lauantai 7. heinäkuuta 2012

Hiusprojekti (värjäys ja kasvattaminen)

Pituus takaa 6.7.2012
Halusin kirjoittaa hiuksistani, erityisesti niiden väriin, pituuteen ja kuntoon liittyen. Olen kasvattanut hiuksia nyt reilut puoli vuotta, mutta jostain syystä tuntuu, etteivät ne kasva oikeastaan ollenkaan. Viime vuosina olen ihmetellyt myös sitä, kuinka paljon ohuemmat hiukseni ovat kuin aikaisemmin. Väriinkään en ole tyytyväinen ja toisaalta kiinnostaa myös se, miten hiusten väri muuttuu hennavärjäyksen myötä. Hiusten kuntoon haluan myös kiinnittää huomiota, erityisesti latvoihin ja kiiltoon. Ajattelin, että asioiden seuraaminen on helpointa kuvin ja kuvailuin varustetun tekstin myötä kuin omaan muistiini luottaen.

Pituus sivusta 6.7.2012
Minulla on ollut otsatukka vuodesta 2009 lähtien, mutta viime kesänä kyllästyin sen kanssa temppuiluun. Vinoon leikattu otsatukka osoitti hankaluutensa erityisesti vapaapäivinä, mökillä ja uimarannalla, koska se pysyi kunnolla vain laitettuna. Tuntui, että kampaus näytti kauniilta vain silloin, kun kampaaja oli sen juuri leikannut, värjännyt ja laittanut. Loppusyksystä päätin vihdoin kasvattaa sen pois. Kävin kampaajalla leikkauttamassa hiukset (myös otsatukan) viimeisen kerran marraskuun puolessa välissä, sen jälkeen hiuksista on kerran tasoitettu latvoja, jolloin pituus lyheni noin sentin tai puolitoista. Lähtöpituus oli noin hartioiden tasalle, lisää pituutta on siis tullut 4 - 6 senttiä. Otsatukka on kasvanut parempaa tahtia. Haaveena olisi, että saisin 15 - 20 senttiä lisää pituutta, mutta en usko sen olevan realistinen tavoite. Kymmenen senttiäkin olisi ihan kiva. Varsinaista aikarajaa tähän hommaan ei ole, mutta vuoden loppuun mennessä 5 - 6 sentin lisäys olisi hyvä juttu.

Pituuden suhteen ohjelmana on hiusten kunnon hoitaminen, rankoista käsittelyistä pidättäytyminen sekä kaksihaaraisten siistiminen. Kuntoa hoidan pesutavalla, eli jatkan edelleen palashampoopesua omilla saippuoillani sekä hiushuuhteella. Aion käyttää aiempaa enemmän myös öljyjä ja hoitoaineita hiuksiin. Kaupan värit jätän kokonaan pois, värjäykseen käytän tästä eteenpäin pelkästään hennaa ja indigoa. Muista toimenpiteistä lisää sitten myöhemmin.

Kiilto

Hiusten kunto on nyt varsin hyvä. Olen käyttänyt palashampoota ja itse tehtyjä hiushoitoja viime joulukuusta lähtien lukuunottamatta parin kuukauden jaksoa, jolloin käytin Urtekramin shampoota. Hiukset ovat pehmeämmät, kiiltävämmät ja sileämmät kuin aiemmin. Kaksihaaraisia on todella vähän, vaikka edellisestä leikkauksesta on aikaa jo neljä - viisi kuukautta. Hiusten kiillosta oli hieman hankalaa ottaa kuvaa, se on jotakin kahden yläpuolella olevan kuvan välistä. Ottakaa huomioon, että ko. kuvassa hiukset ovat pesemättömät, edellisestä pesusta on tuossa aikaa n. 2 päivää. Taakse on ilmaantunut jotain ihan omituista taitetta, jonka uskoisin johtuvan siitä, että palashampoo saattaa joillakin luonnonkihartaa hiusta. En pidä hiuksia kiinni ollenkaan, joten siitäkään se ei voi johtua.

Kuntoon olen ihan tyytyväinen, joskin tuuheutta ja kiiltoa kaipaisin lisää. Tällä hetkellä hiusten ulkonäköön vaikuttaa myös pesuvälin harventaminen, mutta uskoisin sen tasaantuvan siitä parin kuukauden sisällä. Toivon myös, etteivät hiukset ole ensi talvena niin sähköiset kuin yleensä.

Päälaki
Hiusten väri on tummahko ruskea, jossa on hieman punertavuutta siellä täällä . Punertavuus lienee jäänne kammpaajalta, joka värjäsi hiuksiani usein sieltä täältä punaisiksi. Minulla on n.7 cm "juurikasvu", joka on hieman vaaleampaa kuin muut hiukset, koska värjäsin koko talven hiuksia tietoisesti vaaleampaan suuntaan, koska tarkoituksena oli palata takaisin "omaan" hiusväriini.

Nyt olen hylännyt ajatukset omasta väristä, joka olisi jotain hyvin vaalean ruskean ja hiekanharmaan välistä. Olin alunperin vaaleatukkainen, mutta siitä on jo vuosia aikaa enkä usko, että se väri palaa takaisin. Haluaisin leiskuvan tulenpunaisen tukan, mutta ruskealla mennään ainakin ensi tammikuulle asti. Hieman tietenkin riippuen siitä, miten hennasekoituksissani onnistun.

Olin jo jonkin aikaa suunnitellut värjääväni hiukset tänään, mutta melkein muutin mieleni näitä kuvia katsoessani. Väri on näistä päätellen vielä varsin hyvä, mutta ulkona ja kirkkaassa valossa väri näkyy päälaella selkeästi haalistuneena, hieman harmaampana. Latvat ovat puolestaan melko tummat. Päätin siis kuitenkin laittaa hennaseoksen päähän, nyt ensimmäisellä kerralla kyseessä on Mac Urthin mahonginruskea. Odotukseni eivät ole mitenkään korkealla, koska nämä valmiit sekoitukset toimivat ilmeisesti yleensä huonommin kuin itse tehdyt, koska henna ei saa tarpeeksi muhimisaikaa. Lisäksi oma värini on vielä melko tumma, joten ero ei voi olla mitenkään radikaali. Olen tyytyväinen, jos saan hieman lisää punertavuutta ja eloa nykyiseen väriin sekä tietysti kiiltoa hiuksiin.

Väri on vasta laitettu päähän, joten lopputuloksesta laitan kuvia varmaan vasta huomenna tai ensi viikolla, heti kun saan hyvät kuvat. Sain mössön päähän ihan hyvin, mutta ilmeisesti siitä tuli vähän liian löysää, koska yksi vana lähtee välillä valumaan otsalta. Kyllästyin jo siihen ja työnsin siihen kohtaan vessapaperitupon, josko siitä olisi jotain apua. Hah, en malta odottaa mitä mies sanoo kun tulee kotiin: täällä istun päässäni hedelmäpussi, pipo ja vessapaperituppoja. Sitten näytän sille öljyyn maseroidun ratamon ja ratamohauteen, jotka on tarkoitus käyttää myöhemmin esiteltäviin käyttökohteisiin. Ihan kuin mies ei jo muutenkin pitäisi minua puolihulluna!

Päivitys 17.7.2012
Tämä päivitys venähti vähän pidemmälle kuin ajattelin, mutta ehtiihän sen nytkin. Värjäsin hiukset tosiaan 7.7. Mac Urthin henna-indigoseoksella, eikä minulla ollut mitään kovinkaan suuria odotuksia lopputuloksesta. Kyseinen väri sisältää indigoa, hennaa ja katekuakaasiaa (acacia catechu), joka on myös kasviväri. Valitsin Mac Urthin juuri siksi, että siinä on vain noita kolmea ainesosaa. Lisäksi se oli jonkin verran halvempi kuin Santén hiusvärit.

