keskiviikko 28. joulukuuta 2011

Viime hetken villitystä: joululahjaprojekti, osa 2

Perjantaina siis innostuin vielä tekemään kaksi erää saippuaa – ikään kuin muuten ei olisi ollut tarpeeksi tehtävää. Olin kuitenkin jo alun perin halunnut ehdottomasti laittaa pakettiin myös suolasaippuan, joka oli vielä tekemättä. Lisäksi innostuin kokeilemaan paprikajauheella värjäystä.

Suolasaippua 23.12.2011

250 g kookosrasvaa
200 g oliiviöljyä
50 g rypsiöljyä
140 g vettä
75 g lipeää
1 kg hienoa merisuolaa (paakkuuntumisenestoaineetonta)
Litsean eteeristä öljyä

Tein saippuan kylmämenetelmällä. Tuoksun lisäsin kiisselivaiheessa ja suolan sekoitin joukkoon vasta viimeisenä. Käytin paakkuuntumisenestoaineetonta suolaa (luontaistuotekaupasta), koska ilmeisesti jotkut ovat saaneet paakkuuntumisenestoaineesta allergiaoireita. Valmiin seoksen kaadoin maitopurkkeihin ja annoin olla pöydällä peittämättömänä kunnes saippua tuntui sopivalta leikattavaksi (n. 2 – 2,5h). Poistin saippuan varovasti muotista ja leikkasin terävällä, isolla veitsellä hyvin varovasti, jotta en murtaisi paloja. Yksi pala lohkesi keskeltä, mutta muuten palat pysyivät täysin ehjinä. Valmiit palat laitoin kenkälaatikossa kaappiin kuivamaan vielä muutamaksi tunniksi ennen paketointia. Rypsiöljy antaa saippuaan kauniin, aavistuksen kellertävän sävyn. Litsea on todella pirteä tuoksu saippuassa, sitruunainen ja raikas olematta kuitenkaan yleispesuainemainen. Saippua on todella painavaa verrattuna muihin saippuoihin, mutta se ei liene mitenkään yllättävää. Lipeän testasin vasta illalla, se vasta olikin makuelämys!

Tangerine-saippua 23.12.2011

250 g kookosrasva
250 g oliiviöljy
140 g vesi
75 g lipeää
paprikajauhetta
Tangerine-tuoksuöljyä

Tämänkin tein kylmämenetelmällä. Tuoksun sekoittamisen jälkeen jaoin massan puoliksi ja lisäsin toiseen kuppiin paprikajauhetta vähän kerrallaan, kunnes väri oli mielestäni sopiva (yhteensä ehkä 1 – 1,5 teelusikallista). Kaadoin muottiin vuorotellen värillistä ja värjäämätöntä massaa, lopuksi pyöräyttelin vielä pitkällä kepillä. Muotin laitoin kylmälaukkuun sanomalehtimyttyjen alle. Tällä kertaa massa geelautui kokonaan, en tiedä johtuiko se synteettisestä tuoksusta vai paprikasta. Geelivaiheessa siirsin massan kylmälaukusta pöydälle ylikuumenemisen välttämiseksi. Saippua oli valmista leikattavaksi yllättävän nopeasti, ehkä kolmen – neljän tunnin päästä muottiin laittamisesta. Saippuan väri on mielestäni ihan hauska ja tuoksu hyvä, sopivan mieto koska käytin tuoksuöljyä vain noin 5 millilitraa.

Näiden lisäksi olimme avomiehen kanssa askarrelleet myös saippua-alustat. Teimme puunvärisestä 0,8 mm paksusta pyörölistasta ritilät, joissa oli kaksi pätkää rimaa alapuolella ja viisi yläpuolella. Puukepit kiinnitimme toisiinsa puuliimalla, koska pienimmätkin naulat halkaisivat listan. Lopuksi laitoimme päälle vielä kolme kerrosta decoupage-lakkaa. Ritilöille löysin neliönmuotoiset, posliiniset alustat Paperikuusta.

Lopulta paketteihin tuli siis emulsiovoide, kaksi voidetuoksua, huulirasva, kuutta erilaista saippuaa, saippua-alusta sekä vielä jokaiselle pieni paketti suklaata, teetä tai jotakin muuta mukavaa. Saippuoille tein vyötteet askartelukaupasta ostamastani himmeän kullanvärisestä, käsintehdystä paperista, jonka sidoin organzanauhalla. Vyötteen taakse laitoin vielä pienen etiketin, jossa oli kyseisen saippuan ainesosat sekä päivämäärä, jolloin se on valmista käyttöön. Suolasaippuan kääräisin ensin ruskeaan paperiin, jotta siitä ei lähtisi murusia irti.
Korin pohjalle laitoin myös A4-paperin, jossa oli hieman ohjeita sekä ainesosaluettelot emulsiovoiteelle, voidetuoksuille ja huulirasvalle. Korin ympärille laitoin sellofaania ja lisäsin lahjanarurusetin. Paketista tuli lopulta mielestäni varsin hieno, tosin pyöreä kori olisi sellofaanin kanssa helpompi.

Vastaanotto oli parempi kuin odotin, yksi saajista on jo soitellut perään kysyäkseen, osaisinko tehdä vielä kuorintavoiteen ja kertoi samalla, että on käynyt vähän väliä kurkistelemassa saippuoita, vielä kun pitää malttaa ennen kuin kaikkia voi käytössä kokeilla. Olen jo miettinyt uusia lahjaideoita, tosin tulevaisuudessa varmaan teen aina jotakin pientä paketteihin lisäksi, enkä välttämättä korillista tavaraa :) Itse en malttaisi odottaa, että saan suolasaippuan käyttöön. Kylmennyt ilma on saanut ihon taas ärhäköitymään, eikä tuossa ruskovillan saippuassa sitä suolaa taida kovinkaan paljoa olla.. Täytynee myös kehitellä kasvoemulsion lisäksi oikein tuhti ja paksu emulsio vartalolle, reseptejä olen jonkin verran jo tutkinutkin.

Päivitys 17.6.2012
Olen vihdoin ja viimein onnistunut käyttämään ensimmäisen oman suolasaippuani. Testaaminen viivästyi kohtuullisen pitkälle, koska talvella oli pitkä jakso, jolloin käytin saippuaa hyvin, hyvin vähän kun iho oli niin hirveä. Yksi ystäväni ihastui suolasaippuaan varsin paljon ja on pyydellyt aina uutta palaa, kun entinen on loppunut. Sanoi sen myös auttavan kuivaa ihoa. Kyseisen henkilön arviointiin luotan, joten voisi sanoa suolasaippuan onnistuneen hienosti :) Nyt kun olen itsekin sitä kunnolla kokeillut, voin yhtyä ystäväni arviointiin ja todeta, että saippua onnistui varsin mainiosti. Alunperin ajattelin, että hieno suola olikin huonompi vaihtoehto kuin karkea merisuola, mutta olen muuttanut mieltäni. Karkea suola saattaisi raapia ihoa enemmän, joten uskon tämän saippuan olevan vieläpä hitusen hellävaraisempi. Voin toki olla väärässäkin. Pidän myös saippuan taikataikinamaisesta koostumuksesta ja painavuudesta. Litsean tuoksu valitettavasti haihtui ajan mittaan, mutta kaunis, vaaleankeltainen väri säilyi. Tämä suolasaippua myös vaahtoaa hieman nyt kypsyttyään kunnolla, mikä luultavasti johtuu kookosrasvan suuresta määrästä. Täytynee tehdä uusi satsi talven varalle odottamaan.

Tangerinesaippua on kuulunut monien lahjan saajien ja oman mieheni suursuosikkeihin jostain ihmeen syystä. Koostumus ei ole erityisen hellävarainen eikä ulkonäkökään mitenkään erityisen kaunis, mutta kaakoruutusaippuan rinnalla se lienee kaikkein pidetyin tästä saippuasatsista.

2 kommenttia:

  1. Upeita saippuoita! Tangerine on tosi hyvän näköistä.

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia paljon. Suolasaippuan ulkonäöstä pidän edelleen varsin paljon, väri on edelleen vaalean keltainen, mutta kirkas sellainen. Kuvassa se näyttää mielestäni vaaleammalta kuin oikeasti. Se on myös käytössä kiva, todella kova ja hienosta suolasta huolimatta pinnaltaan sileä. Pelkäsin alkuun, että pienet suolarakeet raapisivat ihoni naarmuille, mutta niin ei ole käynyt.

    Tangerine on myöskin kiva, joskin reseptinä hieman huono koska kookosrasvaa on niin paljon. Itselleni se ei oikein sovi jokapäiväiseen käyttöön kuin käsisaippuaksi, mutta monet muut ovat pitäneet siitä erittäin paljon. Tangerine -tuoksusta en loppujen lopuksi pitänyt saippuassa niin paljon kuin esim. voiteessa, koska saippua taittaa mielestäni siitä sen parhaan, kirpakan ja hedelmäisen terän, eikä se tuoksu enää varsinaisesti raikkaalta.

    VastaaPoista