lauantai 30. kesäkuuta 2012

Hiusten tehopuhdistus ja -hoito 30.6.2012

Kyllästyin palashampoopesun kanssa yhtäkkiä ilmenneeseen tahmaisuuteen tänään ihan perusteellisesti. Ongelmaa on siis ollut edellisestä hiusten värjäyksestä eli viime torstaista asti. Värjäsin ihan tavallisella marketin hiusvärillä, olisiko ollut joku Garnierin tuote. Perjantaina kaikki oli ihan ok, juhannusviikonloppuna en paljoakaan kiinnittänyt hiuksiini huomiota koska olimme mökillä ja pesin joka ilta saunassa hiukset palashampoolla. Viikolla aloin ihmettelemään, kun hiukset eivät enää tuntuneet ihan niin keveän puhtailta kuin aiemmin. En kuitenkaan kiinnittänyt asiaan sen suurempaa huomiota ennen torstaita, jolloin hiusten takaosassa oli keskiviikon pesusta huolimatta selkeä, tahmainen läiskä. Ajattelin pesun tai huuhtelun jääneen hieman vajaaksi tai ja pesin hiukset aamulla uudestaan. Sama ongelma kuitenkin toistui tänään, vaikka eilen pesin hiukset erityisen huolellisesti, huolellisesti saippuoiden ja vaahdottaen joka puolelta. Päälaelta hiukset eivät rasvaannu yhtään, ainoastaan ihan takaa pituuksista. Samaa ongelmaahan minulla oli jo keväällä, jolloin lopulta siirtyin käyttämään Urtekramin shampoota. Myös hiusharjaan kertyy omituista, harmahtavaa töhnää, jonka vuoksi pesen hiusharjat kerran tai kahdesti viikossa.

Olen nyt pohdiskellut asiaa parin päivän ajan. Hylkäsin ihan itsepäisyyttäni ajatuksen, ettei palashampoopesu soveltuisi minulle, koska se on kuitenkin toiminut hyvin monta kuukautta. Veden kanssa ei ongelmaa pitäisi olla, muuten tahmaisuus olisi ilmennyt jo aikaa sitten. Ensin ajattelin, että ongelma johtuu liian suuresta ylirasvoituksesta palashampoossa, mutta vaihto pienempään (2 %) ei vaikuttanut mitenkään. Toisaalta hiukset ovat tahmaiset vain tietystä kohtaa ja olettaisin liikarasvoituksen aiheuttavan ongelmia joka puolelle. Vähäisestä huuhtelusta ei ole kyse, koska huuhtelen shampoon aina huolellisesti lämpimällä vedellä ja sitten vielä kylmällä vedellä tai hiushuuhtelulla, jossa on teetä, yrttiteetä tai sitruunahappoa. Ongelmaa on vain pesun jälkeen, ei niinä päivinä jolloin en pese (joita olen onnistunut pitämään aina kunhan ensin saan hiukset ylipäänsä puhtaiksi). Muuten hiukset ovat oikein ihan tuntuiset, kiiltävät ja terveet. Hieman raskaamman tuntuiset kuin aiemmin, kenties, mutta se voi olla vainoharhaisuuttakin.

Hiuslakka ja hennaväri
Tutkin asiaa netistä erilaisista keskusteluista, blogeista ja artikkeleista ja tulin siihen tulokseen, että todennäköisesti ongelma johtuu hiuksiini kertyneistä kemikaalijäämistä. Muillakin on ollut samaa ongelmaa palashampoopesussa siihen asti, että he ovat luopuneet hiusten värjäyksestä kokonaan tai siirtyneet kasviväreihin. Myös hiuslakka saattaa kertyä hiuksiin niin, ettei palashampoopesu riitä sen pois saamiseen. Olen edelleen käyttänyt ihan tavallisia kaupan hiusvärejä ja hiuslakkaa, vaikka ajatus paremmasta onkin kypsynyt takaraivossa jo jonkin aikaa. Hiuslakkahan kerrostuu muuten myös silmälaseihin niin, ettei sitä saa ilman asetonia pois. Tänään päätin vihdoin hankkiutua eroon kyseisistä aineista ja kävin ostamassa varsin hintavan Santen hiuslakan sekä Mac Urthin mahonginruskean hennajauheen. Mac Urth ei ole ihan pelkkää hennaa, seassa on myös indigoa (ruskeaa väriä varten) sekä mustasta katekupuusta (akaasialaji) saatavaa väriainetta. Aion kokeilla sitä tässä lähiviikkoina, mutta todennäköisesti teen tulevaisuudessa sitten omat sekoitukseni hennasta ja indigosta. Mac Urthin värjäysohjeet ovat myös varsin poikkeavat "tavallisen" hennajauheen käytöstä, koska väri levitetään välittömästi (johtuu indigosta) ja annetaan vaikuttaa vain parin tunnin ajan. Tavallista hennaväriähän kypsytellään jopa vuorokausi, jonka jälkeen indigo lisätään siihen ja lätkäistään tahma päähän 2 - 8 tunnin ajaksi.

Ongelmani ei kuitenkaan häviä, jollen saa hiusten värjäyksestä ja lakasta kertyneitä jäämiä pois hiuksista. En halunnut ostaa mitään valmista syväpuhdistusshampoota, ihan periaatteen vuoksi. Lopulta päädyin käyttämään tehopuhdistukseen valmiiksi kaapista löytyviä tarvikkeita eli soodaa ja kaoliinia.


Syväpuhdistava savinaamio
Kaoliini ja ruokasooda
5 rkl kaoliinia, bentoniittia tai muuta vastaavaa savea
1 tl ruokasoodaa
vettä sen verran, että koostumus on sopiva

Sekoitin ainekset kylminä, sooda tietenkin alkoi heti vedessä kuplimaan. En lisännyt mitään eteeristä öljyä, mutta toki esimerkiksi teepuu tai rosmariini sopisi varsin mainiosti tähän. Tuoksu on savinen, maanläheinen ja mielestäni varsin miellyttävä. Kaoliini imee hiuksista rasvaa ja syväpuhdistaa, sooda poistaa kertyneitä ainejäämiä tehokkaasti.

Tällainen käsittely voi kuitenkin olla hiuksille sen verran rankka, että päätin tehdä samantien hiuksille tehohoitonaamion, jolla voisin hoitaa hiuksia puhdistuksen jälkeen. Käytin naamioon cassiaa, joten tein molemmat naamiot yhtä aikaa. Cassianaamion tulisi antaa muhia puolesta tunnista tuntiin.

Savinaamio hiuksille
Naamioiden tekemisen jälkeen kastelin hiukset ja levitin savinaamion päähän. Olisin tarvinnut loppujen lopuksi noin kaksinkertaisen määrän vähän yli olkapäille ulottuviin hiuksiini, vaikka kosteat hiukset helpottivatkin savinaamion levittämistä. Annoin naamion vaikuttaa viitisen minuuttia, jonka jälkeen lisäsin päähän kämmen kerrallaan lämpöistä vettä päänahkaa ja hiuksia koko ajan hieroen. Lopuksi huuhtelin saven huolellisesti pois hiuksista.


Savinaamio päässä
Savinaamio tuntui päässä ihan miellyttävältä, hieman viilentävältä ja sikäli myöskin hiuspohjaa rauhoittavalta. Savi kuivui päähän nopeasti, mutta se oli kuitenkin helppo pestä pois. Hiukset tuntuivat ihan puhtailta, mutta olisin odottanut niiden tuntuvan varsin karheilta tällaisen käsittelyn jälkeen. Hiukset olivat niinkin hyväntuntuiset, että aloin epäilemään oliko syväpuhdistuksesta mitään apua. Kuivasin hiukset pyyhkeeseen ja levitin cassianaamion hiuksiin, se oli tässä vaiheessa saanut muhia reilut puoli tuntia.

Cassianaamio
Hoitava cassianaamio
3 rkl cassiaa
n. 2 tl kauraproteiinia
n. 10 tippaa rosmariinin eteeristä öljyä
nokkosteetä niin, että muodostuu sopivan paksuinen seos
(2 rkl Mac Urth henna/indigo -seosta, sitruunamehua) 

Cassia eli nk. väritön henna tuo vaaleisiin hiuksiin kevyen kullanhohteen. Cassia myös hoitaa hiuksia ja antaa niille kauniin kiillon, tummia hiuksia se ei värjää. Kauraproteiini rakennepaikkaa hiusta, nokkonen kiihdyttää hiustenkasvua ja tervehdyttää hiuspohjaa. Rosmariini puolestaan kirkastaa hiusten omaa väriä, antaa kiiltoa ja tummentaa hiuksia hieman. Hennaväri tuskin näin lyhyellä aikavälillä antaa väriä, mutta siitä voi olla hoito- ja kiiltoapua. Sitruunamehu tehostaa hennan ja cassian vaikutusta. Sekoitin ensin cassian lämpöiseen nokkosteehen, lisäsin sen jälkeen kauraproteiinin ja rosmariinin eteerisen öljyn ja vasta lopuksi hetken mielijohteesta hennaseoksen ja sitruunamehun. Seos sai muhia kelmun alla kupissa reilun puoli tuntia, jonka jälkeen levitin sen päähän, peitin hiukset hedelmäpussilla ja vanhalla pipolla ja annoin vaikuttaa noin kaksi tuntia. Tuntikin riittää, mutta minulla aika meni niin huomaamatta että tunti muuttui kahdeksi. Kuten kuvasta huomaa, naamiota olisi saanut olla isompikin satsi, koska osa hiuksista jäi lähes kokonaan ilman. No, ensi kerralla sitten.

Cassianaamio päässä ja korvatulppa korvassa


Ensin ajattelin, että mössö päässä on tylsää istuskella monta tuntia, koska olen tottunut noiden kaupan värien ja muutaman hiusnaamion kanssa siihen, että aikaa istuskeluun menee korkeintaan puolisen tuntia. Toisaalta pidempi vaikutusaika on mukava, koska on aikaa oikeasti tehdä kaikenlaista: blogata, lukea tai vaikka torkkua. Tätä kokeiltuani hennavärin pitkä vaikutusaika ei tunnu ollenkaan pahalta, sillä voihan siinä välissä tehdä vaikka mitä. Naamioiden varsinaisista vaikutuksista palaan kertomaan vasta vähän myöhemmin, koska cassianaamio on minulla vielä hetken päässä ennen suihkuun siirtymistä.

Päivitys 30.6. klo 21.20.
Hiukset on nyt pesun jälkeen jo kunnolla kuivaneet ja ne tuntuvat ilmavilta ja puhtailta, rasvainen/tahmainen läntti on hävinnyt. En siis pessyt tuota cassianaamiota palashampoolla, huuhtelin vain huolellisesti pois samalla taktiikalla kuin savinaamionkin. Rosmariinin tuoksu on ihan selvä, en siitä kyllä välttämättä hirveästi pidä. Täytyy ensi kerralla joko jättää se pois tai käyttää lisänä jotakin muuta tuoksua. Hiusten väri on kirkastunut selvästi, aiemmin väri näytti mielestäni samealta, hieman harmaalta siitä huolimatta, että värjäyksestä on niin vähän aikaa. Jotenkin palashampoo tuntuu minulla "syövän" tuota kaupan hiusväriä pois. Hiusten pinta on sileä ja pehmeä, väri on saanut kenties hieman ruskeaa ja punertavaa sävyä, mikä johtunee enemmänkin hennasta ja indigosta kuin rosmariinista. Täytyy joskus kokeilla pelkän rosmariinin vaikutusta. Hiukset ovat tuuheammat, latvat vähän karheat, mutta niitä ei olekaan leikattu pitkään aikaan. Kaiken kaikkiaan naamiot tuntuivat toimivan hienosti, joten varmasti tulee kokeiltua toistekin. Syväpuhdistavaa naamiota ei varmastikaan kannata kovin usein käyttää, se saattaa kuivattaa päänahkaa ja hiusta erityisesti tuon soodan takia. Ajoittainen syväpuhdistus kuitenkin tekee varmasti hyvää, varsinkin jos käyttää hiuslakkaa tai muita tuotteita, joihin palashampoon (tai muunkaan shampoon) teho ei välttämättä pysty. Hoitava naamio on sekin varmasti hyvä lisä hiusten hoitoon, varsinkin jos hiusta tulee rasitettua esim. föönillä, suoristusraudalla tai tuolla tehopuhdistuksella. Kissat tuntuvat tykkäävän rosmariinin tuoksusta, joku yrittää jatkuvasti syödä hiuksiani!

Päivitys 4.7.2012
Tehopuhdistus tuntuu auttaneen rasvoittumisongelmaan, tosin olen pessyt hiukset vasta kerran sen jälkeen. Hiuksissa ei ole jälkeäkään siitä tahmaisesta läntistä, joka viime viikolla ilmestyi joka pesun jälkeen. Hieman vielä hirvittää, että se kohta ilmaantuu siihen takaisin, mutta sitten teen puhdistuksen uudestaan. Jotain perää johtopäätöksessäni ainejäämistä täytyy silti olla, koska ainakin nyt ongelma näyttää hävinneen. Hiusten hoito teki myös hyvää, mutta en kyllä enää ole niinkään varma tuosta värin muuttumisesta. Välillä hiuksissa tuntuu välähtävän jotain pientä punertavaa, mutta toisaalta tuntuu, että naamion väri ja marketin väri ovat kumpikin hävinneet lähes kokonaan.  

Päivitys 11.7.2012
Tehopuhdistus tosiaan auttoi hiusten rasvoittumisongelmaan, joten sen täytyi johtua kemikaalijäämien ja palashampoopesun yhdistelmästä. Ongelma on hävinnyt nyt kokonaan, itse asiassa hiusten rasvoittuminen pesujen välipäivinä tuntuu huomattavasti rauhoittuneen. Harmi, etten keväällä tajunnut kokeilla tätä, vaan vaihdoin suoraan Urtekramin shampooseen.

Päivitys 28.7.2012
Rasvainen läntti ilmestyi taas takaraivolle, ihan samaan kohtaan kuin viimeksikin. En tosiaan ole käyttänyt tämän puhdistuksen jälkeen mitään muuta kuin Santen hiuslakkaa ja värjännyt hiukset kerran hennalla. Toisaalta voi olla, ettei yksi syväpuhdistus riitä poistamaan kaikkia ainejäämiä. Tein syväpuhdistuksen uudestaan keskiviikkoiltana, tällä kertaa tein kaksinkertaisen annoksen ja laitoin kaksi kertaa enemmän soodaa, eli yhteensä neljä teelusikallista. Pidin savinaamiota päässä puolisen tuntia, jonka jälkeen huuhdoin sen pois. En käyttänyt mitään hoitonaamiota, mutta hiukset olivat silti hyvän tuntuiset. 

4 kommenttia:

 1. Hyvät tietää että hiukset saattavat reagoida tuolla tavalla jos värjää kaupan väreillä. Itse en ole huomannut mitään eroa kun värjään hiuksia niin harvoin ja viimeisimmän värjäyksen hoiti kampaaja.

  VastaaPoista
 2. Juu, en itse ollut aiemmin tuohon juttuun törmännyt, vaikka olin jonkin verran noita palashampoojuttuja tutkinut. Eihän sitä tiedä tietysti, johtuuko se siitä väristä itsestään vai hoitoaineesta, kun olen aina sitä väripaketin hoitoainetta värjäyksen yhteydessä käyttänyt. Mutta katsotaan nyt miten käy tämän syväpuhdistuksen jälkeen. Voihan sekin tietysti olla, että sen joutuu tekemään useammin kuin kerran..

  VastaaPoista
 3. Varmasti sinun mainitsemasi syyt hiusten rasvoittumiseen voivat pitää paikkansa. Kampaajana olen kuitenkin myös huomannut että hormonaaliset tekijät voivat myös vaikuttaa asiaan. On syy sitten mikä tahansa, hienoa että selätit tämän ongelman ja jaoit konstit!

  VastaaPoista
 4. Olen kyllä kuullut tuosta, mutta en ole itse kiinnittänyt sen suurempaa huomiota asiaan. Täytyy ruveta tarkkailemaan. Eihän tässä vielä tiedä, onko tästä ollut apua mutta eiköhän sen viikon sisällä huomaa :) Varmasti tästä ainakin apua on, koska saa kaikki ainejäämät hiuksista pois.

  VastaaPoista