keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Kurkku-aloesaippua 6.7.2012

Kurkku-aloesaippuat oikealla
Kurkun ja aloe veran käyttäminen saippuassa on ollut mielessä jo pidemmän aikaa, joten suunnitellessani kookoskermasaippuan reseptiä päätin toteuttaa samalla myös kurkku-aloesaippuan. Kuten kookoskermasaippuan postauksessa mainitsin, tein molemmat massat käytännössä yhtä aikaa, jotta sain ne muottiin yhtä tuoreina. Ongelmien välttämiseksi suunnittelin reseptit kunnolla etukäteen sekä punnitsin rasvat ja muut raaka-aineet valmiiksi. Kurkun raastoin tavallisella raastimella, tarkoituksena oli käyttää sekä mehu että syntynyt sose lipeäseoksessa.

Saippuamassan öljypohja on muuten varsin samanlainen kuin kookoskermasaippuassa, tässä on vain manteliöljyn tilalla avokadoöljyä sekä pieni määrä risiiniöljyä.

Kurkku-aloesaippua, ylirasvoitus 5 %
Kurkku-aloe vasemmalla
340 g oliiviöljy
150 g kookosrasva
75 g avokadoöljy
75 g palmuöljy
75 g kaakaovoi
35 g risiiniöljy
103 g lipeä
113 g kurkkumehu
113 g aloemehu

Kurkku-aloeseos
Ensin punnitsin kaikki raaka-aineet, raastoin kurkun ja tein aloemehun valmiiksi. Aloemehu ja kurkkusose saivat jäähtyä jääkaapissa kylmäksi ennen rasvojen sulattamista. Ensin sulatin kookoskermasaippuan kiinteät rasvat ja valmistin siihen lipeäveden. Kun rasvat olivat sulaneet, kaadoin niiden joukkoon juoksevat öljyt ja lipeän ja annoin seoksen seistä siihen asti, että sain tämän massan samaan pisteeseen. Kurkku-aloesaippuan kiinteät rasvat sulivat valmiiksi lämpimällä liedellä sen verran nopeasti, että sain rasvaseoksen jäähtymään jo ennen lipeäseoksen valmistamista.
Sekoitin lipeän jääkaappikylmään kurkku-aloemehuseokseen. Lipeä teki raikkaan vihreästä seoksesta saman tien oranssia, joten lykkäsin kattilan pakkaseen hetkeksi viilenemään. Pakkasessa lipeä kovettui laataksi seoksen pohjalle, mutta sekoittelun jälkeen se liukeni hyvin. Siivilöin kuitenkin seoksen vielä varmuuden vuoksi, joten kurkkusose jäi loppujen lopuksi massasta pois.

Sekoitin molempia massoja vähän kerrallaan vuorotellen. Kumpikin kiisselöityi ihan nätisti, tosin kookoskermasaippuan kiisselöitymisessä kesti huomattavasti kauemmin, koska se ehti jäähtyä sen verran. Kiisselivaiheessa lisäsin kookoskermasaippuaan valmiiksi punnitun kookoskerman, sitten jaoin massat puoliksi. Kurkku-aloesaippuan kaadoin hajusteettomana ja "lisäaineettomana" muottiin äärimmäiseksi oikealle. Kookoskermasaippuaan lisäsin tässä vaiheessa ohrajauhon ja kaadoin sen äärimmäiseksi vasemmalle.

Värjätyt massat
Jäljelle jääneen kookoskermasaippuan värjäsin (tai yritin värjätä) kokonaan titaanioksidilla, jonka jälkeen erotin siitä noin kolmasosan värjättäväksi nestemäisellä saippuavärillä. Kurkku-aloesaippuasta värjäsin pääosan vihreällä ja noin kolmasosan keltaisella nestemäisellä saippuavärillä.

Pohjavärimassat, eli vihreän ja keltaisen kaadoin muottiin pohjalle ja koristeluun tarkoitetut massat niiden päälle siksakkia. Tässä vaiheessa tajusin jättäneeni tuoksut kokonaan pois, mutta en halunnut sotkea värejä joten annoin asian olla. Kurkku-aloesaippuan tuoksu olisi ollut GF Kurkku, kookoskermasaippuan tuoksu olisi ollut luultavasti GF Lumi. Lopuksi sekoitin värejä ja kuvioin saippuan pintaa kaarrellen grillitikulla ristiin rastiin massan päältä. Lopuksi poistin vielä väliseinät, kävin välit läpi grillitikulla ja nostin saippuamuotin jääkaappiin reiluksi tunniksi.

Valmiit saippuat


Leikkasin saippuat seuraavana iltana, jolloin ne olivat vielä varsin pehmeitä. Reunapaloista tein vielä palloja, joita voin käyttää koristeena myöhemmin. Saippuan tuoksusta en tällä hetkellä juurikaan pidä, joten tuoksun käyttäminen olisi ollut ihan hyvä juttu. Onneksi tuoksu on miedontunut jo jonkin verran, joten kypsänä saippua on varmasti ainakin lähes normaalin tuoksuinen. Harmikseni värjäämätön saippua jäi tuollaiseksi vaaleaksi, olen nimittäin nähnyt kuvia väriaineettomista kurkkusaippuoista, jotka ovat kauniin vihreitä.

Otin jo uudet kuvat näistä saippuoista, koska näin pimeällä ilmalla saan helpommin onnistuneita kuvia. Harmikseni en saa kuvia kameran muistikortilta pois. Vika on tietokoneessa, joka on muutenkin temppuillut viime aikoina sen verran, että jotain on tehtävä. Täytynee siis kirjoittaa muutama teksti valmiiksi loppuviikkoa varten, viikonloppu menee häissä ja koneen varmuuskopioinnissa ja uudelleenasennuksessa. Josko sitten ensi viikolla pääsisi taas asiaan.

2 kommenttia:

  1. En ole edes kuullut kurkkusaippuasta :D Aivan loistava idea! Jäin miettimään että miten kurkkuraaste käyttäytisi saippuassa. Pilaantuuko se kun on niin vesipitoinen? Niin ja tuo kurkku-aloeseos näyttää aivan sosekeitolta :P

    VastaaPoista
  2. Käsittääkseni siinä ei pitäisi mitään ongelmaa olla, ainakaan sen enempää kuin hedelmäsoseiden kanssa :D Foorumilla löytyy mielestäni vielä kuvakin vihreästä kurkkusaippuasta, en nyt vaan muista kuka sen oli tehnyt. Jäin jälkeenpäin miettimään, että jos olisin käyttänyt kurkkusoseen ja ottanut kurkusta kuorenkin mukaan, niin väri olisi voinutkin olla vihreä. Vielä kun koko nestemäärä olisi ollut kurkkumehua ja lämpötila vielä kylmempi..

    VastaaPoista