tiistai 27. joulukuuta 2011

Joululahjaprojekti, osa 1

Käyn lyhyesti läpi useamman reseptin kerrallaan, koska olen jo aiemmin selittänyt mielestäni aika kattavasti varsinaisen valmistamisen. Valitettavasti unohdin ottaa kuvia, joten niitä ei paljoakaan ole luvassa. Tarkoituksenahan oli alkuun tehdä pienet paketit kaikille, mutta mutta.. mopo karkasi aavistuksen verran käsistä ja pakettiin päätyi lopulta vähän kaikenlaista mukavaa :) Osan saippuoista olen jo blogiin saanutkin, mutta lisääkin on luvassa. Tässä nyt kuitenkin ensi alkuun joululahjapakettien emulsiovoiteet, huulirasvat ja voidetuoksut. 

Kevyempi vartaloemulsio 19.12.2011

Vesifaasi:
170 g vettä

Öljyfaasi:
20 g avokadoöljyä
20 g aprikoosinsiemenöljyä
10 g jojobaöljyä
10 g mangovoita
5 g setyylialkoholia, 5 g BTMS-emulgointiainetta, 5 g emulgointihiutaleita

2,5 g Optiphen –säilöntäainetta
2 g e-vitamiiniöljyä
7 g kauraproteiinia
yht. 9 tippaa appelsiinin ja greipin eteeristä öljyä

Halusin joululahjavoiteesta kevyempää, joten valitsin kevyempiä öljyjä ja vähensin myös kiinteiden rasvojen määrää. Emulsiosta tuli lähes yhtä paksua, mutta vähemmän rasvaista kuin aikaisempi versio. Se myös imeytyy todella hyvin. Voide on itse asiassa jopa liian kevyttä minulle, ihoni tarvitsee rasvaisempaa ja hoitavampaa ainetta. Kasvoillenikaan tämä ei toimi, koska meikin alle kaipaan vielä kevyempää voidetta. Minulle tämä ei siis käy, mutta toivottavasti saajille kuitenkin, heillä kun ei ole yhtä kuiva iho kuin minulla. Tuoksuksi valitsin raikkaan greipin ja appelsiinin, mutta vähensin tuoksun määrää. Lahjan saajien mielipidettä en vielä tiedä, täytyy jossain vaiheessa kysellä kun heillä on ollut mahdollisuus käyttää voidetta jonkin aikaa. Voiteille ostin Saippuapajasta 60 millilitran purkit. Tein voidetta kaksi annosta, jolla kuusi purkkia täyttyi hienosti ja lisäksi voidetta jäi vielä 40-50 millilitraa omaan käyttöön.

Voidetuoksut 23.12.2011
25 g mehiläisvahaa
25 g aprikoosinkiviöljy
25 g kaakaovoi
n. 10 ml eteerisiä öljyjä

Viimeksi tuli hieman ongelmia seoksen jähmettymisen kanssa, sitähän jäi kattilaan hyvinkin paljon. Tällä kertaa annoin seoksen seistä vielä jonkin aikaa sen jälkeen, kun mehiläisvaha näytti sulaneen. Tuoksuseoksen lisäsin vasta hieman jäähtyneeseen seokseen, eikä se tällä kertaa jähmettynytkään. En tiedä, johtuiko se seisottamisesta vai siitä, että käytin synteettisten tuoksujen sijaan pelkästään eteerisiä öljyjä. Sain kuitenkin kaiken kaadettua muotteihin, joten nyt minulla on itsellenikin tuoksuja ihan liikaa. Alkuperäinen annos olisi riittänyt mainiosti, todennäköisesti vähempikin. Muottina minulla oli Lahtisen vahavalimolta tilattu konvehtimuotti, joka olikin varsin mainio tähän tarkoitukseen. Herttaiset metallirasiat (sisällä muovisuojus) löysin Paperikuusta. Tuoksusekoituksia onnistuin lopulta tekemään kaksi erilaista. Kukkaistuoksussa on mm. palmarosaa, jasmiinia, appelsiinia ja ruusupuuta. Hedelmäisessä puolestaan pääosassa ovat greippi, appelsiini ja litsea.
Tuoksujen sekoittaminen oli tämän joululahjaprojektin ylivoimaisesti hankalin työ. Tein erilaisia versioita varmaan kymmenkunta, joista lähes kaikki päätyivät pois heitettäviksi. Lisäksi tuoksujen sekoittelu oli paljon aikaa ja kärsivällisyyttä vaativaa, koska hajuaisti hävisi aina muutaman minuutin sekoittelun jälkeen. Tuoksujen kanssa puuhastelu aiheutti minulle myös päänsärkyä, joten tämä ei ollut joululahjaprojektista kaikkein mukavin osuus. Voidetuoksut sainkin lopulta valmiiksi vasta 23. päivä illalla!

Huulivoide 22.12.2011
36 g jojobaöljyä
24 g saksanpähkinäöljyä
42 g karitevoita
30 g mehiläisvahaa
24 g kaakaovoita
e-vitamiiniöljyä, appelsiinin eteerinen öljy (5-fold) 13 tippaa

Huulivoiteen koostumusta jouduin viime tipassa muuttamaan, koska minulta loppui jojobaöljy. Reseptin mittasuhteet ovat samat kuin aiemmin tekemässäni huulivoiteessa, vaihdoin vain manteliöljyn jojobaan ja saksanpähkinäöljyyn. Tein loppujen lopuksi varmuuden vuoksi kuusinkertaisen annoksen, mikä oli ihan liikaa. Täytin kuuden Saippuapajalta tilaamani purkin lisäksi omia purkkejani kaksi kappaletta ja kaadoin vielä jääpalamuottiin loput. Nelinkertainen annos olisi varmasti riittänyt paremmin kuin hyvin. Täytetyt purnukat laitoin ilman kantta pakkaseen ja annoin olla siellä n. 30 minuuttia. En tiedä, johtuuko tehokkaasta jäähdytyksestä vai öljyjen vaihtamisesta, mutta huulivoide ei ole vieläkään rakeistunut, kuten edellisellä kerralla.

Seuraavaksi luvassa kahden uuden saippuan ohjeet - kuvineen tällä kertaa. Minun täytyi myös aattoaamuna keitellä itselleni oma rasva, koska edellinen pääsi loppumaan edellisenä iltana. Enkä tälläkään kertaa tehnyt samanlaista kuin aiemmin. Nyt alkaa raaka-ainevarasto olla hiukan vähissä, joten mitään kovinkaan suurta en pysty tekemään ennen kuin tuoksukauppa palaa joululomalta. Tarkoituksena olisi kuitenkin kokeilla saippuan värjäystä ihan oikeilla väreillä, tehdä omaa huulikiiltoa ja kehittää omille kasvoilleni sopiva emulsiovoide. Tahtoisin myös kovasti kaikkia ihanan kuuloisia tehoaineita näihin voiteisiini, mutta niihin täytynee perehtyä ensin lisää. Toistaiseksi nyt tyytyisin siihen, että pääsen vihdoin tuosta kutinasta kokonaan eroon. Hartiat, kyljet ja selkä sekä sisäreidet ovat tuottaneet vielä hieman harmia.

Päivitys 11.1.2012
Emulsiovoide oli minulle liian kevyttä, kuten arvelin jo etukäteen. Käsivoiteena se menettelee, mutta kaipaisin peruskäsivoiteeksi päiväkäyttöön jotakin vielä kevyempää, koska käsittelen töissä paljon paperia enkä halua rasvata niitä. Lahjan saajilta olen saanut voiteesta kehuja, se on kuulemma todella hyvää. Olin jokseenkin ihmeissäni kuullessani tämän, koska ns. aktiiviaineena on vain kauraproteiini. Eräs käyttäjistä kertoi sen silottavan ja pehmentävän ihoa paljonkin. Tuoksua on kuulemma juuri sopiva määrä, se tuoksuu hetken käsissä mutta häviää sitten.

Huulivoiteen koostumus on paljon parempi kuin ensimmäisessä versiossa. Tämä voide on jotenkin ohuempaa ja levittyy helpommin. Osittain siitä johtuen se myös hoitaa huulia tehokkaammin. Reseptien ero ei ole suuren suuri, joten eron täytyy johtua jojobaöljystä ja osittain kunnon jäähdytyksestä. Tämä voide ei nimittäin ole myöskään rakeistunut ollenkaan, toisin kuin ensimmäinen versio.

Päivitys 6.2.2012
Huomasin, että emulsiovoiteen ohjeessa oli väärät öljymäärät. Laskin alunperin määrät puolikkaaseen annokseen, mutta tein sitten kuitenkin täyden annoksen ja jotenkin tänne päätyi reseptistä ihan hassu versio, jossa on vettä täysi määrä mutta vain puolikas määrä öljyjä. Korjasin sen nyt.

Monet tykkäsivät emulsiovoiteesta paljon, se kuulemma pehmentää ihoa. Kaikille se ei tietenkään sopinut yhtä hyvin, koska kaikilla on hieman erilainen iho, toisilla kuivempi ja toisilla ei. Voidetta on jopa pyydetty lisää, luonnollisesti pienillä kehitysehdotuksilla. Ajattelinkin ottaa tämän reseptin pohjaksi, josta voin sitten kehittää parempaa voidetta kun tiedän mihin verrata. Sinälläänhän tässä on hyvät raaka-aineet, koska avokadoöljy on hyvin vitamiinirikas ja ravitseva sekä paksu öljy, joka tehostaa aktiiviaineiden imeytymistä. Aprikoosinsiemenöljy on puolestaan hyvin imeytyvä ja kevyt, mutta säilyttää kosteutta iholla pitkään ja auttaa paksua avokadoöljyä imeytymään paremmin. Jojobaöljy normalisoi ihon toimintoja ja tuntuu hyvin rauhoittavalta, mangovoi hoitaa ja suojaa. Tätä voidetta on helppo muuntaa moneen suuntaan korvaamalla osa öljyistä jollakin ylellisellä, hoitavalla tai hyvin kosteuttavalla raaka-aineella. Myös voiteen rasvaisuutta voi säätää helposti, koska puolet rasvoista (avokadoöljy ja mangovoi) on melko paksuja, rasvaisia rasvoja ja puolet hyvin kevyitä ja hyvin imeytyviä.

Huulivoide minulla on käytössä edelleen ja siihen olen todella tyytyväinen. Kohta täytynee tehdä jo uusi erä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti