tiistai 3. heinäkuuta 2012

C-vitamiiniseerumi 10.6.2012

C-vitamiiniseerumi pienemmässä pullossa
Kiinnostuin c-vitamiinivoiteen tekemisestä kun luin, että C-vitamiini on yksi niitä harvoja aineita, joka tutkitusti tekee iholle sen, mitä lupaa eli heleyttää, virkistää ja ehkäisee auringon aiheuttamilta vahingoilta sekä jopa parantaa jo syntyneitä vahinkoja. Aivan omiaan c-vitamiinihoito olisi talven jälkeen, elottomalle ja harmaalle iholle, joka ei ole vielä aurinkoa nähnytkään. Toki iho hyötyy c-vitamiinista myös muulloin.

Halusin tehdä ihan tavallisen, kevyen kasvovoiteen jota voisin käyttää aamuin illoin. Törmäsin kuitenkin ongelmiinn, joiden pohtimiseen meni jonkin aikaa. Ensinnäkin c-vitamiinin tulee olla luonnollista L-askorbiinihappoa, koska synteettisestä askorbiinihaposta ei ole iholle mitään hyötyä. Valitettavasti apteekista saatava askorbiinihappo on merkitty pakettiin vain koodilla E300, joka voi merkitä kumpaa tahansa askorbiinihappoa. Pitkän kaivelun jälkeen onnistuiin löytämään Vitabalansin askorbiinihappoa, joka on luonnollista L-muotoa.

Seuraava ongelma oli C-vitamiinin nopea hapettuminen. Jauhemainen c-vitamiini alkaa hapettumaan välittömästi veteen liuettuaan, eikä sitä kahden viikon jälkeen käytännössä enää ole jäljellä niin paljoa, että siitä olisi mitään hyötyä. Lisäksi voide saattaa pilaantua nopeammin kuin yleensä. Säilöntäaineet eivät auta, mutta ilmeisesti alkoholilla voi hieman pidentää c-vitamiinin säilymisaikaa. Alkoholia en kuitenkaan halunnut käyttää. Oli selvää, etten voisi tehdä c-vitamiinipitoista emulsiovoidetta. Se oli varsin harmillista, koska mielessäni komeili karoteeniöljyllä varustettu, hedelmäisen tuoksuinen, kermainen mutta kevyt emulsiovoide, joka oikein hehkuisi terveellisyyttä. Kysymykseen tuli kuitenkin ainoastaan jonkinlainen seerumi, jota voisin tehdä pienen määrän kerrallaan ja levittää kasvoille sellaisenaan tai voiteen alle. Joku ylellinen öljy olisi varsin mieluisa vaihtoehto, mutta valitettavasti c-vitamiini on vesiliukoista. Päätin ensi alkuun kokeilla kuitenkin ohjetta, jossa on pelkästään vesiliukoisia aineita, jotta en hukkaisi kalliita öljyjä, jollei c-vitamiiniseerumi olisikaan mieleistä. Raaka-aineiksi valikoituivat vesi, askorbiinihappo ja kosteuttajaksi glyseriini. Voiteen c-vitamiinipitoisuuden pitäisi olla vähintään 5 - 10 %, jotta c-vitamiinista olisi iholle mitään iloa.

Glyseriini ja c-vitamiini
C-vitamiiniseerumi
5 g vettä
5 g glyseriiniä
1 g c-vitamiinia

Kiehautin veden, liuotin c-vitamiinijauheen siihen ja sen jälkeen glyseriinin. Tein seoksen lääkelasissa, josta se oli helppo kaataa tippapulloon. Seerumi säilyy jääkaapissa noin viikon, sen jälkeen se täytyy heittää pois. Ihanteellinen tippapullo olisi ruskeaa lasia tai muovia, jotta c-vitamiini olisi valolta suojassa. Pienen Tuoksukaupan ohjeiden mukaan glyseriinin käyttömäärä on muistaakseni 1 - 3 %, jopa 6 %, mutta löysin voiteita, joissa sitä on käytetty jopa 20 % asti. En löytänyt mitään haittavaikutuksia glyseriinille, joten käytin seerumia turvallisin mielin. Nesteenä voi toki käyttää mitä tahansa, esimerkiksi aloemehua, kurkkumehua tai ruusuvettä ja glyseriinin määrää voi halutessaan muuttaa. Seerumin c-vitamiinipitoisuuden pitäisi olla vähintään 5 - 10 %, jotta c-vitamiinista on iholle hyötyä. Seerumi on luonnollisesti täysin nestemäistä, ehkä ihan aavistuksen pelkkää vettä tiheämpää. Käyttö tippapullosta oli kuitenkin helppoa. Löytämässäni ohjeessa kehotettiin käyttämään seerumia viikon ajan iltaisin ja sen jälkeen aamuin illoin, jollei mitään ärsytysreaktioita ilmaannu.

Käytin seerumia iltaisin viikon ajan. Ero ihossa ei ollut mitenkään huomattava, mutta pientä virkistymistä ja värin tasoittumista havaitsin. Arpien väri vaaleni jonkin verran ja muutkin punaiset läiskät tasoittuivat. Talven jälkeen ero olisi varmasti huomattavampi, kun iho ei ole vielä ehtinyt virkistyä auringosta. Glyseriinistä jää kasvoille hieman tahmea tunne, joten seuraavan seerumin reseptiä kehitän hieman. Vähennän glyseriinin määrää tai hankin sopivan emulgointiaineen ja sekoitan vesiseerumin öljyyn. Saatan myös vaihtaa nesteeksi jonkin muun veden tilalle, vaikkapa kurkkumehun, jolloin saan seerumiin myös lisätehoa.


Seuraavalla kerralla aion kokeilla kahden viikon käyttöjaksoa aamuin illoin. Voisin käyttää c-vitamiiniseerumia kuuriluonteisina jaksoina silloin tällöin, ehkä kerran kahdessa kuukaudessa, talvella vähän useammin. Olen hankkinut tätä varten ruskean, lasisen pipettipullon josta käyttö tuntuu jostain syystä kovin ylelliseltä :)

Kuvausassistentti
Uskollinen kuvausassistentti Purnukka, viralliselta nimeltään FI*Alohacoons Caliber päätti kesken kuvaussession kaataa turhat purkit ja purnukat edestä häiritsemästä. Tarkkasilmäiset saattoivat erottaa kyseisen kaverin jo edellisessä postauksessa vaatekasojen keskeltä kurkkimasta. Sellainen ukko se on, aina mukana touhussa. Caliber on vähän yli 1 v 3 kk ikäinen Maine Coon -kastraattiuros, painoa löytyy noin 8,5 kiloa. Keskenkasvuinen kakara se vielä on, niin ulkomuodoltaan kuin käytökseltäänkin :) Maine Coonit ovat kerrassaan valloittava rotu, varsin aktiivisia ja seurallisia epeleitä, joiden kanssa myös harmaita hiuksia kertyy toisinaan. Suosittelen lämpimästi!

2 kommenttia:

  1. Seerumia meinaan kokeilla vaan kun saan askorbiinihapon hankittua ja kissa on aivan ihana! :D <3 Katselin jo että vaatekasan takaa näkyi korvat. Taitaa olla aika sosiaalinen kaveri.

    VastaaPoista
  2. Itse onnistuin löytämään askorbiinihapon apteekista, en hyllystä vaan henkilökunnalta kysymällä. On juu sosiaalinen ja aktiivinen tapaus, koko ajan kaikessa mukana ja kantaa leluja luokse leikittämistä varten. Käytetään pihalla valjaissa päivittäin, jotta saisi ylimääräistä energiaa purettua muuhunkin ja lisää virikkeitä :) Tosin vasta harjoitellaan, kun talvella ei tullut käytettyä..

    VastaaPoista