torstai 1. joulukuuta 2011

Appelsiinin tuoksuinen huulivoide 29.11.2011

Ainekset: 
n. 5 g mehiläisvahaa
n. 7 g sheavoita
n. 4 g kaakaovoita
n. 10 g manteliöljyä
Muutama tippa appelsiinin eteeristä öljyä (5-fold)


Mukailin tässä hieman Essu ja Lusikka -blogista löytyvää huulirasva 2:n ohjetta.  Siinä kaikki mitat oli annettu teelusikallisina, joten määrien kanssa jouduin soveltamaan. Minulla ei ollut tarkoituksena valmistaa samaa määrää voidetta vaan halusin, että aineksia on samassa suhteessa kuin löytämässäni ohjeessa. Päätin, että yksi teelusikallinen on yksi yksikkö eli 10 g ja tässä suhteessa sitten päätin muiden raaka-aineiden määrät. Sen jälkeen vielä puolitin määrät, koska halusin valmistaa huulirasvaa tällä kertaa hyvin vähän. Minulla oli käytössäni vain perinteinen digitaalinen keittiövaaka, ei tarkkuusvaakaa, joten on mahdollista että nuo määrät heittävä jonkun verran.  Tästä määrästä tuli valmista huulirasvaa n. 40 ml.

Mittasin kaikki aineet eteeristä öljyä lukuun ottamatta kattilaan ja sulatin ne miedolla lämmöllä, lieden 1-tasolla. Mehiläisvaha sulaa aika hitaasti, joten hämmentelin seosta välillä. Sulattamisen jälkeen annoin seoksen jäähtyä hieman ja lisäsin appelsiinin eteeristä öljyä muutaman tipan. Kaadoin valmiin voiteen pieneen pyöreään metallipurkkiin, jonka mitat ovat n. 5 cm x 2,5 cm. Purkin työnsin pakkaseen noin 15 minuutiksi. Huulivoiteen voi toki jäähdyttää myös jääkaapissa, mutta siihen voi mennä tovi pidempään. Rasva on valmista käytettäväksi heti, kun se on kiinteää.

Huulivoiteen tuoksu oli alkuun hyvin appelsiininen, mutta seuraavana päivänä siihen oli muodostunut pieni vivahde suklaata (kaakaota) ja ehkä myös hunajaa. Ihanan herkullinen tuoksu! Koostumus on miellyttävä, voide on melko kovaa mutta sulaa helposti ihon lämpöön. Toisena käyttöpäivänä huulivoide rakeistui ehkä ihan aavistuksen verran, mutta joskus kokeilemani kaupan mehiläisvahahuulirasvat ovat tuntuneet ihan samalta. Pieni karkeus kuitenkin sulaa huulilla saman tien.

Olen aiemmin käyttänyt vain Klover Vaselinea (se keltainen purkki), joten jo koostumukseen tottuminen vie aikansa. Ensimmäisenä iltana huulet vain imivät kaiken voiteen ja tuntuivat silti kuivilta, mietin jo että koko voide on täysi floppi. Parin päivän käytön jälkeen iho kuitenkin tottui voiteeseen ja uskallan väittää sen toimivan ihan yhtä hyvin kuin mikä tahansa muu huulirasva. Kuivuuden tunne voi johtua osittain myös siitä, että huulten päälle muodostuva suojakalvo on ihan erilainen kuin esimerkiksi vaseliinilla. Vaseliinihan on hyvin pehmeää ja rasvaista, mutta jättää silti huulille vain ohuen kalvon jota ei oikeastaan huomaa. Tämä voide on kovempaa ja paksumpaa, joten kalvokin on hieman tuhdimpi. Se kuitenkin kestää myös kauemmin, joten voidetta ei tarvitse totuttelun jälkeen lisätä niin usein. Tämä jää kyllä käyttöön!

Äitini pyysi joululahjaksi omaa tuoksupalaa eli ”hajuvettä” ja avopuoliso ehdotti saman tien, että tekisin koko perheen naisväelle, eli kuudelle henkilölle tällaiset pienet lahjat. Huh, mikä homma! Aikaahan siihen ei paljoa kulu, mutta millä ihmeellä keksin minkä tuoksuinen kukakin haluaa olla? Lisäksi oma kokemus tuoksujen yhteen sopimisessa ja sekoittamisessa on ihan olematon.. Sain tietysti päähäni vielä että voisin tuhertaa heille myös huulivoiteet sekä pienet 50 ml – 100 ml purnukat emulsiovoidetta.

Päivitys 6.12.2011
Huulirasvan avulla olen päässyt eroon suuresta riippuvuudestani vaseliiniin. Tähän asti olen pitänyt paria vaseliinipurkkia laukussa, yhtä yöpöydällä ja yhtä olohuoneessa. Rasvaa on pitänyt lisäillä todella usein ja välillä huulet ihan huusivat kuivuuttaan. Auta armias, jos rasvaa ei ollut saatavilla. Nyt saatan unohtaa koko rasvan laiton, vaikka oma voiteeni kulkee mukana kotoa töihin ja takaisin. Toisinaan muistan laittaa vasta hampaanpesun jälkeen illalla, joskus en ollenkaan. Vaikka alkuun tuntuikin, ettei voide oikein toimi, on hurjan sitkeä viikon käyttö osoittanut, ettei tarvitse enää vaihtaa takaisin vaseliiniin.

Päivitys 11.1.2012
Voide on koostumukseltaan täysin erilaista kuin toinen versio, jonka tein joululahjaksi. Tämä voide on huomattavasti paksumpaa ja siksi käytössä vähemmän miellyttävää. Mielestäni toinen voide on myös tehokkaampi, johtuen varmasti osittain koostumuksesta ja osittain öljyn vaihtamisesta. Kannattaa siis ennemmin kokeilla tätä reseptiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti