keskiviikko 18. tammikuuta 2012

Huonompaan suuntaan

Meinasin kirjoittaa osittain tai kokonaan epäonnistuneista kokeiluistani, mutta nyt on mielessä niin paljon muuta, etten pysty keskittymään siihen riittävästi. Tai oikeastaan vain yksi asia..

Viime viikolla taisin taas kehua manteliöljyä kosteusvoiteena maasta taivaisiin. Viime viikko oli ensimmäinen kuukausiin, jolloin kutiaminen ja kiristäminen tuntuivat hävinneen lähes kokonaan. Käytin ihon kosteutukseen suihkun jälkeen manteliöljyä ja nukkumaan mennessä kaakaovoiemulsiota sisäreisiin ja hartioihin, satunnaisesti muuallekin. Tällä viikolla olotila on täysin päinvastainen, enkä ole muuttanut rutiinejani millään tavoin. En tiedä, mistä ero voisi johtua. Pakkanenkaan ei ole hirveästi kiristynyt, emmekä ole lisänneet lämmitystä.

Tällä viikolla on kutittanut joka paikkaa päästä varpaisiin niin paljon, että olotilaa on vaikeaa sietää. Sisäreidet ovat pahimmat, niissä kyse on pikemminkin polttelusta ja voiteen laitto kirvelee. Hartianseutua kutittaa kovasti ja iho tuntuu paksuuntuneen sen verran, ettei voide imeydy kunnolla. Tänään pahempi kutina on levinnyt myös käsivarsiin, pakaroihin, selkään ja kylkiin. Ihon kiristyessä tuntuu aina sietämätöntä kiristystä ja kutinaa paikallisesti. Poskiin on alkanut tulla kuivia länttejä, ne eivät ole vielä kovin näkyviä mutta tuntuvat sormenpäihin selvästi.

Tilanne paheni jokseenkin nopeasti, maanantaina ihmettelin, kuinka ikävältä iho tuntui, kun viikonloppuna oli ollut ihan mukava olo. Nyt olen lisännyt rasvausta aika radikaalisti, käytän manteliöljyä edelleen suihkun jälkeen, jonka lisäksi teen kolme kokovartalorasvausta emulsiovoiteella päivän ja illan aikana. Pahimpiin kohtiin laitan voidetta tai öljyä pari kolme kertaa vielä näiden päälle. Eilen illalla päädyin laittamaan reisiin ja hartioihin punaista (eli paksumpaa) Bebanthenia, koska en keksinyt enää mitään muutakaan. En haluaisi käyttää näin paljoa voiteita, mutta olo on vähän epätoivoinen. Voiteetkaan eivät auta kuin muutamaksi tunniksi kerrallaan, jos sitäkään. Olo on kuin nokkospuskaan kaatuneella. Tein eilen illalla valmiiksi n. 2 % suolaliuoksen, jonka aion levittää iholle tänään suihkun yhteydessä.

Olen tutkiskellut toisten kokemuksia ja vinkkejä pitkin viikkoa ja keksinyt muutaman muunkin asian, josta voi olla apua. Ruokavaliolla saattaa ilmeisesti olla suuri vaikutus atooppiseen ihottumaan. Vältettävien ruoka-aineiden listalla on tosin niin paljon tuotteita, että asia vaatii lisäperehtymistä. Muutamia mainitakseni monet ovat saaneet apua esimerkiksi vehnän ja kotimaisten viljojen sekä sokerin, kaakaon, kahvin, sitrushedelmien ja homogenoitujen maitotuotteiden välttämisestä. Ruokavalioon tulisi lisätä ainakin vitamiineja, rasvahappoja ja sinkkiä. Asia tuntuu niin ylivoimaiselta toteuttaa tällä hetkellä, etten vielä aio tehdä asialle mitään. Ruokavalioni on kuitenkin mielestäni ihan hyvä, koska syön melko tasapainoisesti kaikkea enkä juuri ollenkaan roskaruokaa tai eineksiä. Lihaa, kalaa, kanaa, kasviksia sekä hedelmiä ja marjojakin silloin kun niitä on. Viljatuotteita syön kohtuullisesti, leivänpalan tai kaksi päivässä ja lisäksi erilaisia maitotuotteita, maitoa, rahkaa, jugurttia ja juustoa.

Kokeilen nyt alkuun tuota suolaliuosta ja katson mitä sillä saan aikaiseksi. Aiemmin kokeilemastani suolakivestä ainakin tuntui olevan jonkin verran apua. Ajattelin myös lisätä kasviöljyjä ruokavalioon – tosin paistamisessa meillä ei ole muuta koskaan käytettykään. Mutta salaatteihin voisin lisätä esimerkiksi pähkinä- tai oliiviöljyä. Jos näistä ei ole apua, minun täytyy ruveta perehtymään tähän ruoka-aineasiaan kunnolla ja suunnitella päivän ruokailut huolellisesti. Toisaalta nyt on jo tammikuu ja uskon pahempien ongelmien väistyvän joka tapauksessa kevään tullen.

En oikeastaan usko, että iho-ongelmani johtuu ruokavaliosta. Ongelmat puhkesivat 15-16 –vuotiaana, sopivasti murrosiässä kun kuukautiset alkoivat. Silloinkaan tilanne ei kyllä ollut näin paha kuin nyt. Välissä meni useita vuosia, jolloin olo oli ihan normaali, kunhan käytin kosteusvoidetta tai öljyä kerran päivässä. Toisinaan olin kesäisin jopa useita päivä käyttämättä rasvaa ollenkaan. Tänä talvena ”ihottuma” puhkesi yllättäen taas uudestaan.. tosin ihottumasta on paha puhua, koska päällepäin tilanne ei oikeastaan näy.

Ihottuman puhjettua tänä syksynä olen vaihtanut kaikki pyykinpesu- ja huuhteluaineet hajusteettomiin ja väriaineettomiin allergiapesuaineisiin. Vähensin myös huuhteluaineen käyttömäärää, laitan koneelliseen enää ¼ korkillisen. Kosteusvoiteet ja ihoöljyn olen vaihtanut kylmäpuristettuihin kasviöljyihin ja itse tekemiini rasvaseoksiin ja emulsiovoiteisiin. Kylpyhuoneesta lensivät roskakoriin myös suihkugeeli, meikinpoistoaine, shampoo, hoitoaine sekä hiusten tehohoidot, joiden sijaan käytän itse tehtyä saippuaa ja manteliöljyä. Rakastamani pitkät, kuumat suihkut ovat taakse jäänyttä elämää: käyn suihkussa mahdollisimman nopeasti ja laskin veden lämpötilaa huomattavasti.

Suunnitelmissa oli kehitellä uusi vartalovoi, jonka aloitinkin jo mutta en päässyt asiassa kovinkaan pitkälle. Haluaisin myös oman perusvoiteen, jota voisin käyttää välillä perusvoidepesuun. Tällä hetkellä tarvittava innostus ja inspiraatio puuttuu, koska mielentila on melko ankea ja ärtynyt. Takataskussa minulla on vain kaksi tavallaan epäonnistunutta reseptiä, oliiviöljy-hunaja-mehiläisvahaemulsio ja vaahdotettu kaakaovoi.

Päivitys 30.6.2012
Täytyy kyllä sanoa, että en tätä tekstiä kirjoittaessani uskonut, mihin tilanteeseen pääsen jo kesäkuussa. Olen nyt kaksi viikkoa käyttänyt lähinnä pelkkää "tavallista" emulsiovoidetta n. 40 % öljyfaasilla  (ks. porkkanaemulsio), paksumpaa emulsiota olen käyttänyt vain parina päivänä välissä. Iho tarvitsee rasvauksen vain kerran päivässä suihkun jälkeen, eikä minkäänlaista kutinaa, kiristystä tai karheutta ole. Tammikuussa olin jo vaipumassa epätoivoon, kun mistään ei tuntunut olevan apua. Pesin suihkussa saippualla vain kainalot, muuten käytin emulsiota tai en mitään, tein joka päivä suolaliuksen jolla huuhtelin ihoani ja lisäksi käytin suihkun jälkeen öljyä iholle. Öljyämisen lisäksi rasvasin ihon emulsiolla 2 - 4 kertaa päivässä, mutta silti olo oli kuin nokkospusikkoon kaatuneella. Nyt pesen koko vartalon saippualla, käytän vaihtelevasti tavallista ja suolasaippuaa. Suihkun jälkeen rasvaan paksummalla tai tavallisella emulsiovoiteella ja olo on ihan hyvä, mitään valittamista ei ole. Olen kyllä hieman voitonriemuinenkin, koska viime syksynä touhun aloittaessani en ollut itsekään varma, onko tästä mitään apua. Työpaikkalääkärikin sanoi, että "tule sitten hakemaan resepti, kun tarvitset apteekista voidetta". Tekisi mieli tehdä pieni voitontanssi ja mennä näyttämään pitkää nenää, omat voiteeni toimivat paremmin kuin mikään kaupan tai apteekin voide on ikinä toiminut. Lisäksi ne ovat vielä huomattavasti edullisempiakin.

2 kommenttia:

  1. Moikka:) surffaillessa päädyin blogiisi. Tuomme Länsi-Afrikasta, Ghanasta Shea Butteria, kaakaovoita ja mustaa saippuaa. Kotisivumme löytyvät osoitteesta www.sankofa.fi
    Haluaisin sähköpostiosoitteesi, johon voisin kirjoittaa privana muutamia mielessäni olevia ideoita/asioita. -Mira-

    VastaaPoista
  2. Mira, laitan sinulle sähköpostia tuonne yrityksesi sähköpostiin, niin voit sitten viestitellä. Olenkin tainnut teidän nettisivuille joskus eksyäkin, ainakin näyttää tutulta. Blogipuolella on hetken ollut hiljaisempaa, mutta harrastus ei ole mihinkään laantunut, en vain ole voinut pitkiä aikoja toistaiseksi koneella istuskella.

    VastaaPoista