maanantai 19. joulukuuta 2011

Floppisaippua eli kaakao-vaniljasaippua OHP-menetelmällä 17.12.2011

Ainekset:
250 g kookosrasvaa
250 g oliiviöljyä
188 g vettä
75 g lipeää

4 g leivontakaakaojauhetta
9 g vanilliinisokeria

Halusin kokeilla marmorointikuviota, mutta minulla ei ollut värejä joten päädyin käyttämään kaakaojauhetta. Löysin jostakin ohjeen, että keskiruskeaan tarvitaan kaakaojauhetta 1 – 2 % saippuamassasta. Määrän laskin puolikkaasta massasta, koska tarkoitus oli värjätä vain sen verran. Käytin tosin laskussa vain rasvojen määrää, en ottanut vettä enkä lipeää huomioon. Laitoin jauhetta 1,6 %. Vaniljan ajattelin sopivan kaakaon kanssa hyvin yhteen. Tiedän, että vanilja todennäköisesti värjää myös ruskeaksi, mutta ajattelin, että ei yhtä tummaksi kuin kaakao. Oikeaa vaniljasokeria ei kaapissa ollut, joten päätin kokeilla vanilliinia. En onnistunut löytämään mitään ohjetta vaniljasokerin määrälle, joten päätin hajustaa näppituntumalla.

Tein saippuan ihan samalla tavoin kuin edellisen uunisaippuan. Tällä kertaa otin myös kuvia, jotka lisään ensimmäisen uunisaippuan ohjeeseen vielä tällä viikolla. Ennen muottiin laittamista jaoin massan silmämääräisesti puoliksi ja laitoin toiseen gramma kerrallaan kaakaojauhetta, kunnes se oli mielestäni riittävän ruskeaa. Sitten työnsin massan sivuun ja aloin laittamaan vanilliinisokeria toiseen puolikkaaseen. Siihen en onnistunut saamaan tuoksua millään, lopulta luovutin kun vanilliinisokeria tuntui olevan jo ihan älytön määrä. Päätin lisätä kumpaankin seokseen vielä ruokalusikallisen oliiviöljyä ylirasvoituksen vuoksi. Oikeasti sillä ei ilmeisesti ole mitään merkitystä, missä vaiheessa ylirasvoitusöljyn lisää, koska saippuoituminen on jo alkanut, uunisaippuassa kaikki lipeä on itseasiassa jo hävinnyt. Lisäksi massa on jo valmiiksi ylirasvoitettu, joten lipeä ei kuitenkaan saippuoi kaikkea öljymäärää. 

Värjätty saippuamassa, joka ei vielä ole jäsähtänyt
Sen lyhyen hetken aikana, jolloin hain öljypullon keittiöntasolta, kumpikin massa oli jäsähtänyt ihan täysin. Lopputulos on suurin piirtein sama, kun lisäisi joulupiparitaikinaan vielä puolisen litraa jauhoa. Minulla oli edessäni kaksi kupillista kovaa pöpperöä, jota oli täysin mahdotonta sekoittaa lusikalla. En uskonut siitä myöskään tulevan kasassa kestävää saippuaa. Lisäsin öljyn siinä toivossa, että massa löysenisi hieman, mutta eihän näin pieni öljymäärä tietenkään niin paljoa auta. Istuin hetken vain tuijottamassa, mietin että heitänkö koko satsin roskiin, kunnes päässä heräsi pieni ajatuksenpoikanen. Olin lukenut, että kypsästä saippuasta voi tehdä koristeita raastamalla ne ja lisäämällä joukkoon hieman vettä. Tuloksena on muovailtavaa massaa, jota voi sitten uusiin saippuasatseihin laittaa sekaan. Päätin siis lisätä joukkoon hieman lämpöistä vettä. Laitoin vettä ihan arviolta ja vaivasin massaa samalla käsin. Kun se oli kohtuullisen pehmeää ja helposti muovailtavaa painelin sen tiiviisti muottiin. Jotta homma ei olisi ollut liian helppo, päätin tässä vaiheessa tehdä ruutusaippuaa. Voitelin vielä massojen välit pienellä määrällä vettä, ajattelin sen auttavan kiinni tarttumista. Lopuksi painoin vielä massaa tyhjän glögipurkin pohjalla, jotta se oli varmasti tiivis ja tasainen. Keittiön siivoamisessa vierähtikin tovi, koska tiskien lisäksi pieniä saippuamurusia oli pitkin pöytää ja lattioita. Annoin saippuan olla muotissaan pari tuntia, jonka jälkeen uskaltauduin leikkaamaan sen. Oli varsin mukava yllätys, kun saippua pysyi leikatessa hienosti koossa. Siitä en tiedä, alkaako se hajota käytössä, mutta sen näkee sitten. Voihan saippuan käyttää sitten koristemassana, jos ei muuta.

Ruutusaippua
Saippuassa on ihan pieni aavistus kaakaon tuoksua, mutta ei juurikaan vaniljan. Saa nähdä, muuttuuko asia kypsymisen edetessä, usko siihen ei ainakaan ole kovin suuri. Ihan hauskan näköistä siitä tuli, joten tällä hetkellä olen ihan tyytyväinen. Seuraavaan vanilja-kaakaosaippuaan taidan tosin käyttää ihan tuoksuöljyjä, jotta saan oikeasti tuoksua.

Saippuan kokokin on ihan hyvä, kun pienensin muotin litran vetoiseksi
Tämä saippua on ainakin ihan täyttä käsityötä, koska itse tekemisen lisäksi se täytyy vielä muovailla muottiin. Työvälineinä oli glögipurkin lisäksi vain omat sormet, mikä tietysti näkyy myös lopputuloksesta. Eihän nuo ruudut ihan tasaisia ole, lisäksi jokainen saippua on ihan eri näköinen ja hieman eri kokoinenkin, mutta itse tehty on aina itse tehty. Tästä määrästä massaa litran maitotölkkimuotilla tuli 10 saippuaa.

Joululahjaprojekti on edennyt sen verran, että tein tänään emulsiovoiteet. Kevensin edellistä voidettä käyttämällä vähemmän kiinteitä rasvoja ja kevyempiä öljyjä, itse asiassa vaihdoin kaikki rasvat ja öljyt toisiin. Tein kaksi annosta, josta tuli kuusi 60 ml purkkia täyteen sekä vielä itselle jäi yli n. 40-50 ml. Pääsen siis kivasti testaamaan voiteen kunnolla ennen pakettiin käärimistä. Tuoksusta tein huomattavasti kevyemmän, mutta käytin tälläkin kertaa greippiä ja appelsiinia. Siitä tulee niin mukavan hedelmäinen ja raikas tuoksu! Vielä täytyy tehdä huulirasvat ja voidetuoksut sekä sekoittaa tietysti tuoksut, joihin onkin kaksi pohjaa valmiina. Suunnitelmana on myös askarrella pyörölistasta saippua-alustat, koska en löytänyt mieleisiä kauppojen valikoimista. Halusin nimenomaan puiset. Lisäksi jokaiseen pakettiin lähtee valikoima saippuaa, joka varmaan hieman vaihtelee lahjan saajasta riippuen. Suolasaippuaa en ehtinyt valitettavasti tehdä, koska olin hieman sairaana sunnuntaina. Mutta varastossahan on jo eukalyptusta, kardemummaa, oliiviöljysaippuaa sekä ruutusaippuaa. Paketoinnin kanssa on vielä miettiminen, perinteinen kori sellofaanissa olisi tietysti sievä, mutta nuo korit ovat aivan hirveän hintaisia.

Päivitys 12.1.2012
Otin ensimmäisen näistä käyttöön pari päivää sitten ja kokeilin sitä sekä hiuksille että vartalolle. Jostain syystä saippua tuntuu hellävaraisemmalta kuin eukalyptuksen tuoksuinen saippua, vaikka rasvojen mittasuhteet ovat ihan samat. Ero ei voi johtua kypsymisajasta, koska eukalyptuksen tuoksuinen saippua on kypsynyt pidempään. Ainoa ero resepteissä on se, että tässä on kaakaojauhetta ja vanilliinisokeria, toisessa eukalyptuksen eteeristä öljyä. Jotenkin järkeni sanoo, ettei ero voi johtua tästä. Täytyy selvitellä asiaa ja testata saippuat vielä hieman huolellisemmin.

Tätä saippuaa oli myös joululahjapaketeissa ja yksi sanoi tuoksua syötävän hyväksi. Tuoksu onkin tullut hyvin esiin saippuan kypsyessä, vaniljaakin voi havaita ihan aavistuksen. Vaikka tuoksu on mieto se tuntuu jopa pestessä.

Kaakao-vaniljasaippuaa teen myös jatkossa, mutta luultavasti en tällä samalla reseptillä, vaan hellävaraisemmalla.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti