sunnuntai 1. heinäkuuta 2012

Tomaattiporkkanasaippua 16.6.2012

Olin suunnitellut rauhallisen lauantain, jonka vuoksi teinkin emulsiovoiteet pariksi - kolmeksi viikoksi eteenpäin jo perjantaina. Lauantaina ohjelmassa oli kulmakarvojen muotoilu ja värjäys, muuttoapuna toimimista ja illalla pelkkää oleskelua. Iltapäivällä kuitenkin iski saippuapakkomielle. Olin tutkiskellut kaikenlaisia kuvia ja ohjeita huvikseni ja takaraivoon oli juurtunut ajatus värjäyksestä tomaatti- ja porkkanamehulla. Oli kertakaikkiaan pakko lähteä ihan erikseen kauppaan ostamaan mehua, koska tietenkään sitä ei valmiina kotona ollut. Tomaattimehua löysinkin, mutta porkkanamehu jäi saamatta. Onneksi keksin käyttää porkkanamehun sijaan karoteeniöljyä, jolla saisin värin lisäksi myös lisähoitoa. Porkkanasaippuan pitäisi muutenkin olla varsin hyväksi iholle, se kuulemma tasoittaa ihon väriä, puhdistaa ihohuokosia ja suojaa auringon aiheuttamilta vahingoilta. Näin väitetään, mutta toki on asia erikseen kuinka paljon saippua oikeasti voi ihoa suojata, se kun kuitenkin on pois pestävä tuote..

Mutta asiaan. Halusin siis tehdä porkkanalla ja tomaatilla värjätyn saippuan, kuitenkin niin että porkkanan tummempi oranssi ja porkkanan melko kirkas keltainen ovat erikseen. Tämän vuoksi jouduin tekemään kaksi eri saippuamassaa, koska tomaattisaippuassa liotin lipeän tomaattimehuun ja porkkanasaippuassa veteen, karoteeniöljyn lisäsin vasta kiisselivaiheessa. Tein molemmat kuitenkin samalla reseptillä yksinkertaisuuden vuoksi, massathan täytyi tehdä samaan aikaan, jotta saisin ne samaan muottiin. Jotta touhu ei olisi mennyt liian yksinkertaiseksi, päätin lisätä myös perunajauhoa mukaan. Lisäksi tomaattimehussa oli valmiina suolaa ja sokeria, joten ylikuumenemisriskikin oli olemassa. Tein ohjeen hieman korkeammalla ylirasvoituksella, jotta saan varmasti hellävaraista vartalosaippuaa. Perunajauho lisää saippuaan silkkistä, mukavasti liukuvaa tuntua, vaikutus vaahtoon jää nähtäväksi.

Tomaattisaippuamassa
Tomaattisaippua, ylirasvoitus 9 %
60 g kookosrasva
15 g risiiniöljy
15 g kaakaovoi
45 g rypsiöljy
150 g oliiviöljy
15 g manteliöljy
98 g tomaattimehu
20 g vesi
39 g lipeä

5 g jojobaöljy ja 1 rkl perunajauho
Litsean ja mandariinin eteerinen öljy, yht. 10 ml

Porkkana- ja tomaattisaippuamassa
Porkkanasaippua, ylirasvoitus 11 %
60 g kookosrasva
15 g risiiniöljy
15 g kaakaovoi
45 g rypsiöljy
150 g oliiviöljy
15 g manteliöljy
84 g vesi
39 g lipeä

7 g manteliöljy ja 1 rkl perunajauho
10 ml karoteeniöljy
Litsean ja mandariinin eteerinen öljy, yht. 10 ml

Laitoin tomaattimehun pakastimeen valitettavasti hieman liian pitkäksi aikaa. Sitä oli niin vähän, että sehän jäätyi varsin nopeasti ja jouduin sulattelemaan sitä hetken. Kiinteät rasvat olin jo sulattanut, juoksevat öljyt lisäsin viileänä niiden joukkoon, jotta lämpötila vähän laskisi. Lipeä ei meinannut liueta tomaattimehuun millään, vaan kovettui levyksi, joten jouduin lisäämään joukkoon hieman vettä. Siivilöin lipeätomaattimehun vielä pariin kertaan, jotta joukkoon ei varmasti jää yhtään liukenematonta lipeää. Porkkanasaippuan aloitin sekoittamalla perunajauhon veteen. En ollut varma, miten perunajauho tulisi lisätä ja maissitärkkelyksellekin löysin kaksi eri tapaa (kiisselivaiheessa tai lipeäveteen ennen lipeää), joten päätin kokeilla molempia. Tomaattisaippuaan halusin lisätä perunajauhon kiisselissä, joten porkkanasaippuassa päätin kokeilla lipeäveteen liuottamista. Kuka osaa arvata, kuinka tässä kävi? Kun lisäsin lipeän perunajauhoveteen, seos liisteröityis ja "paloi" kiinni kattilan pohjaan, joten minulla oli n. 1,5 dl lipeäperunajauholiisteriä. En uskaltanut käyttää tätä seosta ollenkaan, joten jouduin tekemään kokonaan uuden lipeäveden porkkanasaippualle. Jatkossa tiedän laittaa perunajauhon öljy- tai vesitilkkaan sekoitettuna kiisselivaiheessa. Karoteeniöljyn, perunajauho-öljyseoksen ja muut lisäaineet lisäsin kiisselivaiheessa.

Tomaattisaippuan perunajauhon sekoitin viiteen grammaan jojobaöljyä, joka sitten loppuikin joten porkkanasaippuaan lisäsin jauhon manteliöljyyn sekoitettuna. Käsi vähän lipsahti tässä kohtaa, joten manteliöljyä lurahti joukkoon vähän enemmän. En antanut sen häiritä, ylirasvoitus saippuassa on kokonaisuudessaa siltikin vain 10 %. Loppuaika saippuanteossa sujuikin varsin yllätyksettömästi, joten pääsin ottamaan hieman kuviakin. Tuoksuina käytin turvallisia, sitruksen tuoksuisia eteerisiä öljyjä, jotka myös sopivat saippuan väriin varsin hyvin. Kaadoin saippuamassat silikonikukkamuottiin ja kokeilin hieman erilaisia värjäystekniikoitakin. Muutamaan kukkaan laitoin eri värisiä terälehtiä, loput massasta pyöräytin In the pot swirl -tekniikalla ja kaadoin muotteihin. Muotit laitoin jääkaappiin pariksi tunniksi.

Jäätyneet saippuat
Väri oli alkuun yllättävän kirkas
Koska saippua ei vielä kahdessa vuorokaudessakaan ollut kovettunut tarpeeksi, jotta saisin palat ehjänä muoteista pois, päädyin laittamaan muotit pakkaseen muutaman tunnin ajaksi. Muotista poistaminen oli tarpeellista ihan senkin takia, että joskus muotti saattaa estää saippuan kovettumista, kun ilma ei pääse tarpeeksi hyvin massaan käsiksi. Jäätyneet saippuat olikin paljon helpompi poistaa muoteista ja siirtää hyllyyn kuivamaan. Näiden saippuoiden olen antanut kuivaa ihan olohuoneen kirjahyllyssä, jossa ne saavat reilusti ilmaa mutta auringonvalo ei kuitenkaan pääse niihin käsiksi. Tuoksu oli alkuun varsin huumaava, onhan sitä 600 gramman rasvamäärässä yhteensä 20 ml.

Saippuat nyt
Saippuat olivat pitkään varsin pehmeitä, mutta nyt parin viikon jälkeen ne ovat kovettuneet jo hyvin. Annan näiden silti kypsyä tavallista pidempään, jotta ne kovettuvat mahdollisimman koviksi. Näin jälkeenpäin ajateltuna olisi ollut järkevää käyttää enemmän kiinteitä rasvoja, tässä reseptissä niitä on vain 25 %. Ylirasvoitusprosentti on kuitenkin 10 %, joten varmaan 40 % määrä kovia rasvoja olisi ollut varsin hyvä. Kuvista voi ehkä jonkin verran erottaa noita eri väreillä värjättyjä terälehtiä, mutta in the pot swirl ei näin lähellä toisiaan olevilla väreillä oikein onnistu. Tai onnistuuhan se, mutta lopputuloksessa värit sekoittuvat toisiinsa niin paljon, etteivät ne erotu. Tomaattisaippuan väriä saa syvennettyä lisäämällä massaan tomaattisosetta tai -pyrettä, kuvittelisin että porkkanasose tai -raaste voisi tehdä saman porkkanasaippualle.


 Nyt täytyy vielä ainakin pari viikkoa odottaa, ennen kuin näitä saippuoita voi kokeilla. Miisa-tyttönen odottelee myös varsin kiinnostuneena saippuoiden valmistumista, kuten kuvasta näkyy. Kiinnostuneille tiedoksi, että Miisa on n. 7-8 -vuotias leikattu maatiaistyttökissa, joka on ollut meillä n. 6,5 vuotta. Pelastin sen, kun eräs tuttavani uhkasi luovuttaa sen eläinsuojeluyhdistykselle, jollen anna sille kotia.

Nyt siirryn kesän viettoon, enkä makaile tässä sohvalla koneen ääressä loppu päivää. Aurinko paistaa, joten taidan siirtyä samaan puuhaan kuin pisimpään meillä ollut kissamme, Mauno (7-v leikattu maatiaispoika), joka osaa ottaa ilon irti auringosta. Kissoja meillä on yhteensä neljä, saa nähdä josko muutkin pääsevät tähteilemään tänne joskus.

Auringossa

4 kommenttia:

  1. Teuvon Kuvat Noormarkusta kävi täällä ja toivottaa hyvää kesän jatkoa.
    www.ttvehkalahti.blogspot.com

    VastaaPoista
  2. Ihanat kisut <3 Meillä koira oikein innostuu hyppimään kun siltä kysyy että mennäänkö tekemään saippuaa :D
    Tomaattia en olekaan uskaltanut käyttää saippuassa. Oma kokemus porkkanan kanssa on se että jos sitä on nesteenä paljon niin saippua on pehmeä, mutta jos esim. raasteen puristaa oikein kuivaksi ja lisää sen kiisselivaiheessa niin saa oikein mukavan värin ja kiinteän saippuan.

    VastaaPoista
  3. Pitää joskus kokeilla tehdä oikein todellinen porkkanasaippua ja käyttää raastetta, mehua ja öljyä valmistukseen :) Tomaattimehu toimi muuten oikein hyvin, tuon lipeän kanssa tuli ainut ongelma. Massa myös kiisselöityi varsin hitaasti ja jäikin paljon löysemmäksi kuin porkkanamassan kiisseli. Saa nähdä, kuinka pehmeitä näistä käyttöön lopulta tulee, jos kovin pehmeitä niin teen ainakin osasta palloja ja kuvioita tuleviin saippuoihin. Nyt ne tuntuu ihan hyviltä, mutta sittenhän sen näkee kun käytössä kastelee.

    Muokkasin tuonne tekstiin muuten karoteeniöljyn määrän ja muutakin pientä, ne kun unohtuivat alkuperäisestä tekstistä.

    VastaaPoista
  4. Tomattimehua kannattaa varmaan käyttää kaksinkertainen määrä suhteessa lipeään. Ehkä se kiisselöityisi silloin nopeammin.
    Siitä perunajauheesta vielä :) Minä lisään sen kiisselivaiheessa ihan jauheena. Sekoitan sen sauvasekoittimella. Ei ole tullut mitään paakkuja ja saippuasta on tullut miellyttävän tuntuista.

    VastaaPoista