lauantai 3. joulukuuta 2011

Tuoksupala eli voidetuoksu 29.11.2011

Ainekset:

20g aprikoosinkiviöljyä
20g kaakaovoita
20g mehiläisvahaa
yht. n. 10 ml Gracefruit Jasmiini ja Tangerine tuoksuöljyjä

Tein tuoksun Pienen tuoksukaupan kiinteän parfyymin ohjeen mukaan. Sulatin öljyn, mehiläisvahan ja kaakovoin kattilassa miedolla lämmöllä (1-tasolla). Sillä välin sekoittelin tuoksuyhdistelmääni. Halusin käyttää Tangerinea siksi, että olin laittanut sitä ihovoiteeseenkin, enkä halunnut sekoittaa liikaa tuoksuja keskenään. Jasmiinin päätin hetken mielijohteesta. Kokeilen tuoksuyhdistelmiä tiputtamalla tuoksuja vanulapun päälle, vaikka tiedän, ettei tällä tavalla saa käsitystä siitä, miten tuoksu iholla käyttäytyy. Eteerisiä öljyjä ei kuitenkaan saa laittaa laimentamattomana suoraan iholle, eikä käsittääkseni myöskään tuoksuöljyjä, joten tämä on ainoa mahdollinen tapa kokeilla. Lopullisen yhdistelmän sekoitin lääkelasissa, joka onki varsin mainio apuväline tällaiseen puuhaan, koska siinä on mitta mukana. Lääkelaseja saa apteekeista, ne ovat niitä pieniä kuppeja, joita annetaan usein yskänlääkkeen mukaan. Sekoitin tuoksuja tipoittain, kunnes olin tyytyväinen lopputulokseen.

Tuoksun sekoittamisen aikana mehiläisvahakin oli jo sulanut kattilassa. En malttanut kuitenkaan antaa kattilan seisoa jälkilämmössä 20 minuuttia, vaan ehkä kymmenen minuutin jälkeen tuikkasin kattilan viileään vesihauteeseen. Näin ei kannata toimia. Viileässä vedessä mehiläisvaha alkoi välittömästi jähmettyä, joten jouduin lämmittämään seoksen uudelleen. Tällä kertaa en antanut kattilan seistä jälkilämmössä ollenkaan, vaan nostin sen heti pois levyltä. Annoin sen olla ihan pienen, pienen hetken (kokeilin sormella, eikä se ollut juuri kädenlämpöistä lämpimämpää) ja lisäsin tuoksuöljyseoksen. Tuoksuöljyjen vaikutuksesta seos alkoi välittömästi jähmettymään, joten nyt vaadittiin nopeaa ja tehokasta sekoittamista. Sekoitin, kunnes seos oli taas tasaisen keltaista ja kaadoin sen sitten silikoniseen jääpalamuottiin, jonka satuin löytämään kaapista. Tässäkin vaaditaan nopeaa toimintaa, koska seos jähmettyi jo kaatamisen aikana kattilan reunoihin. Jääpalamuotin laitoin jääkaappiin jähmettymään. En tiedä, olisiko jälkilämmössä seisottaminen auttanut tähän jähmettymisongelmaan, täytynee kokeilla seuraavalla kerralla.

Kattilan reunoihin jähmettyneen seoksen kaavin roskakoriin, koska pelkäsin sen tukkivan viemärit sinne joutuessaan. Vinkkinä kattilanpesemiseen: kannattaa käyttää runsaasti fairya ja vain vähän kädenlämpöistä lämpimämpää vettä. Näin saa pestyä suurimman osan seoksesta pois, sen jälkeen voi käyttää hieman lämpimämpää vettä. Tiskiharjan saa tämän jälkeen puhtaaksi samalla menetelmällä.

Voidetuoksu on valmis käytettäväksi heti jähmetyttyään. Pala on kova, kiinteä ja helposti käsiteltävissä, mutta siitä kyllä irtoaa tuoksuvaa voidetta iholle. Pidän myös tuoksusta, voimakas jasmiini tuntuu vain aavistuksena kirpakan Tangerinen taustalla. Tuoksu ei tietenkään ole kovinkaan pysyvä, koska en ollut vielä yhtään perehtynyt tuoksun rakentamiseen, eikä siinä näin ollen ole kiinnittävää tuoksua ollenkaan. Tämä kuitenkin sopii yhteen sekä valmistamani vartalovoin että huulirasvan tuoksun kanssa. Oikea aamun piristysruiske!

Itselläni sattui olemaan tuollainen sydämenmuotoinen metallirasia tuoksulle, aiemmasta postauksesta käy ilmi että löysin sen Paperikuusta. Samanlaisia löytynee varmasti myös Tiimarista ja muista vastaavista liikkeistä lastentarvikeosastolta. Voidetuoksun voi toki tehdä myös suoraan purkkiin. Olen myös miettinyt, toimisiko valmiille palalle säilytysrasiana jopa paksusta pahvista tehty rasia.

Pari päivää on nyt mennyt joululahjaidean seurauksena ahkerassa reseptien suunnittelussa, pääasiassa raaka-aineiden ja tuoksujen osalta. Tuoksujen maailma onkin ollut aivan erityisen kiehtova tutustumisen kohde, niin tuoksuihin tutustumisen kuin tuoksuyhdistelmän rakentamisen osalta. Onneksi esimerkiksi Sokoksen luontaistuoteosastolla on eteerisistä öljyistä testerit, joita voi käydä tuoksuttelemassa. Tänään ostin sieltä palmarosaa, jossa on hento ja ruusuinen tuoksu, greippiä jossa on hento mutta kirpakka, raikas tuoksu sekä patsulia, joka tuoksuu mielestäni aika voimakkaasti puulle ja pihkalle. Taidan kokeilla tänään iltani iloksi sekoitella näitä ja omaa varastoani öljyyn, ihan vain omaksi ilokseni.

Olen nyt päättänyt, että valmistan voidetuoksun lisäksi joululahjoiksi myös emulsiovoiteet, n. 50 ml henkilöä kohden ja huulirasvat. Tuoksumaailmat olen jo pääpiirteittäin päättänyt, mutta onneksi voin jättää lopullisen päätöksen tuoksuyhdistelmästä siihen, kun saan kaikki tuotteet eteeni. Tarvittaessa eteerisiä öljyjä löytyy lisää sekä Sokokselta että luontaistuotekaupoista, joten halutessani voin tehdä vielä lisähankintoja.

Voidetuoksusta teen todennäköisesti hieman kevyemmän version, koska omassani on aika voimakas, joskin nopeasti haihtuva tuoksu. Emulsiovoiteen teen samaan tuoksumaailmaan kuin kyseiselle henkilölle tehdyn voidetuoksun, joskin tuoksua tulee voiteeseen vain aavistus, eikä välttämättä ainakaan kaikkia samoja kuin voidetuoksuun. Huulivoiteeseen laitan joko tipan appelsiinin eteeristä öljyä tai Saippuapajalta tilaamaani vanilja- tai hunaja-aromiöljyä. Purkit voiteille ja huulirasvoille tilasin Saippuapajalta, voidetuoksulle sopiva muotti ja rasia ovat vielä hakusessa. Olen tutkinut sekä saippua-, konvehti- että leivosvuokia, enkä ole vielä löytänyt mieleistäni.

Onneksi reseptit ovat nyt raaka-aineiden osalta ainakin lähes valmiit, koska Pieni tuoksukauppa jää kohta joululomalle. Joitakin raaka-aineita saa toki muualtakin, esimerkiksi apteekeista, Sokokselta, luontaistuotekaupoista ja Saippuapajalta, mutta missään ei taida olla yhtä kattavaa valikoimaa kuin Pienessä tuoksukaupassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti