perjantai 16. joulukuuta 2011

Oliiviöljysaippua kylmämenetelmällä 10.12.2011

Ainekset:
1 000 g oliiviöljyä
250 g vettä
128 g lipeää

(10 ml kardemumman eteeristä öljyä)

Tein saippuan täysin Käsintehty saippua -sivuston oliiviöljysaippuan ohjeen mukaisesti. Sekoitin siis kuuman lipeäseoksen huoneenlämpöiseen öljyyn, toisin kuin edellisellä kerralla, jolloin jäähdytin sekä rasvan että lipeän 45 – 50 asteen väliin ja sekoitin vasta sitten. Kiisselivaiheeseen pääseminen kesti  paljon kauemmin kuin uunisaippuan kanssa, lisäksi kiisseli oli huomattavasti ohuempi. Tämä johtunee siitä, että käytin pelkkää juoksevaa öljyä. 

Kiisselivaiheessa erotin noin puolet saippuamassasta toiseen astiaan, koska halusin hajustaa osan erästä kardemumman eteerisellä öljyllä. Kaadoin öljyä sekaan koko pullollisen eli 10 millilitraa. Täytyy sanoa, että kardemumman ja raa’an saippuamassan tuoksu oli melko kauhea, suorastaan kuvottava. Massat kaadoin neljään erilaiseen muottiin: glögipurkkiin (pystyasennossa), Rainbow’n suklaakeksien muovirasiaan, Aqualanin ihoöljypulloon ja Ceridalin isoon ihoöljypulloon. Tämä määrä massaa mahtui hienosti näihin neljään muottiin, kaikki eivät tosin tulleet ihan täyteen.

Muotit siirsin sanomalehdellä vuorattuun kylmälaukkuun. Käärin muottien päälle hieman leivinpaperia, rytistin väleihin vielä kevyesti pari sivua sanomalehteä ja päälle heitin pari käsipyyhettä. Laitoin kannen laukkuun ja jätin sen paikkaan, jossa se ei pääse kaatumaan. Olin niin malttamaton, että kävin kurkkimassa saippuoita varmaan puolen tunnin välein. Ainoastaan glögipurkissa ja piparirasiassa oleva saippuamassa tuntui saavuttavan geelivaiheen ja nekin ainoastaan ihan keskeltä hieman. Missään vaiheessa en nähnyt niin tummaa massaa kuin Saippuakuplia -sivuston ohjeessa. Öljypulloissa oleva massa ei antanut mitään merkkejä geeliytymisestä vielä nukkumaan mennessä, noin 3 – 4 h muottiin kaatamisen jälkeen. Olin hieman huolissani, mutta onneksi geeliytyminen ei ole saippuan onnistumisen kannalta välttämätöntä. Lipeä saippuoi rasvan geeliytyi saippuamassa tai ei, geeliytyminen vain nopeuttaa kypsymisprosessia.

Aamulla n. 12 – 13 tuntia kypsyttyään saippuat olivat valmiita leikattavaksi eikä geelirenkaita ainakaan tässä vaiheessa ollut näkyvissä. Öljypulloissa olevan saippuan laitoin vielä pakkaseen, koska massa ei suostunut valumaan muotista ulos. Lopulta jouduin kuitenkin leikkaamaan pullojen pohjat irti, jotta sain saippuan työnnettyä ulos. Sulatin niitä vielä hetken, jonka jälkeen sain nekin leikattua ja kaappiin kuivamaan. Kotona olikin sunnuntai-iltana aika voimakas tuoksu, kun eukalyptys- ja kardemummatuoksut sekä tuoreen saippuan haju sekoittuvat ja levisivät makuuhuoneeseen ja melkein koko asuntoon.

Oliiviöljysaippua, tuoksuton versio
Muutaman päivän aikana aika teki onneksi tehtävänsä ja sekä tuoksut että tuoreen saippuamassan haju lievenivät huomattavasti. Eukalyptussaippuaan olisin voinut laittaa kenties hieman enemmän tuoksua, tosin ehkäpä mieto vivahde on parempi kuin liian vahva tuoksu. Kardemummasaippuan tuoksun määrää olisi puolestaan voinut vähentää. Saa nähdä, millaisia tuoksut ovat sitten käytännössä. Geelirenkaita ei edelleenkään ole näkyvissä, joten olen varsin tyytyväinen. En ole vielä kokeillut pestä käsiä saippuoilla, mutta aion senkin tässä lähipäivinä testata. Kuivattaahan se, mutta haluan silti testata ne vielä. Seuraavaksi aion tehdä suolasaippuaa sekä mahdollisesti ensimmäisen värjäyskokeiluni, tosin kaakaojauheella ja vaniljasokerilla.

Kardemumman tuoksuinen saippua, kokovertaus tulitikkuaskiin
Joululahjaprojektin raaka-aineet ja tarvikkeet on nyt hankittu, mutta projekti on itsessään vielä kesken. Olen yrittänyt sekoittaa tuoksuja valmiiksi nyt alkuun, mutta yllättäen alkaneen äkäisen flunssan vuoksi katsoin parhaaksi keskeyttää ne kokeilut, hajuaisti kun ei ole ihan parhaimmillaan juuri nyt. Tuoksujen sekoittelu on muutenkin todella vaikeaa, eikä itseluottamus tässä asiassa ole hirveän korkea. Toivotaan kuitenkin parasta.

Flunssasta puheen ollen, tein itselleni nenänavausvoiteen kun kyllästyin tukkoiseen oloon eilen illalla. Nasolinin tipat minulla on yöksi, mutta en käytä niitä päivisin koska nenän limakalvot menevät rikki. Mutta kerron siitä enemmän myöhemmin.

Emulsiovoidetta tein jo tänään testierän, jotta voin sitten tarvittaessa parannella reseptiä. Yritän säästellä varsinaisten joululahjojen valmistamista kuitenkin ensi viikolle, jotta ne ovat sitten joulupaketissa mahdollisimman tuoreita.
Juuri tämän joululahjaprojektin takia olen kirjoittanut niin vähän viime aikoina. Kaikki aika tuntuu menevän raaka-aineiden tutkimiseen, reseptien suunnitteluun ja tarvikkeiden etsimiseen. Täytyisi varmaan hellittää ja keskittyä siihen varsinaiseen tekemiseen, unohtaa huolenaiheet ja katsoa mitä tapahtuu.

Olen myös tehnyt kasvojenpuhdistusöljyä lisäämällä perusöljyn joukkoon hieman risiiniöljyä ja kylpyöljyemulgaattoria. Ohjeen löysin Saara Kuhan blogista. Siitäkin lisää myöhemmin, varmaan tässä viikonlopun aikana.

Päivitys 12.1.2012
Kokeilin tuoksutonta oliiviöljysaippuaa juuri ensimmäisen kerran ja se on kyllä ihan ehdottomasti hellävaraisempaa kuin kookosrasva-oliiviöljysaippua. Saippua ei myöskään tuoksu ihan oikeasti yhtään millekään, ei edes saippualle. Kokeilijan ei siis tarvitse pelätä sitä voimakasta tuoreen saippuan tuoksua, kyllä tuoksuttomiakin versioita voi tehdä. Sellainen varoituksen sana, että tämä saippua limaantuu kastuessaan ihan kunnolla. Pidin saippuaa hetken suihkun lattialla, jotta se kastuu kunnolla ja pehmenee vähän, ja sinä aikana saippuaan ilmestyi varmaan pari milliä paksu limainen kerros. Se on ihan normaalia oliiviöljysaippuassa, jopa ostamassani ruskovillan saippuassa oli tämä sama ominaisuus, tosin lievempänä. Uskoisin, että limaisuus vähenee kypsymisen myötä, joten pidempi kypsymisaika kannattaa. Omani on nyt melkein viisi viikkoa kypsytettyä, annan sen kypsyä nyt aina pari viikkoa tai kuukauden lisää ja testailen uudestaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti