öljyä, ehkä n. 0,5 – 1 millilitraa. Näin on käynyt heti ensimmäisestä päivästä lähtien. En tiedä, voisiko se johtua siitä, että voide altistui melkoisille lämpötilanvaihteluille heti valmistuksen jälkeen. Tein sen jouluaattoaamuna ja laitoin pakastimeen n. 15 minuutiksi. Sen jälkeen se oli kassissa autossa ja myöhemmin myös sisätiloissa yhteensä puolesta tunnista tuntiin, jonka jälkeen siirsin sen vielä puoleksi tunniksi jääkaappiin. Öljyn tihkuminen ei sinällään haittaa, koska kyseessä ei ole emulsiovoide, mutta toivoisin pystyväni välttämään sen tulevaisuudessa.

Toinen uusi ongelma on se, että tällä kertaa voide rakeistui ihan kunnolla. Pienet, ihan sokerilta tuntuvat rakeet sulavat kyllä iholle lopulta, mutta ne ovat hieman häiritseviä käytössä. Rakeistuminen lienee seurausta noista pienistä jäähdytyshaasteista, joita minulla oli. Voisin sulattaa voiteen uudestaan ja jäähdyttää sen uudestaan, mutta sitä on ehkä kolmasosa jäljellä, joten en varmaankaan viitsi nähdä vaivaa. Muistanen kuitenkin tulevaisuudessa varautua siihen, että minulla on riittävästi aikaa jäähdyttää voide kunnolla. Tehojäähdytys pakastimessa on käsittääkseni hyvä keino rakeistumisen estämiseksi, joten ostoslistalla on myös suuria, muovisia voidepurkkeja jotka lienevät lasia parempia pakkasen kestämisessä.

Haluaisin myös kehitellä öljypuhdistuksen rinnalle toisenlaisen kasvojen puhdistusaineen. Ihoni kyllä pitää öljypuhdistuksesta, mutta otsatukkani on edelleen hieman yhteistyökyvytön. Aikaisemmin tehtailemani puhdistusöljy ei sekään ole hyvä vaihtoehto, koska iholle jää siitäkin öljyä. Saippua lienee taas liian puhdistavaa, sitä en halua edes kokeilla. Puhdistusaineen tulisi olla kokonaan iholta pois huuhtoutuva, jolloin tietysti täytyisi käyttää myös kosteusvoidetta, joka täytynee siis myös kehitellä. Joitakin ideoita minulla on jo, palaan asiaan kunhan jotakin valmistakin löytyy. Tänä viikonloppuna teen varmaan sen kuorintavoiteen, jonka sisarelleni lupasin, minulla on jo pari ideaa joilla jatkojalostan edellistä kuorintavoidetta.

Päivitys 11.1.2012
Lakkasin käyttämästä tätä voidetta, koska voimakas rakeistuminen teki siitä melko epämiellyttävää. Harmi, koska tämä oli tehokkaampaa kuin aiemmat versiot. Voidetta on niin vähän jäljellä, etten viitsi sulattaakaan sitä uudestaan. Saatan käyttää sen tulevaisuudessa kuorintavoiteeksi, käyttöikää on kuitenkin vielä jäljellä aika paljon. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti