torstai 5. heinäkuuta 2012

Suloinen suolasaippua 27.6.2012

Kotikemistin blogista sain inspiraation tehdä pitkästä aikaa suolasaippuaa kasvojen pesuun, vaikka sitä voi toki käyttää myös vartalon pesuun. Olen käyttänyt tähän asti puhdistukseen puhdistusemulsiota ja silloin tällöin pelkkää öljypuhdistusta, mutta välillä laiskuuttani myös pelkkää suolasaippuaa. Suolasaippuani vaahtoaa ihan hyvin, kunhan kastelen sen hyvin ja käytän riittävästi vettä. Se puhdistaa meikin ja lian todella hyvin, mutta koska ylirasvoitus on vain 7 % ja puolet massasta on kookosrasvaa, se myös kuivattaa hieman. Olen oikeastaan ihastunut suolasaippuaan vasta nyt, se on kauniin keltainen ja koostumukseltaan ihanan sileän kova, kuin taikataikinaa. Kun sain Pienestä Tuoksukaupasta uusia värejä, päätin välittömästi kokeilla myös niitä.
Kaikki kauniit saippuat
Suolasaippua kasvoille, ylirasvoitus 20 % 
200 g kookosrasva
150 g palmuöljy
125 g oliiviöljy
25 g risiiniöljy
160 g vesi
82 g lipeä
n. 800 g hienoa, paakkuuntumisenestoaineetonta merisuolaa

Nestemäistä vihreää, punaista ja sinistä saippuaväriä

Tuoksuiksi litsean ja laventelin eteeristä öljyä sekä GF:n Orchard Fruits -tuoksuöljyä

Saippuat muotissaan
Kuten kuvista voi päätellä, en tälläkään kertaa halunnut tehdä kaikkea ihan yksinkertaisesti. Halusin kokeilla kaikkia värejä erikseen, mutta myös nähdä millaista violettia saan sinisellä ja punaisella aikaiseksi. Värejä tuli siis neljä. Lisäksi käytin kolmea eri tuoksua, ainoastaan vihreä ja sininen saippua ovat keskenään saman tuoksuisia. Vaalean violetista saippuasta tuli luonnollisesti laventelin tuoksuinen, vihreään ja siniseen laitoin tuoksuksi litsean eteeristä öljyä. Punaista mietin jonkin aikaa, kunnes päätin laittaa siihen Orchard Fruits -tuoksuöljyä, joka on mieto, mutta makean hedelmäinen tuoksu.

Kiisselivaiheessa jaoin massan neljään osaan, joihin lisäsin värit ja tuoksut. Värejä käytin 6 - 7 tippaa, jotta sain sopivan vaalean, pastellisen sävyn. Tuoksuja käytin nenätuntumalta, kun en jaksanut kaivaa lääkelaseja mittausta varten. Kuhunkin massakuppiin lisäsin n. 200 g suolaa, jonka sekoitin vähän kerrallaan huolellisesti massan joukkoon. Suolaa olisi voinut laittaa enemmänkin, mutta halusin varmistaa sen että saan massat helposti muottiin. Suolan sekoituksen tein massoihin yksi kerrallaan, jonka jälkeen laitoin massan heti muottiin, jotta se ei jähmettyisi liikaa. Onneksi mieheni oli tässä vaiheessa vähän apuna, koska työntelin kuppeja ja astioita milloin mihinkin pois tieltä. Touhusta seurasikin mukava määrä tiskiä: neljä värin sekoituskuppia, lipeäastia, massanvalmistusastia, lusikoita, kaapimia, muotteja, talouspaperiruttuja, sauvasekoitin sekä mukava määrä kaikenlaisia muita kippoja ja kuppeja.

Saippuat olivat muoteissaan puolisen vuorokautta, sitten lykkäsin ne muutamaksi tunniksi pakkaseen jotta sain ne ehjänä muotista irti. Suorakaiteen muotoisen palasen leikkasin ongelmitta kolmeen pienempään palaan.

Lopputulos miellyttää minua todella paljon, nämä saippuat ovat mielestäni kovin söpöjä. Niitä täytyy tietenkin käydä usein kurkistelemassa, kokeilemassa ja tuoksuttelemassa, mutta käyttöön ne saa valitettavasti vasta kolmen viikon päästä. Sinisistä ja vihreistä paloista tuli ulkonäöltään ehdottomia suosikkejani, värit ovat ihanan raikkaat ja kevyet.


Muottiviritelmä
Mieheke oli puuhaillut yli jääneet saippuamassat silikoniseen vuokamuottiin sillä aikaa, kun itse viimeistelin muita massoja ja laitoin niitä muottiin. Lopputuloksena syntyi n. 6 cm x 4 cm x 5 cm pala, jonka jaoin vielä kolmeen osaan. Varsin suloinen saippua, eikö totta? Tuoksu on tosiaankin melkoinen sekoitus, koska siinä on kolmea eri tuoksuista massaa.
Sateenkaarisaippua

Kunhan saippuat ovat kovettuneet vielä jonkin aikaa, aion siistiä rosoisia reunoja hieman. Kaiken kaikkiaan paloista tuli varsin siistejä, mutta muutamat lohkeilivat hieman reunoiltaan. Muruset reunoissa ovat toki vain esteettinen haitta, mutta haluan silti siistiä ne.

4 kommenttia:

 1. Kauniita hempeitä pastillivärejä! Eniten pidän raitasaippuasta. En usko että saisin mieheni mukaan saippuatouhuihin. Pikemminkin sanon sille että sen pitää vältellä keittiötä kun sekoittelen aineksia :D

  VastaaPoista
 2. Raitasaippua on kyllä hieno :) Ei minunkaan mies siellä aina mukana ole, joskin käy yleensä kurkkimassa, joten kyllä jonkin verran kiinnostaa. Mielenkiintoisinta on vissiin uunisaippuan teko, siinä kun tapahtuu vähän enemmän kuin kylmäprosessissa.. Mutta kyllä tulee apuun, jos pyydän, eikä ole vielä ainakaan valittanut :)

  VastaaPoista
 3. Hei, oletkohan ottanut näitä saippuoita jo käyttöön? Kuinka ovat toimineet? Entä pysyvätkö nämä hyvin "kasassa" myös käytössä? Minulla oli joskus (ostettu) suolasaippua joka oli muuten ihana mutta mureni silpuksi ennenkuin ehdin käyttää sen kunnolla loppuun. :/

  VastaaPoista
 4. Moi. Olen käyttänyt jo monta näistä, käytän ihan päivittäin kasvojen ja välillä myös vartalon pesuun :) Olen ollut tosi tyytyväinen, vaahtoaakin riittävästi ja puhdistaa meikit hyvin. Ei tunnu kuivattavan ihoa, koska ylirasvoitusprosentti on niin iso ja iho tuntuu parantuneen jonkin verran. Leuan alla oli jotain näppyjä, jotka ovat hävinneet suolasaippuan käytön myötä. Kyllähän ne katkeaa, sitten kun ovat enää noin puolen sentin paksuisia. Jos olisin hyvin varovainen, saattaisivat kestää kasassa pidempääänkin.. Mutta toisaalta tuossa paksuudessa saippua on jo sen verran pieni, ettei harmita heittää sitä pois. Palat voisin toisaalta tietysti säästää ja raastaa kuorinta-aineeksi.

  VastaaPoista