sunnuntai 18. joulukuuta 2011

Vartaloemulsio 16.12.2011

Vesifaasi:
170 g vettä

Öljyfaasi:
15 g oliiviöljyä
5 g hampunsiemenöljyä
5 g kaakaovoita
5 g karitevoita
5 g BTMS-emulgointiainetta
5 g emulgointihiutaleita
5 g setyylialkoholia (emulgointiaine)

2 g Optiphen –säilöntäainetta

2 g e-vitamiiniöljyä
7 g kauraproteiinia

yht. 13 tippaa appelsiinin ja greipin eteeristä öljyä

Tein emulsion Pienen tuoksukaupan ohjeen mukaan. Ensin desinfioin kaikki astiat sekä voidepurkin kloriitti-vesiseoksella. Keitin vettä kattilassa ihan reilusti, mittasin sen sitten vasta ennen faasien sekoittamista. Emulgointiaineet sulatin öljyfaasissa. Pidin kumpaakin faasia 20 minuuttia siinä 80 asteen paikkeilla. Tämä on steriloinnin vuoksi, joten ajattelin ettei haittaa, jos asteet menevät välillä hieman yli. Öljy oli helppo pitää näissä lukemissa, koska sulatin sen vesihauteessa.

Seuraavaksi kaadoin öljyfaasin veden sekaan hitaasti, ohuena norona ja sekoitin samalla käsivispilällä. Yritin pitää vispilän koko ajan pinnan alapuolella, jotta kuplia ei tulisi hirveästi. Seos muuttui alkuun kermanvalkoiseksi, mutta ei juuri paksuuntunut. Sekoitin voidetta koko ajan ja melko nopealla tahdilla, onneksi tuo parempi puolisko tuli välillä vuorottelemaan ettei käsi krampannut. Kun seos oli alle 50 –asteista, lisäsin joukkoon 2 g säilöntäainetta. Tässä vaiheessa voide alkoi selkeästi paksuuntumaan, joten sekoittamisestakin tuli hieman raskaampaa. Onneksi voide jäähtyy melko nopeasti, kuulemma viileää vesihaudettakin olisi voinut käyttää mutta en nyt tullut kokeilleeksi. Aktiiviaineet eli e-vitamiiniöljyn ja kauraproteiinin lisäsin, kun seos oli alle 40 –asteista. Sen jälkeen sekoitin vielä huolellisesti ja kaavin voiteen purkkiin.

Koostumukseltaan voide on melko paksua, mutta helposti levittyvää. Tunne iholla on aika rasvainen, mutta voide imeytyy nopeasti siitä huolimatta. Tuoksua olisi voinut laittaa aavistuksen vähemmän, ilmeisesti tuoksu tulee emulsiovoiteessa enemmän esiin kuin rasva-öljyvoiteessa, koska käytin samaa määrää eteerisiä öljyjä suurin piirtein samaan määrään voidetta. Appelsiini-greippi –yhdistelmä on kuitenkin itsessään niin mieto ja raikas, että hieman voimakkaampi tuoksu ei käyttöä haittaa. Kuvassa emulsiovoide näyttää melko kiiltävältä ja jotenkin hyytelömäiseltä. Kiiltävää se onkin, mutta ei millään tavoin hyytelömäistä. Purkki on Clarinsin 200 ml voidepurkki, joka tuli tästä annoksesta ihan täyteen.

Seuraavalla kerralla laitan varmaankin vähemmän karitevoita tai vaihdan sen johonkin toiseen raaka-aineeseen. Todennäköisesti korvaan myös osan oliiviöljystä jollakin kevyemmällä öljyllä tai vaihdan sen kokonaan toiseen. Aion myös kehitellä kevyemmän voiteen kasvoille, jotta pääsen lopuistakin kaupan rasvoista eroon. Sain myös tietää, että aktiiviaineet vaativat vieläkin miedomman lämpötilan, jotta niiden ominaisuudet eivät kärsi. Täältä näkee erilaisten aineiden lisäämislämpötiloja. Turvallisinta lienee lisätä kaikki viileään voiteeseen, ihan viimeiseksi ennen purkkiin laittamista. Saippuafoorumilta löytyy paljon apua ja asiaa myös voiteiden tekemiseen, kannattaa käydä lukemassa. 
Joululahjaemulsioista aion tehdä paljon kevyempiä, todennäköisesti laitan 5 g mangovoita ja 55 g erilaisia öljyjä, ainakin avokadoa mutta todennäköisesti myös aprikoosinkiviöljyä sekä hieman hampunsiemenöljyä ja/tai jojobaa. Tuoksuista aion tehdä myös paljon, paljon miedompia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti