tiistai 10. tammikuuta 2012

Kasvoemulsiovoide ja hiusten hoitoaine 5.1.2012

Kasvovoide
Vesifaasi:
80 g vettä

Öljyfaasi:
4 g BTMS-emulgointiainetta
8 g aprikoosinsiemenöljyä
8 g avokadoöljyä

1,2 g optiphen –säilöntäainetta
2,5 g kauraproteiinia
Yksi tippa palmarosan eteeristä öljyä

Päätin käyttää tässä emulsiovoiteessa vain BTMS-emulgointiainetta, koska halusin voiteesta ohuempaa. Setyylialkoholi ja BTMS paksuntavat kumpikin voidetta, joten päätin jättää toisen niistä pois. Jossain vaiheessa kokeilen, millaista voidetta saan aikaiseksi jos käytän setyylialkoholia ja emulgointihiutaleita. Lisäksi öljy- ja vesifaasien välinen suhde on erilainen. Aiemmissa emulsiovoiteissa öljyfaasin osuus koko voiteen määrästä on noin 30 %, tässä vain 20 %.

Valitsin avokadoöljyn sillä perusteella, että se on melko kevyt mutta myös hoitava ja kosteuttava öljy. Pelkällä avokadoöljyllä voiteesta olisi todennäköisesti tullut liian rasvainen, joten kevensin koostumusta käyttämällä myös aprikoosinsiemenöljyä.

Tein voiteen ihan samalla tavoin kuin aiemminkin, tällä kertaa ongelmaksi muodostui voiteen löysyys. Vatkasin voidetta yhteensä varmaankin noin tunnin verran ja annoin sen seisoa välillä kymmenen tai viisitoistakin minuuttia viileässä, avoimen ikkunan edessä. Voiteesta tuli siltikin sen verran ohutta, että sitä voi käyttää Pienen tuoksukaupan öljypullosta. Itse asiassa se onkin ihan hyvä juttu, sillä kasvovoide saa mielestäni ollakin hieman ohuempaa ja onhan pullosta käyttäminen tietysti hygieenisempääkin. Voiteen vatkaamiseen tosin meni niin kauan, että yritän seuraavalla kerralla päästä hieman vähemmällä ja käyttää jotakin paksuntavaa ainesosaa lisänä.


Voide on sopivan kosteuttava omille kasvoilleni, ainakin kun käytän sitä oikeastaan vain meikin alla. Iholle ei jää rasvaista eikä öljyistä tunnetta ja meikkivoidekin levittyy nätisti, eikä imeytymistäkään tarvitse odotella.. Iho ei ala mielestäni kiiltelemään edes työpäivän aikana, mikä onkin selkeä parannus aikaisempaan tilanteeseen. Käytän edelleen meikin poistoon öljypuhdistusta, joten illalla en voidetta kaipaa. Mitenkään erityisen ihastunut en voiteeseen ole, joskaan se ei ole mielestäni huonokaan. Siinä vain ei ole mitään erityisiä ominaisuuksia eikä sellaista tuntua, johon ihastuisin välittömästi. Tuoksu on liian vahva, vaikka sitä onkin vain tippa. Palmarosa tulee jotenkin hirveän tukevasti esiin tässä, eikä tunnu ollenkaan siltä miedolta ruusuntuoksulta, mitä se oikeasti on. Taidan jättää seuraavan version tuoksuttomaksi. Olen yleensä pitänyt eniten sellaisista ohuista, hieman geelimäisistä, viilentävistä voiteista jotka tuoksuvat hyvin miedosti, jos ollenkaan. Täytyy siis pyrkiä kehittämään voidetta siihen suuntaan.

Kasvovoiteen lisäksi tein myös hoitoaineen, koska latvat tuntuivat saippuapesujen jälkeen hieman kuivilta. Hoitoaineen ohjeen löysin Pienen tuoksukaupan sivuilta.

Paksu hiustenhoitoaine
10 g BTMS-emulgointiainetta
20 g avokadoöljyä
80 g vettä

3 g kauraproteiinia
1,6 g optiphen –säilöntäainetta
7 tippaa appelsiinin eteeristä öljyä

Mittasin ainekset suoraan kattilaan ja sulatin lieden 2-3 –tasolla, kunnes BTMS-rakeet olivat sulaneet. Sekoitin samalla vispilällä. Lämmetessään seos alkoi paksuuntua ja muuttua hieman puuromaiseksi, joten siirsin kattilan pois hellalta. Viilentyessään hoitoaine tasoittui jälleen voiteen näköiseksi. Sekoittelin sitä kunnes se oli kädenlämpöistä ja lisäsin säilöntäaineen ja kauraproteiinin. Tuoksun lisäsin, koska hoitoaine tuoksui hieman pahalle. Tuo määrä tuoksuu hoitoaineessa yllättävän vähän, mutta peittää sen pahan hajun. Hoitoaineen laitoin Pienen tuoksukaupan öljypulloihin pakastepussilla pursottamalla.

Hoitoaineesta tuli todella paksua, liian paksua pulloon. Se olisi ennemmin kannattanut laittaa voidepurkkiin, koska pullosta se on melko vaikeaa saada ulos. Luulen, että lämmitin seosta liikaa tai liian kauan, mistä luultavasti johtui seoksen puuroutuminen ja paha haju. Ainekset kannattaisi todennäköisesti sulattaa vesihauteessa, jolloin kuumentaminen ei ole niin rajua. BTMS:n vähentäminen tekisi seoksesta hieman ohuempaa, jolloin sitä voisi säilyttää pullossa.

Hoitoaine levittyy hiuksiin hyvin ja hoitaa hiuksia tehokkaasti. Käytän sitä vain latvahoitona silloin tällöin, kerran tai kahdesti viikossa, koska se on liiankin hoitava koko tukkaan käytettynä. Hiuksista tulee pehmeät, sileät ja helposti selviävät.

Päivitys 20.1.2012
Kasvoemulsio on edelleen päivittäisessä käytössä ja olen siihen varsin tyytyväinen. Mikään tehokosteuttava, ravitseva ja ihoa silottava ihmevoide se ei ole, mutta en oikeastaan kasvoille sellaista kaipaakaan. Meikin alla se on ollut hyvä, vaikka onkin paksumpi kuin mikään kaupan voide. Tämä voide on myös käsivoiteena erinomainen, riittävän kevyt mutta kuitenkin hyvin kosteuttava käsille.

Hoitoainetta käytän kerran - kaksi viikossa, mutta vain latvoille. Se kyllä pehmentää ja hoitaa hiuksia hyvin, mutta ehkä vähän liiankin hyvin välillä. Hieman kevyempi se saisi olla.

Päivitys 15.4.2012
Kokeilin tehdä uuden erän kasvovoidetta, mutta lisäsin emulgointiaineen määrää seitsemään grammaan ja käytin kolmen emulgointiaineen yhdistelmää (setyylialkoholi, BTMS, emulgointihiutaleet). Voiteesta tuli ihan liian paksua ja BTMS:n hoitavien ominaisuuksien vuoksi myös liian rasvaista ainakin meikin alle. Emulgointiaineiden määrä kannattanee siis pitää pienenä, koska ainakin omasta mielestäni kasvovoiteen pitää imeytyä kohtuullisen nopeasti, eikä liian rasvainen käy myöskään meikkivoiteen alle. Kokeilen uutta erää ihan näinä päivinä - eri öljyillä tosin, laitan sitten reseptiäkin jos voiteesta tulee hyvää.

4 kommenttia:

 1. Oletko tehnyt uudestaan hoitoainetta? Ajattelin että saitko selville mikä aiheutti hajun? Itse tein ihan kamomillateellä, jojobaöljyllä ja BTMS:llä ja mitään hajua ei tullut.

  VastaaPoista
 2. Juu, tein tuossa muutama viikko sitten vähän eri koostumuksella, käytin jojobaa, kookosta ja avokadoa eikä hajua tällä kertaa tullut. Se johtui varmasti liian pitkästä lämmittämisestä, koska ensimmäisellä kerralla ajattelin emulsion puuroutumisen häviävän lämmittämisen aikana (se häviääkin emulsion viiletessä).. Jojoba ja kookos eivät vain ilmeisesti sovellu minun hiuksiini, koska hiukset jäävät hoidon jälkeen rasvaisiksi. Onneksi nämä on monikäyttöisiä, se menee sitten kasvojen puhdistusemulsiona :) Tarkoituksena on tehdä taas lisää tätäkin, kunhan saan lisää emulgointiaineita. Pitäisi lisäillä ja päivittää näitä reseptejä tännekin, on vain aika niin kortilla etten oikein ehdi vielä.

  VastaaPoista
 3. Uusia ohjeita tässä ollaankin odoteltu ;D Pidän blogistasi paljon ja selailen sitä useasti hakien inspiraatiota omiin tuotteisiin. Tavoitteena on että jos vaikka puolen vuoden kulutta oma bloginraakileessa olisi edes 1/3 sinun ohjemäärästä.

  VastaaPoista
 4. Kiva kuulla :) Mulla nyt tulikin tänne alkuun varmaan kaikki ohjeet, viime aikoina olen vähän miettinyt ettei varmaan ihan joka versiota samasta ohjeesta kannata laittaa :P Työt vaan meinaa tunkea vähän vapaa-ajallekin, joten harmittavan vähän aikaa on ollut paneutua näihin juttuihin, suunnitelmia kyllä sitäkin enemmän kun alkaa nuo voidevarastot tyhjenemään :) Onneksi takataskusta löytyy useampi resepti, jotka voisinkin tänne kirjoitella kun nyt on pidempi viikonloppuvapaakin edessä..

  VastaaPoista