maanantai 16. tammikuuta 2012

Palashampoo

Reilu viikko sitten kehittelin siis suihkusaippuan lisäksi itselleni myös palashampoon reseptin. Palasaippuaahan sekin on, siinä missä muutkin, mutta pidin reseptiä suunnitellessani aivan erityisesti mielessäni hiusteni tarpeet ja käyttökokemukset niistä kookosrasva-oliiviöljysaippuoista, joita olen käyttänyt tähän asti.
Vääntelyn ja kääntelyn jälkeen muodostui seuraava resepti, joka muistuttaa hyvin suuresti tekemääni palasaippuaa. Ratkaiseva ero on siinä, että tässä on 40 % eli 200 g kookosrasvaa ja vastaavasti vähemmän oliiviöljyä. Myös ylirasvoitusprosentti on huomattavasti pienempi – saippua on siis vähemmän hellävaraista. Toisaalta tämäkin voi osoittautua hyväksi suihkusaippuaksi tai huonoksi palashampooksi, en ole voinut vielä kokeilla niin en tiedä.

Palashampoo, 4-5 % ylirasvoitus
200 g oliiviöljy
200 g kookosrasva
50 g risiiniöljy
25 g kaakaovoi
25 g karitevoi
182 g vesi
73 g lipeä
5 ml eteerisiä öljyjä (mm. greippi, litsea, appelsiini, mandariini)

Tein palashampoon OHP-menetelmällä, jotta pääsisin testaamaan sitä mahdollisimman pian. En tiennyt yhtään, miten valitsemani raaka-aineet kuumennuksessa käyttäytyisivät, joten pysyttelin keittiössä koko ajan. Ensimmäiset 15 minuuttia sujuivat ihan hyvin, mutta yhteensä 25 minuuttia uunissa oltuaan saippuamassa kuohui melko paljon yli astian reunojen. Onneksi se oli niin jähmeää, että se ei valunut reunojen yli uunin pinnoille. Sekoitin massan huolellisesti ja pidin sitä uunissa yhteensä 43 minuuttia (eli vielä lähes 20 lisää) ja otin 5-10 minuutin välein ulos sekoittamista varten. Saippuamassan koostumus tässä vaiheessa oli hieman erilainen kuin edellisillä resepteillä, ei niin voimakkaan keltainen eikä niin vaseliinimainen, vaikka massassa olikin vähän kiiltoa. Annoin seoksen jäähtyä hieman ennen tuoksun lisäämistä ja kaadoin sen muottiin kovettumaan pariksi – kolmeksi tunniksi ennen leikkaamista

Tuoksua saippuassa ei juurikaan huomaa, ehkä ihan aavistuksen nyt, kun tuoreen saippuan haju on lähes hävinnyt. En kuitenkaan usko, että tulen tuoksua käytössä huomaamaan ollenkaan. Saippuan väri on hieman tummahko vaalea, ei niin puhdas vaalea kuin esimerkiksi oliiviöljysaippualla. Valkoiset pilkut eivät ole lipeätaskuja, vaan kuivahtanutta massaa, jonka kaavin kattilan reunoilta muottiin mukaan. Muutenkaan ulkonäkö ei ole mielestäni kovinkaan kaunis. Taidan jatkossa tehdä tämän tyyppiset saippuat kylmämenetelmällä. Viikonloppuna pääsen vihdoin kokeilemaan tätä käytössä.

Päivitys 22.1.2012
Olen käyttänyt tätä hiusten pesuun nyt torstai-illasta lähtien. Sitruunainen tuoksu tuntuu ihan aavistuksen verran, mutta pääasiassa tuoksu on hyvin saippuamainen. Se kuitenkin luultavasti mietonee ajan kuluessa. Saippua vaahtoaa hyvin, mutta ei tietenkään yhtä paljon kuin aiempi, jossa oli puolet kookosrasvaa. Vaahto on pienikuplaisempaa ja kermaisempaa kuin pelkällä kookosrasvalla. Hiuksiin vaahtoa on kuitenkin ihan riittävästi. Ensimmäisen pesun jälkeen ennen hapanhuuhtelua hiuksissa oli hieman tahmainen tuntu, mutta se hävisi huuhtelun jälkeen. Nyt tuota ilmiötä ei ole enää ollut. Hiukset ovat selkeästi vähemmän kuivat kuin aiemmin, mutta silti puhtaat ja ilmavat. Hoitoainetta ei ole tarvinnut käyttää. 

Päivitys 4.2.2012
Olen kyllä tosi tyytyväinen tähän palashampooseen. Se on todella kovaa, joten se kuluu hitaammin kuin pelkkä kookosrasva-oliiviöljysaippua mutta kuitenkin huomattavasti hellävaraisempaa. Saippua vaahtoaa todella hyvin, vähempikin saattaisi hiustenpesuun riittää. Ajattelin vielä vähentää hieman risiiniöljyn määrää ja korvata sitä jollain hoitavalla öljyllä. Ylirasvoitusprosentti on ihan ok, tosin näillä kireillä pakkasilla hiukset kaipaisivat jotain vielä hoitavampaa.

3 kommenttia:

  1. Tosi mielenkiintoinen resepti! Kiitos, että jaat sen lukijoille. Itse olen ihan aloittelija vasta, mutta hyvää vauhtia hurahtamassa, niinkuin aina tuppaa ainakin minulle käymään innostavien asioiden suhteen.

    VastaaPoista
  2. Niinhän tässä käy. Itse tein jossain vaiheessa joka viikonloppu, nyt en ole jaksanut eikä oikein tahdo aikakaan riittää. Tietysti kun teen myös meikinpoistoaineet, hoitoaineet, kasvovedet, iho- ja kasvovoiteet, huulirasvat ja kaikenlaista muutakin niin aika alkaa olemaan kortilla :) Saippuaa pitäisi kyllä taas tehdä, hiussaippuaa nimenomaan. Mietiskelen hieman vielä reseptin kanssa, luulen että pienemmällä ylirasvoituksella ja vähemmällä kookosrasvalla voisi tulla parempaa omalle hiuslaadulleni. Sheavoin saatan myös jättää kokonaan pois.

    VastaaPoista
  3. Tein palashampoon tämän sinun reseptisi pohjalta, laitoin vain hiukan suuremman ylirasvoitusprosentin ja nesteeksi vihreää teetä. Siitä tuli tosi hyvä, ei kuivata ja vaahto on ihanan pehmeää. Tämä oli ensimmäinen palashampooni ja enää en kyllä suostu vaihtamaan takaisin kaupan nestemäisiin. Kiitos resptistä!

    VastaaPoista