maanantai 2. heinäkuuta 2012

Karoteenikasvovoide 21.6.2012

Juhannusta edeltävänä torstaina päädyin (hiusten värjäyksen lisäksi) vielä äkkiä tekemään itselleni uuden, kevyemmän kasvovoiteen. Edellinen kasvovoiteeni on kesän lämmetessä alkanut tuntua hieman liian paksulta, eikä meikkikään paksusta voiteesta tykkää näin lämpällä ja kostealla säällä. Koska varsinaiset helteet ovat vasta edessä, on aika alkaa kehittelemään kevyempää kasvovoidetta. Koska lähdimme juhannukseksi mökille, halusin voiteen matkaan jo sinne, koska mökillä on mukavampi käyttää kevyttä voidetta.

Edellisen kasvovoiteen öljyfaasin koko oli n. 19 %, tällä kertaa pienensin määrän 13 prosenttiin. Erotus öljyjen määrässä on seitsemän grammaa, eli tällä kertaa öljyjä on lähes puolet vähemmän kuin aiemmin. Lisäsin glyseriinin määrää, koska toivoin saavani siitä runsasta, mutta kevyttä kosteutta. Emulgointiaineen määrän pidin samana, mikä nosti emulgointiaineen määrän rasvoista 25 prosentista 44 %:iin. Eron huomasi hyvin, koska voide paksuuntui paljon nopeammin kuin aiemmat voiteet, se oli käyttöpaksuudessaan jo valmistusiltana. Öljyiksi valitsin nopeasti imeytyvän aprikoosinsiemenöljyn ja tehokkaasti siloittavan skvalaanin, jolla on toki monia muitakin hyviä ominaisuuksia. Karoteeniöljyllä sain voiteeseen myös runsaasti vitamiineja.

Karoteenikasvovoide
Kevyt karoteeniemulsio
40 g vesi
40 g ruusuvesi
5 g glyseriini

5 g aprikoosinsiemenöljy
4 g skvalaani
4 g BTMS

3 g karoteeniöljy

1 g Optiphen -säilöntäaine

Tuoksuna litsean ja laventelin eteerisiä öljyjä muutama tippa

Voiteen valmistuksessa ei ilmennyt mitään yllätyksiä. Tällä kertaa lämmitin faasit yhdessä koko ajan sekoittaen, jolloin emulgoituminen ja paksuuntuminen tuntuivat tapahtuvan hieman helpommin. Jäähdytin voiteen jääkaapissa ja vesihauteessa ennen aktiiviaineiden lisäämistä, sitten pistin sen pulloon odottamaan mökille lähtöä. Tuoksu oli varsin miellyttävä, rauhallinen, yrttinen laventeli tuntuu häivähdyksenä raikkaan litsean taustalta.

Valitettavasti suurempi määrä glyseriiniä tuntuu selkeänä tahmaisuutena iholla, joten seuraavasta voiteesta jätän glyseriinin pois tai ainakin vähennän sen määrää reilusti. Tuoksu on kevyt ja miellyttävä, mutta nopeasti haihtuva, mikä on kasvovoiteessa ihan hyvä asia. Voide tuntuu kyllä hoitavalta ja kosteuttavalta, mutta edelleen liian raskaalta minun makuuni. Tässä on kuitenkin hyvä pohja lähteä kehittämään vielä kevyempää voidetta, koska pienillä muutoksilla saa niin paljon aikaiseksi. Ensimmäisenä toimenpiteenä on glyseriinin ja emulgointiaineen vähentäminen. Jos koostumus muuttuu liian ohueksi, kaapistani löytyy steariinihappoa ja guarkumia, joilla voidetta voi paksuntaa. Kummassakin on omat ikävät puolensa, joten mielelläni en niitä käyttäisi emulsiovoiteeseen.

Päivitys 4.7.2012
Olen huomannut, että tämä onkin varsin mainio käsivoide, koska se imeytyy niin hyvin ja käsistä tulee silkkisen pehmeät. Glyseriinin tahmeutta ei käsissä tunnu, eikä karoteeniöljykään käsille varmaan pahaa tee. Skvalaani on kuitenkin vähän turhan ylellinen aines käsivoiteeseen vaikka toisaalta voin varsin hyvin käyttää sitä, jos haluan. Itse tekemisessä on se hieno puoli, että voin käyttää juuri niin ylellisiä ja arvokkaita raaka-aineita kuin haluan, eivätkä voiteet silti oikeasti ole kalliita. Sitruunaisen raikas tuoksu on myös miellyttävä tuoksu käsivoiteeseen, vaikka toisaalta en käsivoiteeseen edes tuoksua kaipaa.

4 kommenttia:

 1. Oletko huomannut mitään ihon värjääntymistä? Karoteeniöljyhän on aika värjäävää.

  VastaaPoista
 2. En ole huomannut kyllä mitään. Karoteeniöljyn suositeltu käyttömäärähän on 2 - 5 %, käytän itse yleensä aina alle tuon ylärajan. Tässä voiteessa karoteeniöljyä on 3 %. Karoteeniöljy tuo kyllä mielestäni lisähoitoa ja ravitsevuutta voiteisiin, joten kannattaa kokeilla!

  VastaaPoista
 3. Mistä hankit karoteeniöljyn, pienestä tuoksukaupasta?

  VastaaPoista
 4. Juu, tuoksukaupasta :) Olen nähnyt joissain kaupoissa porkkanaöljyä, mutta en ole sen enempää tutkinut niitä, joten en tiedä sisältävätkö ne jotain muutakin ainesosia. En tiedä, saako tätä puhdasta karoteeniöljyä mistään muualta Suomesta, ulkomailta varmaan löytyisi.

  VastaaPoista