torstai 12. heinäkuuta 2012

Kanelia, kaakaota..

ja hunajaa. Mmm, mikä tuoksu valtasikaan asunnon tämän keitoksen jälkeen. Ei, en ole ryhtynyt leipomaan enkä laittamaan ruokaa. Halusin pitkästä aikaa tehdä uuden huulirasvan, koska aiempi, tuhti mehiläisvahahuulirasva jättää vähän liian paksun kalvon huulille. Se kyllä pitää huulet kosteutettuina, mutta kuivamaan päässeitä huulia se ei juurikaan hoida. Ongelmaa kuivumisen kanssa ei kylläkään ole ollut, mutta täytyyhän sitä varautua vähän etukäteen.

Hunajaa, neitsytkookosöljyä ja mehiläisvahaa

Tavoitteena oli siis tehdä kosteuttava, pehmeähkö huulirasva, josta ei jää huulille paksua kalvoa. Tutkiskelin reseptejä ja päädyin lopulta laatimaan kokonaan oman kokeiluversion. Melkoiseksi kokeiluksi valmistus menikin, lisäsin aineita kattilaan vähän kerrallaan kunnes saavutin haluamani koostumuksen. Aikaa touhuun menikin yli puoli tuntia, mikä on huulirasvan kanssa aika paljon. Lopputulos oli kuitenkin hyvä, joten hukkaan sekään aika ei mennyt. Toisaalta voide vaatii vielä kehittelyä, mutta ainakin minulla on nyt pohja, mistä lähteä liikkeelle.Valmis seos
Kosteuttava huulirasva 9.7.2012

17 g neitsytkookosöljyä
9 g mehiläisvahaa
3 g hunajaa
2 g kaakaovoita
e-vitamiiniöljyä
1 g kanelia
1 g kaakaojauhetta

Neitsytkookosöljy on näissä lämpötiloissa jo melkoisen pehmeää, itse asiassa se ehti sulaa kattilan pohjalle ennen levyn päälle laittamista. Laitoin levyn miedolle lämmölle ja lisäsin mehiläisvahaa vähän kerrallaan. Aina välillä tiputin muutaman tipan seosta lautaselle, jotta pystyin tarkistamaan koostumuksen. Lopulta kuitenkin lisäsin sitä liikaa ja jouduin lisäämään neitsytkookosöljyn määrää. Kaakaovoin lisäsin, koska pelkäsin voiteesta tulevan liian pehmeää, mutta itse asiassa olisin voinut jättää sen poiskin. Kanelin, kaakaojauheen ja hunajan lisäsin viimeiseksi huolellisesti sekoittaen. Hunajan sain sekoitettua ihan hyvin, vaikka seos kuohuikin sen vaikutuksesta hieman. Kaneli ja kaakaojauhe menivät muruiksi pohjalle, mutta antoivat huulirasvaan ihanaa tuoksua. Viimeiseksi lisäsin e-vitamiiniöljyä maksimimäärän ja kaadoin voiteen siivilän läpi kahteen purkkiin. Purkit laitoin pakkaseen noin vartiksi, jonka jälkeen ne olivatkin kovettuneet.

Testilautanen
Testailustani huolimatta huulirasvasta tuli varsin kovaa, mutta kuitenkin käyttökelpoista. Toisaalta voi olla hyväkin, ettei voide ole pehmeä koska näillä lämpötiloilla se voisi sulaa laukkuun hyvinkin nopeasti. Talveksi aion tehdä pehmeämmän version, koska kovaa on pakkasessa todella vaikeaa käyttää. Tuoksu on kertakaikkisen ihana, kaneli erottuu selvimmin mutta muitakin tuoksuja löytyy taustalta. Voisin haistella tätä koko päivän, mutta se voisi vaikuttaa jokseenkin oudolta. Koostumukseltaan huulirasvasta tuli kovuudesta huolimatta hyvä, se kosteuttaa hyvin eikä huulille jää kalvoa. Ruskea väri ei näy huulilla ollenkaan, vaikka kevyt sävy ei olisikaan ollut huono asia.

Seuraavana päivänä huomasin, että suuremmassa purkissa ollut huulirasva ei sekoittunut yhtä hyvin kuin pienemmän purkin seos. Luultavasti siis kattilan pohjalla oli paremmin sekoittunut voide tai sitten neitsytkookosöljy lähti jostain syystä erottumaan joukosta. Voiteen tehoon tai koostumukseen tämä ei näköjään vaikuta, joten asialla ei siis ole mitään merkitystä. Näyttää itse asiassa ihan hauskalta. Kuvassa voiteet ovat vielä hieman jäässä, siitä johtuu vaalea "huurre" pienemmän purkin päällä. Vaahto johtuu seoksen kuohumisesta, en saanut kaikkea poistettua ennen pakkaseen laittoa.

Valmis huulivoide
Päivitys 28.7.2012
Ei tästä sitten tullutkaan niin hyvää. Huulirasva kosteuttaa kyllä ihan hyvin, mutta se on niin kovaa, että sitä ei saa tarpeeksi muuten kuin kynsillä kaivamalla. Täytynee seuraavalla kerralla kokeilla laittaa neitsytkookosöljyn lisäksi vaikka karitevoita, jotta saa koostumuksen pehmeämmäksi. Kaakaovoin jätän varmaan pois kokonaan, mehiläisvahan määrääkin voisi vähentää. Edellinen huulirasvani on itse asiassa paljon parempaa kuin tämä, joskin vahakalvo on siinä vähän liian paksu minun makuuni. Taidan yrittää säveltää jonkun vahattoman huulirasvan, jota voisi käyttää kosteuttamiseen. Vahallista rasvaa voisi käyttää sitten ylläpitämään sitä kosteutta.

6 kommenttia:

 1. Enpä tiennyt ennen tätä, että huulirasvaa voi tehdä kotikonsteilla. Tiesin siis kyllä että voi, mutta en sitä, miten.
  Jatka vain.

  VastaaPoista
 2. Juu, voi kyllä tehdä, se on vieläpä varsin helppoa. Huulirasvan voi tehdä itseasiassa ilman vahaakin, esimerkiksi öljyä, kaakao- tai karitevoita ja neitsytkookosöljyä käyttämällä.

  VastaaPoista
 3. En ole edes ajatellut että kanelia voisi laittaa huulirasvaan. Voisi olla aika kiva pikkujoululahja. Minä vähentäisin mehiläisvahan määrää 7g:aan jos käyttäisin tuota määrää öljyä. Minulla on niin kroonisen kuviat huulet ja olen huulirasvariippuvainen, että kookosöljy kestää huulilla alle minuutin. Oliiviöljy on ainoa joka pysyy minun huulilla. Minä olen välillä sulatellut huulirasvoja uudestaan ja lisänyt öljyä, kunnes olen löytänyt sopivan koostumuksen.

  VastaaPoista
 4. Totta, en ole tuota rebatchausta huulirasvaan edes ajatellut :D en minäkään tiennyt, että kanelia voisi käyttää mutta päätin kokeilla, koska en uskonut että siitä mitään haittaa voisi olla :) Minäkin olin huulirasvariippuvainen (vaseliinipurkkeja yöpöydällä, olkkarissa, kylppärissä, töissä, laukussa...), mutta pääsin siitä eroon sen jälkeen kun ryhdyin tekemään itse. Ennen laitoin huulirasvaa ehkä kerran, pari tunnissa, nykyisin ehkä kerran tai kaksi päivässä. Enkä edes liioittele :) Huulet ei edes kuiva nykyään yhtä pahasti kuin ennen, sitä polttavan kuivaa tunnetta ei edes tule.

  VastaaPoista
 5. Pitäisi vaan vierottaa itsensä siitä huulirasvasta. En voi edes lähteä 30min kauppareissulle ilman että purkki on taskussa. Minulle on kevät ja syksy pahimmat ajat kun välillä on kylmää ja välillä lämpimämpää. Huulet huutavat kosteutta! Mutta se on totta että itse tehdyt huulirasvat ovat parempia ja pitävät huulet pidempään hyvässä kunnossa. Ehkä minun vaan pitäisi heittää pois ne 3 jäljellä olevaa kaupan huulivoidetta ja käyttää vaan omia tuotteita.

  VastaaPoista
 6. En ehkä kuitenkaan suosittele, ennen kuin löydät sen koostumuksen, mikä on sulle paras.. Sitten jos huulet kovasti kuivaa, eikä itse tehty auta siihen tarpeeksi, niin joudut vaan ostamaan uuden tai sitten huulet menee huonompaan kuntoon. Ei auta kuin etsiä ne rasvat ja öljyt, mitkä on omille huulille parhaat. Mulla on kuitenkin vieläkin Bebanthenia (tosin muuta tarkoitusta varten), joten jos tulee oikein kuivat huulet eikä omat auta, niin siitä saa hyvin apua. Vaseliinit heitin jo kaikki pois :)

  VastaaPoista