Hennaseos
Tälläistä valmista hennaseosta ei voi valmistaa edellisenä päivänä, joten oma seokseni sai seisoa vain viisi - kymmenen minuuttia ennen päähän levittämistä. Lämpimän veden lisäksi laitoin joukkoon puolisen desiä sitruunamehua ja noin ruokalusikallisen omenaviinietikkaa, koska happamuus tehostaa hennan värjäävää vaikutusta) sekä noin ruokalusikallisen oliiviöljyä, koska LoveHennaHair -blogin mukaan öljy tekee seoksesta helpommin levittyvää ja toki myös hoitavampaa. Ainakin seoksesta tuli paljon kermaisempaa ja tasaisempaa. Käytin hennaseosta täyden 100 gramman pussin, josta sain aikaiseksi n. 4-5 dl seosta. Näin jälkeenpäin ajateltuna nesteitä olisi voinut olla vähemmänkin, koska seoksesta tuli vähän liian valuvaa.


Levittäminen oli yllättävän helppoa, aloitin niskasta ja etenin osio kerrallaan, viimeiseksi kävin läpi pituudet ja latvat. Lopuksi vielä hieroin pään ja hiukset huolellisesti läpi ja levitin samalla yli jääneen seoksen päähäni. Hiusten suojaksi laitoin hedelmäpussin, jonka päälle vedin pipon pitämään hennan lämpimänä. Annoin hennan olla päässä noin kaksi tuntia, jonka jälkeen huuhtelin sen pois. Huuhteluun käytin apuna nokkoshoitoainetta, josta hiukset saivat myös lisähoitoa.


Värjätyt hiukset oikealla (kuva 11.7.)
Väri toimi huomattavasti paremmin kuin odotin, jopa todella hyvin. Aiemmin mainitsemani noin seitsemän sentin juurikasvuraja on täysin hävinnyt, mutta latvat eivät kuitenkaan tummentuneet liikaa. Väri on lämmin ruskea, mutta välillä seassa näkyy myös häivähdys punaista. Noin viikon värjäyksen jälkeen hiukset olivat todella pehmeät ja kiiltävät, eikä hoitoainetta tarvinnut edes miettiä. Itse asiassa hiukset ovat edelleen paljon paremman tuntuiset kuin ennen värjäystä. Hennan haju kesti hiuksissa ensimmäisen päivän melko voimakkaana, jonka jälkeen se tuntui vielä pari päivää kosteissa hiuksissa. Kuvat on otettu 11.7. eli neljä päivää värjäyksen jälkeen. Tässä ajassa väri ehti tasoittua huomattavasti - heti värjäysiltana se näytti lähes mustalta ja ehdin hieman pelästyä. Olen niin tyytyväinen, etten edes harkitse siirtymistä takaisin "kaupan väreihin". Uusien kuvien kiilto ei muuten johdu tällä kertaa salamasta tai valaistuksesta, vaan hiukset kiiltävät huomattavasti enemmän kuin aiemmin. Päälaen kuvassa väritys saattaa hieman heittää osin tuon punaisen taustankin takia, mutta en saanut suostuteltua miehekettä ottamaan uutta kuvaa.

Värjätyt hiukset äärioikealla (kuva 11.7.)

7 kommenttia:

 1. Minulla on hiukset alkaneet kihartumaaan aika paljon palashampoon käytön jälkeen. Jos hiukset ovat auki niin niissä on kunnon laineet. Kun hiukset ovat ponnarilla niin niskassa ja korvien yläpuolella on selkeät pienet kiharat. Arvaa vaan onko minulla kauhea tarve suoristaa kikkurat... :)

  VastaaPoista
 2. Joo, mullakin ilmestyi suoristustarve nyt kun kiinnitin tuohon huomiota. En ole aiemmin edes huomannut koko juttua. Ei haittaisi, jos olisi laineita ja kiharaa, mutta tuommoinen outo taite tuossa takana :D Mutta en nyt tee sille mitään, että pysyy hiukset kunnossa.

  VastaaPoista
 3. Mietin tuota hiusten kasvunopeutta. Minulla on hiukset jotka kasvavat nopeasti. Vuoden aikana ne ovat noin (reilut) 20cm pidemmät. Olisivat noin 3-4cm pidemmät jos en olisi ollut latvoja siistimässä. Se että hiukset kasvavat nopeasti ei ole aina hyvä asia. Joskus kun oli ihan lyhkäset hiukset niin sain käydä siistimässä niitä 2 viikon välein. Oli ihan tuskaa jos leikkuuväli oli 3 viikkoa. Sain käyttää pinnejä ja paljon lakkaa.

  VastaaPoista
 4. Sehän on osin toki perimästäkin kiinni, ihmisillä kasvaa vähän eri tahtia. Mulla on kyllä ennen kasvanut nopeasti, nyt olen lähinnä katsonut sitä, että hiusten pituuden lisääntyminen ei ole samaa luokkaa tuon "juurikasvun" kanssa, joka olisi varmasti 10-12 cm, jos olisin heti alkanut värjäämään vaaleammalla. Joten vika on sitten todennäköisesti hiusten hoidossa, sekä sisäisessä että ulkoisessa. Mä haluaisin nimenomaan sellaiset pitkät, jotka voisin vaan harjata aamulla ja lähteä liikkeelle. Mulla on sellaiset ollutkin, ennen kuin rupesin aktiivisesti pilaamaan niitä kaiken maailman kiharruksilla, värinvaihdoilla ja muilla toimenpiteillä. Mutta jospa sitä nyt taas järkevöityisi :) Pitkät hiukset kun on mun mielestä kauniit ihan sellaisenaan, sen enempiä laittamatta. Kunhan ne on hyvässä kunnossa. Toki lyhyetkin on kauniit, mutta itse olen niin laiska laittamaan, ettei ne mun hiuslaadulle oikein sovellu, se kun ei laittamatta pysy mitenkään.

  VastaaPoista
 5. Itse huomasin sen että hiusten laatu on myös parantunut kun aloin juomaan aamupalaksi viherpirtelöä. Eli rehuja pirtelöön joka kuitenkin maistuu hedelmälle. Lisään siihen myös pähkinöitä ja öljyä, joista saa hyviä rasvoja. Silloin tällöin laitan myös 1/4 avokaadon. Monet vierastavat vihreää väriä, mutta maku on kuitenkin hyvä. Voikukka sopii erinomaisesti, jos haluaa harrastaa villivihanneksia.
  Minä olen nyt vuoden aikana ainoastaan värjännyt kerran ja kerran laittanut raitoja hiuksiin. Fööniä, muotoilurautaa tai ilmakiharrinta käytän vaan kun menen juhlimaan. Ilman niitä pärjää myös. Valitettavasti joudun pitämään hiukset aina töissä kiinni. Kampaaja valittaa kun hiukset kuluvat tämän takia. Pitää aina yrittää pitää erillaisia kampauksia niin että hiukset eivät rasitu samasta kohdasta.

  VastaaPoista
 6. Ostolakossa -blogissa oli muuten esitelty sellainen hiuslenkki, jonka ei ilmeisesti pitäisi kuluttaa hiuksia rikki. Mutta kuluttaahan se silti, ei kai sille oikein mitään mahda. Itse pidän kiinni vain hetken suihkun jälkeen, kun laitan vartalovoidetta, muuten on aina auki. Tosin saippuanteossa ja muissa kosmetiikkahommissa on kiinni, koska muuten roikkuu tiellä.. Eli onhan ne kuitenkin joskus kiinni :) Paljon katkenneita/eri pituisia näyttää olevan, huomaa hiusten kuivaessa, kun eri pituiset latvat nousee vähän koholleen.
  Värjään kyllä ehkä kerran kuussa tai viiden viikon välein, koska mun oma väri on sen verran hiirenharmaa että se erottuu kyllä tuolta tummasta. Mutta nämä kasvivärit ei onneksi vahingoita, joten tulevaisuudessa siitä ei haittaakaan ole.

  VastaaPoista
 7. Kiitos vinkistä. Meinaan mennä heti katsomaan jos löytäisin tuommoisen hassun hiuslenkin.

  VastaaPoista