keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Reseptien suunnittelu

Minullahan ollut alusta lähtien selkeä päämäärä, johon tällä pyrin. Päämäärä on hieman laajentunut ja selkiytynyt muutaman kuukauden kuluessa, mutta pääpiirteittäin se on silti sama. Haluan kehittää hyvät ihon- ja hiustenhoitotuotteet itselleni. Alun perin suunnitelmana oli pelkästään vartalovoide, mutta kokemuksen karttuessa olen todennut, että miksi en saman tien tekisi itselleni muitakin voiteita sekä saippuoita ja muita pesuaineita vartalolle, kasvoille ja hiuksille.

Näin jälkeenpäin ajateltuna täytyy todeta, että tähän asti reseptien suunnittelu ja kokeileminen on ollut hieman holtitonta touhua. Tarkoitan sitä, että olen kokeillut ja vaihdellut raaka-aineita lähes sattumanvaraisesti ja muunnellut reseptejä laidasta toiseen.. Hauskaahan se on, mutta hyödyt jäävät suhteessa melko vähäisiksi. Tiedän nyt lukemani ja kokemuksen perusteella monesta raaka-aineesta jotakin, mutta en mistään riittävästi. Osaan tehdä reseptejä erilaisilla koostumuksilla, mutta en osaa suunnitella täsmäreseptiä tiettyyn iho-ongelmaan tai täsmälleen oikeanlaisella koostumuksella. En tiedä riittävän tarkasti, miten eri raaka-aineet ihooni vaikuttavat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Lisäksi olen tehnyt kokeiluja aina melko isoilla annoksilla, jolloin aineksia menee myös paljon hukkaan jos resepti ei olekaan onnistunut. Positiivista näissä kokeiluissa on tietysti se, että minulla on monta valmistusmenetelmää aika hyvin hallussa.

Tästä eteenpäin pyrin siihen, että muutan reseptejä vain vähän kerrallaan haluamaani suuntaan. Yritän käyttää vain muutamaa eri raaka-ainetta (emulgointi- ja säilöntäaineita ym. ”lisukkeita” ei lasketa), jolloin pystyn paremmin päättelemään, mikä raaka-aine vaikuttaa milläkin tavoin. Ajattelin myös etsiä ja kerätä tietoa raaka-aineista, jotta pystyn paremmin suunnittelemaan niiden käyttömääriä ja –tarkoituksia. Pienennän myös testireseptien ”annoskokoa” ainakin voiteissa, n. 100 ml:n annos lienee sopiva testierään – pienempää on vaikea nykyisillä välineilläni tehdäkään. En myöskään näe kannattavaksi käyttää hinnakkaampia aktiiviaineita tai värejä näissä testierissä, ainakaan alkuun. Niihin perehdyn paremmin vasta myöhemmin.

Näiden pohdiskelujen taustalla on se, että olen selaillut blogiani hieman tarkemmin ja tutkiskellut aiempia reseptejäni. Blogikin on mielestäni järjestelyn tarpeessa. Toteutan järjestelyn vähän kerrallaan siten, että siirrän kaikki yhtä reseptiä koskevat tekstit kyseisen reseptin perään. Näin kirjoitukseen tulisi ensin ohje, seuraavaksi ensimmäinen arvio ja viimeisenä aina tuoreimmat kokemukset siitä, kuinka resepti on onnistunut. Näin kaikki tieto löytyisi samasta kohdasta, eikä tarvitsisi selailla blogia eteenpäin. Käytän blogia omana reseptiarkistonani, joten se helpottaisi itseänikin paljon. Lisään resepteihin ja arviointeihin myös päivämääriä sen mukaan, miten niitä muistiinpanoistani löydän. Lukijoita varten laitoin sivun oikeaan ylälaitaan listan siitä, mitä kulloinkin olen päivittänyt.

Päivitys 22.1.2012
Olen nyt panostanut erityisesti raaka-aineisiin perehtymiseen, josta syntyi tuloksena tehokosteuttava vartaloemulsio, jonka reseptinkin laitoin jo tänne. Olenkin siihen varsin tyytyväinen, mutta se on tosiaan todellinen tehokosteuttaja, eli melko tuhti voide, joka ei välttämättä sovellu kaikille ihotyypeille ainakaan päivittäiseen käyttöön. Siksi kehittelinkin voiteesta vielä kevyemmän version, joka sopii mielestäni mainiosti päivittäiseen käyttöön. Tehokosteuttajaa käytän tarvittaessa niille alueille, jotka kaipaavat erityisen tehokasta hoitoa, eli tällä hetkellä sisäreisille ja hartioille. Oikeastaan olen nyt edistynyt siten, että reseptien suunnittelu etenee vaiheittain. Ensin mietin, mihin tarkoitukseen voide on ja millaiselle ihotyypille. Sitten etsin sopivat raaka-aineet, esimerkiksi kosteuttavat ja kosteutta säilyttävät rasvat ja öljyt. Voiteeseen ei kannata työntää pelkästään näitä aineksia, koska omien kokemusteni mukaan tehokkuus tai toimivuus saattaa kärsiä siitä. Varsinaisten vaikuttavien aineiden ja aktiiviaineiden lisäksi myös muiden raaka-aineiden imeytymistä edistävät ainekset ovat  hyvä lisä jokaiseen voiteeseen. Voiteen kannattaa myös antaa asettua ainakin seuraavaan päivään ennen varsinaista käyttöä, koska sen koostumus ja vaikutus ihoon tuntuvat asettuvan vasta ajan kanssa lopulliseen tilaansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti